Βιομηχανική Επανάσταση στον Ύψωνα

Εταιρείες εκατομμύριων τον επιλέγουν ως βάση τους – Θέλουν επειγόντως σπίτια, σχολεία και δρόμους

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τη δική του βιομηχανική επανάσταση βιώνει ο Ύψωνας, ωστόσο η κάθοδος εταιρειών και η δημιουργία βιομηχανιών και εργοστασίων φέρνει και τα δικά της ζητήματα και προβλήματα τα οποία έγιναν πονοκέφαλος τόσο για τις τοπικές αρχές, όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες. 

Στον Ύψωνα στεγάζονται σήμερα περίπου 220 βιομηχανίες, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται και η μετακίνηση άλλων εταιρειών, οι οποίες μάλιστα εκτιμάται πως θα μετακινήσουν μαζί τους και εκατοντάδες υπαλλήλους. Εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στα ήδη εκατοντάδες άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Μιλώντας στην Brief ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου, υπογράμμισε πως η ανάπτυξη που βλέπει η περιοχή είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, αφού όπως σημειώνει είχαν προχωρήσει με την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών που θα διευκόλυναν την μετακίνηση βιομηχανιών, ωστόσο, την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου τονίζει την ανάγκη για νέες υποδομές, καθώς η μεγάλη ανάπτυξη έφερε νέες προκλήσεις. 

«Προσπαθούμε να μην μας προσπεράσει η ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την στέγαση των εκατοντάδων εργαζομένων που μετακινούνται στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα και οικίες που να μπορούν να ικανοποιήσουν τους μεγάλους αριθμούς, ενώ την ίδια ώρα πρόβλημα αποτελούν και τα σχολεία τα οποία δεν είναι αρκετά σε αριθμό για να φιλοξενήσουν όσα παιδιά χρειάζεται. 

«Με τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση που έρχεται», ανέφερε.  

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πιο πάνω προβλήματος είναι το γεγονός πως ήδη μία εταιρεία που μετακινήθηκε στην περιοχή έχει προχωρήσει με την αγορά γης και προχωρά με την κατασκευή οικιστικών μονάδων για στέγαση των εργαζομένων τους. 

Ο Δήμαρχος Ύψωνα σημειώνει πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν, το ίδιο και οι φοίτηση των παιδιών, αλλά χρειάζεται και η κατασκευή νέων δρόμων, αφού όπως ανέφερε αν και το οδικό δίκτυο στην περιοχή είναι καλό, εντούτοις το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κυκλοφοριακό πρόβλημα και έτσι το οδικό δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί. 

Στην περιοχή, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αναμένονται νέες αναπτύξεις.

Ειδικότερα, o λιβανέζικος κολοσσός ποτών Kassatly Group Holding ξεκίνησε εργασίες στο νέο εργοστάσιο του στον Ύψωνα όπου θα παράγει ποτά, μέσω της εταιρείας «Boutique Beverage Bottling Int'l Ltd». Το εργοστάσιο αναμένεται να στοιχίσει περίπου 12 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και θα δημιουργήσει πέραν των 100 θέσεων εργασίας. 

Παράλληλα, στην περιοχή ξεκίνησαν και οι εργασίες για την κατασκευή των γραφείων της MSC, της 2ης μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας, με κόστος πέραν των 14 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief στην περιοχή θα κατασκευαστεί και εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων που θα ανήκει σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ στην περιοχή του Βατί αναμένεται πως θα γίνει και οι μετακίνηση μονάδων σκυροδέματος που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε άλλες περιοχές. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24969