Βλέπει τους τραπεζίτες σήμερα ο Ηροδότου μετά τις αναταράξεις

Διαβεβαιώσεις ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και ανθεκτικό

UPD 16:26:Ηροδότου σε Τράπεζες: Κάντε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

Συνάντηση με τους Γενικούς Διευθυντές των τραπεζών στην Κύπρο θα έχει σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά των τραπεζικών αναταράξεων στην Αμερική με την Silicon Valley και την Signature Bank καθώς και με την τελευταία τραπεζική κρίση που ξέσπασε στην Ελβετία με την Credit Suisse. Επιπλέον, την περασμένη Πέμπτη είχαμε και τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις και πώς επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρο. 

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις με την Τραπεζική Κρίση

Όσον αφορά την τραπεζική κρίση πάντως, οι κυπριακές τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι εκτεθειμένες στην Credit Suisse. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελβετική τράπεζα είναι περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ,  δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσό. 

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διοικητής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα  σε σχέση με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Διοικητής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έλαβαν οι ελβετικές Αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κοινή αντίληψη ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σε θέση να συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία. Οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν σήμερα σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό οφείλεται και στη συνετή πολιτική και την επιτυχή διαχείριση των διαφόρων σημαντικών προκλήσεων του τομέα κατά τα τελευταία χρόνια.

ΚΤΚ: Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε ομόλογα AT1 της Credit Suisse

Τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές για διατήρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καλωσορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), τονίζοντας παράλληλα ότι οι κυπριακές τράπεζες «δεν έχουν οποιανδήποτε έκθεση σε ομόλογα AT1 της Credit Suisse».

«Συνεπώς το τραπεζικό μας σύστημα δεν θα υποστεί ζημιά σε σχέση με τα εν λόγω ομόλογα», τονίζει σε ανακοίνωση η ΚΤΚ.

Επιπλέον, η ΚΤΚ αναφέρει ότι «το τραπεζικό μας σύστημα διαθέτει ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, χαρακτηριστικά που αυξάνουν σημαντικά την ανθεκτικότητα του».

Τι λένε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Την ίδια ώρα πηγές από την Τράπεζα Κύπρου ανέφεραν στην Brief πως η έκθεση της τράπεζας στην Credit Suisse είναι αμελητέα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες οι τράπεζες της Κύπρου έχουν μικρό ποσοστό έκθεσης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στην Brief, η Τράπεζα Κύπρου έχει καταθέσεις €9,6 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας πως υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η κεφαλαιακή επάρκεια είναι στο 15,4%, ποσοστό που είναι πολύ πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις.

Για το ίδιο θέμα πηγές από την Ελληνική Τράπεζα, τόνισαν στην Brief ότι  δεν υπάρχει έκθεση της τράπεζας στην Credit Suisse. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι συστημικές κυπριακές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Credit Suisse. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι «το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό μετά από τις αλλαγές των τελευταίων ετών. Η κεφαλαιακή επάρκεια τους είναι ιδιαίτερα ισχυρή με κεφαλαιακούς δείκτες σημαντικότερα ψηλούς από τις εποπτικές απαιτήσεις. Οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και σταθερές καταθέσεις». Τονίστηκε ότι «τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών περιλαμβάνουν κυρίως ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης με χαμηλό μέσο όρο διάρκειας. Παράλληλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά ενώ η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει σημαντικά την κερδοφορία τους και η εταιρική διακυβέρνηση κινδύνων έχουν βελτιωθεί ριζικά». Γενικά ξεκαθαρίστηκε ότι οι τρεχουσες εξελίξεις δεν προκαλούν ανησυχία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμος γι’ αυτό και θα παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Δεν υπάρχει σύγκριση με το 2013 λέει ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας

Η έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Credit Suisse είναι «πολύ περιορισμένη», δηλώνει η Λαγκάρντ

Η έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Credit Suisse είναι «πολύ περιορισμένη» και σε εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στις αγορές από την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την UBS.

Η έκθεση - ιδιαίτερα σε σχέση με τα ομόλογα "AT1" και τη διαγραφή δισεκατομμυρίων κατά την εξαγορά (της Credit Suisse) - είναι "πολύ περιορισμένη", δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια, μιλάμε για εκατομμύρια», σημείωσε.

Έκλεισε με σημαντικές απώλειες το ΧΑΚ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο για εξαγορά από την ελβετική τράπεζα UBS της άλλης ελβετικής  τράπεζας Credit Suisse. Παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και κάτω από τις 100 μονάδες (99,99 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 101,43 μονάδες καταγράφοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,01%.

Νέα αύξηση επιτοκίων

Όπως προαναφέραμε, την περασμένη Πέμπτη 16/3 ανακοινώθηκε αύξηση επιτοκίων από την ΚΤΚ κατά 50 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

Όσον αφορά τους φόβους που διατυπώνονται για αύξηση των ΜΕΔ λόγω της αύξησης επιτοκίων, αρμόδια πηγή ανέφερε στην Brief δεν προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία αφού και στις πρόσφατες κρίσεις των τελευταίων ετών, δεν αυξήθηκαν τα ΜΕΔ και αυτο αποδίδεται μεταξύ άλλων στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών το οποίο στηρίζεται πλέον στην βάση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη και όχι στις εξασφαλίσεις όπως στο παρελθόν. 
 

Σωτήρης Νικηφόρου