Βουλή: Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί ΟΧΣ και ΚΟΑΓ

Υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης

Υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το έτος 2019 προβλέπει έσοδα ύψους €17.773.255 και δαπάνες ύψους €15.987.867 και ψηφίστηκε σε νόμο με 40 ψήφους υπέρ και μία αποχή από τον Γιώργο Περδίκη.
 
Ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης για το έτος 2019, προβλέπει έσοδα ύψους €4.633.000 και δαπάνες ύψους €10.650.924 και ψηφίστηκε σε νόμο με 36 ψήφους υπέρ και μία αποχή από τον κ. Περδίκη.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας έγιναν τοποθετήσεις από Βουλευτές για το ρόλο των δύο οργανισμό στις ανάγκες στέγασης.
 
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε πως η οικονομική κρίση δεν αύξησε τις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων ενώ παρατήρησε ότι το απόθεμα κατοικιών που υπήρχε όταν ξέσπασε η κρίση έχει χαθεί λόγω της ανάπτυξης των τριών τελευταίων ετών. Στόχος είναι να υπάρχουν πολλοί αγοραστές και να βρίσκουν στέγη, είπε. Χρειάζεται νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την κοινωνική κατοικία, συμπλήρωσε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Μάριος Μαυρίδης είπε πως τα προγράμματα για στέγαση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων πρέπει να αφήνουν το τραπεζικό σύστημα εκτός κοινωνικής πολιτικής.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου είπε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αφαίρεσε σειρά κινήτρων που μείωσαν την ελκυστικότητα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης. Δεν έγινε τίποτε για αξιοποίηση του Οργανισμού προς στέγαση όσων δεν μπορούν διαφορετικά να αποκτήσουν στέγη, συνέχισε και παρατήρησε πως δεν έγινε προώθηση της κοινωνικής στέγασης, ούτε από τον Οργανισμό, ούτε από την Κυβέρνηση. Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευση για προγράμματα στέγασης και να ενισχύσει τον ρόλο του Οργανισμού.
 
Σε ό,τι αφορά τον ΚΟΑΓ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Οργανισμός έχει απονευρωθεί, ενώ αναγκάστηκε να αποσύρει προγράμματα που ήθελε να αναπτύξει, επειδή η Κυβέρνηση ετοιμάζει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για την πολύ μεγάλη πίεση στην κοινωνία που υπάρχει για απόκτηση κατοικίας.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως αν η Κυβέρνηση δεν ετοιμάσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις εισηγήσεις της για την κοινωνική στέγαση το ΔΗΚΟ θα υποβάλει δικές του προτάσεις.
 
Για τον ΚΟΑΓ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως ο Οργανισμός έχει αυξημένη ευθύνη για την κοινωνική στέγαση των πολιτών. Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση για 3 στεγαστικά προγράμματα, που αφορούν την παραχώρηση κατοικίας σε τιμή κόστους, παραχώρηση κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο και πρόγραμμα προσωρινής στέγασης αστέγων.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως μετά  το φαινόμενο των αστέγων θα ανέμενε κανείς ότι η στεγαστική πολιτική θα ήταν «παρούσα». Η κατάσταση θα δυσκολεύει περισσότερο για όσους έχουν μειωμένους πόρους, είπε ενώ παρατήρησε πως το σχέδιο για την προστασία είναι τόσο πολύπλοκο που ο οργανισμός δέχθηκε μόνο 7 αιτήσεις

 
15411