BOC: Μόνο 1 στους 8 ΜΕΔ πήγαν για «ΕΣΤΙΑ»-Έρχονται εκποιήσεις

Η Τράπεζα ξεκαθαρίζει πως στο πλαίσιο των δράσεων για μείωση των ΜΕΔ περιλαμβάνονται και εκποιήσεις, συναινετικές και μη

Μικρό φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των δανειοληπτών της Τράπεζας Κύπρου, δυνητικά δικαιούχων του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», για ένταξη τους σε αυτό, αφού, με βάση τα όσα γνωστοποίησε η Τράπεζα, μόλις 1 στους 8 έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση.

Μάλιστα, η Τράπεζα Κύπρου ξεκαθαρίζει, εκ νέου, πως στο πλαίσιο των δράσεων της για αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) θα προχωρήσει σε εκποιήσεις, είτε αυτές είναι συναινετικές είτε όχι.

>>> Διαβάστε ακόμη: Κέρδη 116 εκατ. ευρώ για το εννιάμηνο ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου <<<

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 9μηνο, περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο που αφορά στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τον Ιούλιο 2018, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο, γνωστό ως ‘ΕΣΤΙΑ’ (το ‘Σχέδιο’), το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία». 

Το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο για το «ΕΣΤΙΑ», αναφέρει, είναι ύψους περίπου €0.83 δις ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) «με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας, με βάση τη συνεχιζόμενη λεπτομερή αξιολόγηση σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα της Τράπεζας σύμφωνα με την αγοραία αξία και την κατηγοριοποίηση τους ως ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ)». 

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν κυρίως την αγοραία αξία της κατοικίας, το συνολικό εισόδημα και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, προσθέτει σημειώνοντας πως «αυτά θα λειτουργήσουν ως ένας σαφής διαχωρισμός των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών, ενεργώντας αποτρεπτικά κατά των δανειοληπτών που στρατηγικά επιλέγουν να μην εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους». 

Σύμφωνα με το Σχέδιο, συνεχίζει, τα επιλέξιμα δάνεια θα αναδιαρθρωθούν στη χαμηλότερη από τη συμβατική και αγοραία αξία. «Το ένα τρίτο της δόσης του αναδιαρθρωμένου δανείου θα επιδοτείται από την Κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτες θα εξυπηρετούν τα αναδιαρθρωμένα δάνειά τους», εξηγεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως σημειώνει περαιτέρω, τον Ιούλιο 2019 υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των οργανισμών και της Κυβέρνησης για συμμετοχή στο Σχέδιο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα τον Σεπτέμβριο 2019. 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο δόθηκε από την Κυβέρνηση τον Νοέμβριο 2019, υπογραμμίζει η BOC, η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, με την αξιολόγηση από τους οργανισμούς να τρέχει ταυτόχρονα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2020. 

«Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο Σχέδιο θα προσφέρουν λύσεις αναδιάρθρωσης στους αιτητές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020 και ταυτόχρονα οι αιτήσεις θα επιθεωρηθούν και θα εγκριθούν από την Κυβέρνηση, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαΐου 2020. Η πρώτη πληρωμή της κρατικής επιδότησης αναμένεται να γίνει μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020», εξηγεί ακόμη η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Τράπεζα Κύπρου, «το Σχέδιο αναμένεται να επιλύσει μέρος του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου για το ‘ΕΣΤΙΑ’, να βοηθήσει να εντοπιστούν οι μη-βιώσιμοι πελάτες για τους οποίους εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και να επιτρέψει την αντιμετώπιση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, κυρίως μέσω εκποιήσεων, συναινετικές και μη».

Οι αιτήσεις μέχρι 22 Νοεμβρίου
Στην ανακοίνωση της, η Τράπεζα Κύπρου γνωστοποιεί πως, μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2019, έχουν ληφθεί από την Τράπεζα 487 αιτήσεις για δάνεια αξίας 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως, βάσει των εκτιμήσεων της Τράπεζας, οι δυνητικά δικαιούχοι δανειολήπτες της Τράπεζας Κύπρου είναι 4.000, ενώ το Σχέδιο αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου €0.84 δις ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ιδιωτών δανειοληπτών.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, μόλις 1 στους 8 δυνητικά δικαιούχους του «ΕΣΤΙΑ» είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» έχει παραταθεί, με απόφαση της Κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μάριος Αδάμου
 
21596