Βουλή: Ανεξάρτητος Οίκος θα διερευνήσει την λίστα των 22 ΠΕΠ

Τα κόμματα θα δώσουν την ερχόμενη βδομάδα τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους εντολής του Ελεγκτικού Οίκου

Σε ανάθεση σε ανεξάρτητο Ελεγκτικό Οίκο για τη διερεύνηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, αποφάσισε να προχωρήσει η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρία, τα κόμματα θα δώσουν την ερχόμενη βδομάδα τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους εντολής του Ελεγκτικού Οίκου, ενώ παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί για το θέμα τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη όσο και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.
 
>>>>Διαβάστε ακόμη: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα κόκκινα δάνεια ΠΕΠ - Αυτούσια

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους είπε ότι σήμερα (7/4) συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες της Επιτροπής μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στη λίστα Γιωρκάτζη και στην έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Ανταλλάγησαν διάφορες απόψεις για το εύρος της έρευνας και για τους όρους εντολής, είπε ο κ. Σωκράτους, σημειώνοντας πως η έρευνα θα ανατεθεί σε Ελεγκτικό Οίκο. Πρόσθεσε πως για να διευκολυνθεί το έργο της διατύπωσης των όρων εντολής προς τον Ελεγκτικό Οίκο, αποφασίστηκε όπως οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή υποβάλουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τις θέσεις τους αναφορικά με το εύρος της έρευνας και τους όρους εντολής.
 
Ερωτηθείς αν υπήρχαν αντιδράσεις εκ μέρους κάποιων κομμάτων για τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Σωκράτους είπε πως διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις με στόχο η Ad Hoc Επιτροπή να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που επιβάλλεται και από τη νομοθεσία που αφορά τα προσωπικά δεδομένα.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Σωκράτους απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως ο Πρόεδρος έχει αναφέρει εντός της Επιτροπής την πρόθεση του να το πράξει. Οι συναντήσεις αυτές, εξήγησε, εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας καθορισμού του εύρους της έρευνας και των όρων εντολής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε η θέση του Κινήματος είναι να προχωρήσουν οι εργασίες της Ad Hoc Επιτροπής και με τη νέα Βουλή, εμπλουτίζοντας την προσπάθεια και με εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα έχουν την τεχνογνωσία προκειμένου η έρευνα να γίνει πιο διεξοδική και σε βάθος και να επεκταθεί πέραν των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί για τη Συνεργατική, και στις υπόλοιπες Τράπεζες.
 
«Μόνο έτσι θα μπορέσει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, να υπάρξει μια αποτελεσματική ερευνητική διαδικασία, να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία όσων παρανόμησαν. Πρώτιστα όμως θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε αυτή την απαραίτητη πολιτική κουλτούρα που χρειάζεται ο τόπος, η οποία θα απομακρύνει τους πολιτικούς και όσους ασκούν εξουσία όπως οι Βουλευτές, από τις εξαρτήσεις, την διαπλοκή και τη διαφθορά», κατέληξε.
 
Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η θέση του είναι ξεκάθαρη και αποφασιστική: «Ζητούμε πριν να κλείσει αυτή η Βουλή να καταρτιστούν οι όροι για διαγωνισμό για να βρεθεί ανεξάρτητος ελεγκτικός Οίκος, ο οποίος θα αναλάβει την έρευνα σε σχέση με τις λίστες ΠΕΠ και την διαχείριση των δανείων τους που έχει ήδη στη διάθεση της η Βουλή και έχουν δημοσιευτεί». Παράλληλα, συνέχισε, η Βουλή θα πρέπει να ζητήσει πριν το τέλος της θητείας της, να της κατατεθούν όλες οι ανάλογες λίστες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ΠΕΠ.
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία του για όσα ακούστηκαν σήμερα από τα κόμματα, καθώς, όπως είπε, το θέμα παραπέμπεται στη νέα Βουλή και είναι αμφίβολο αν τελικά θα συνεχιστεί η διερεύνηση με τη νέα της σύνθεση. Πρόσθεσε πως θα μπορούσε να λεχθεί ότι «υπάρχει διάθεση να σταλεί το ζήτημα στις κυπριακές καλένδες».

ΚΥΠΕ

 
16216
Thumbnail