Βουλή: Δίνει €50.000 & παίρνει parking για υπαλλήλους-καλεσμένους

Έκλεισε το deal μεταξύ Βουλής και Δήμου Λευκωσίας – Εξασφαλίζει 130 θέσεις προς €1 την ημέρα ανά χώρο στάθμευσης

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Αναστάτωση προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά το γρηγορότερα από το αναμενόμενο κλείσιμο του χώρου απέναντι από το κτήριο της Βουλής όπου θα στεγαστεί το νέο Κυπριακό Μουσείο, αφού το οικόπεδο χρησιμοποιείτο τόσο από βουλευτές, όσο και από εργαζόμενους, φιλοξενούμενους της Βουλής αλλά και πολίτες ως χώρος στάθμευσης

Η πιο πάνω απόφαση είχε γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό στη Διεύθυνση της Βουλής η οποία είχε προχωρήσει με ενέργειες μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας ώστε να εξευρεθεί σε παραπλήσιο σημείο νέος χώρος στάθμευσης, ωστόσο, νέα απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών άλλαξε τα δεδομένα και έτσι η Βουλή έπρεπε να αλλάξει τη συμφωνία και να τρέξει εκ νέου τις διαδικασίες.  

Όπως επεξήγησε στην Brief η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τασούλα Ιερωνυμίδου, ενώ η αρχική ενημέρωση ήταν πως ο χώρος όπου θα στεγαστεί το νέο Κυπριακό Μουσείο θα παρέμενε ανοικτός μέχρι και τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών άλλαξε απόφαση και ενημέρωσε τη Βουλή - μόλις λίγα 24ωρα προηγουμένως - ότι τελικά θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον χώρο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

Όπως ανέφερε η κα. Ιερωνυμίδου υπήρχε ήδη συμφωνία με τον Δήμο Λευκωσίας για νέο χώρο στάθμευσης, ο οποίος θα χρησιμοποιείτο από τη Βουλή μετά τον Φεβρουάριο, ωστόσο, ένεκα των πιο πάνω η Διεύθυνση της Βουλής έπρεπε να επιταχύνει τις διαδικασίες. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η κα. Ιερωνυμίδου, η Βουλή είχε ήδη συμφωνήσει με τον Δήμο Λευκωσίας για χώρο στάθμευσης δίπλα από το Σπίτι του Πολίτη. Ο χώρος τελικά θα παραχωρηθεί στη Βουλή από τις 2 Ιανουαρίου και όχι μετά το τέλος Φεβρουαρίου, όπως προβλεπόταν δηλαδή στην αρχική συμφωνία. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται για στάθμευση τόσο από εργαζόμενους της Βουλής, όσο και από φιλοξενούμενους – επισκέπτες. 

VCDAWDAWDADAD

Ειδικότερα, πρόκειται για τον ένα εκ των δύο χώρων στάθμευσης που ανήκουν στον Δήμο Λευκωσίας δίπλα από το Σπίτι του Πολίτη, δυναμικότητας 130 θέσεων και ο οποίος θα επικοινωνεί μαζί με άλλο χώρο στάθμευσης δυναμικότητας 50 θέσεων που κατέχει ήδη η Βουλή στο σημείο. 

Να σημειώσουμε πως στο σημείο υπάρχουν δύο χώροι στάθμευσης του Δήμου Λευκωσίας τους οποίους ενοικιάζει σε ιδιωτικές εταιρείες. Η μία εκ των δύο εταιρειών είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό στον Δήμο Λευκωσίας την πρόθεση της για να εγκαταλείψει τον χώρο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και είναι αυτός ο χώρος που θα ενοικιαστεί στη Βουλή.

Το αντίτιμο που θα καταβάλει η Βουλή στον Δήμο Λευκωσίας για τον χώρο στάθμευσης των 130 θέσεων ανέρχεται σε περίπου €50.000 ετησίως

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση της Βουλής έχει εξασφαλίσει επίσης μέχρι τις 2 Ιανουαρίου χώρο στάθμευσης στο βόρειο μέρος του χώρου που θα ανεγερθεί το νέο Κυπριακό Μουσείο και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από υπαλλήλους της Βουλής, αφού θα ελέγχεται από άτομο της Βουλής. 

Πόσους χώρους στάθμευσης διαθέτει τελικά η Βουλή 

Ερωτηθείσα σχετικά με τους πόσους χώρους στάθμευσης διαθέτει τελικά η Βουλή η κα. Ιερωνυμίδου ανάφερε πως μετά τη νέα συμφωνία η Βουλή θα διαθέτει περίπου 220 θέσεις

Ειδικότερα, 130 θέσεις στον νέο χώρο στάθμευσης δίπλα στο Σπίτι του Πολίτη, 50 θέσεις στον χώρο δίπλα στο Σπίτι του Πολίτη που ήδη κατέχει, περίπου 10 θέσεις απέναντι από τη Βουλή και 30 θέσεις στον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24975