Βουλή: Θα πιέσουν με προτάσεις νόμου για τραπεζικές χρεώσεις

Δεν το βάζουν κάτω τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου και επανέρχονται σήμερα στο θέμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Δεν το βάζουν κάτω οι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με τις αυξημένες χρεώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα. Αντίθετα, προχωρούν με την κατάθεση νομοθετικών προτάσεων, με τις οποίες ευελπιστούν να «υποχρεώσουν» τις τράπεζες είτε να παγοποιήσουν τις χρεώσεις ή να τις αποσύρουν.

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ:  Βουλή: Προχωρά με κοινές προτάσεις νόμου για τραπεζικές χρεώσεις <<<

Μιλώντας στην Brief ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις της Βουλής να αποσύρουν τις χρεώσεις τους. Με αυτά τα δεδομένα, θα προσπαθήσουμε μέσα από προτάσεις νόμου να «πιέσουμε» τις τράπεζες να το πράξουν, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης. Επ’ αυτού θα υπάρξει σήμερα συζήτηση μεταξύ των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ώστε να καταρτιστούν προτάσεις που να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί να είναι δυνατή και αποφασιστική.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συνεδρίες της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα τόνισαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, καθώς η μόνη δυνατότητα παρέμβασης περιορίζεται στο σημείο του βασικού λογαριασμού ο οποίος έχει ρυθμιστεί μετά από μελέτη της Κεντρικής η οποία διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Από πλευράς τους, οι τράπεζες τονίζουν ότι κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία αλλά και το διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Πέραν του πιο πάνω θέματος, η Επιτροπή Εμπορίου θα εξετάσει εκ νέου το θέμα των αυξήσεων στα λιμάνια, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο επήλθε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Συγκεκριμένα θα γίνει ενημέρωση της Επιτροπής για την αύξηση των τελών διαμετακόμισης των προϊόντων και τις επιπτώσεις της στο εμπόριο και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, της DP World Limassol Ltd, της Eurogate Container Terminal Limassol Ltd και της P&O Maritime Cyprus.

Η Επιτροπή Εμπορίου θα εξετάσει στη σημερινή της συνεδρία και το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις δράσεις των Εμπορικών Ακολούθων, θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους και θα συζητήσει για την ενδεχόμενη ανάγκη για τοποθέτηση εμπορικών ακολούθων σε άλλες χώρες.
Όπως ανέφερε στην Brief ο κ. Χατζηγιάννης, θα επιχειρηθεί να επαναξιολογηθεί ο θεσμός του εμπορικού ακόλουθου καθότι φαίνεται να δημιουργούνται ορισμένες στρεβλώσεις στο σύστημα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ορισμένοι εμπορικοί ακόλουθοι φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα εάν σε κάποια στιγμή διαπιστωθεί ότι για μια χώρα δεν υπάρχει πλέον λόγος για εμπορικό ακόλουθο, αυτό το άτομο δεν μπορεί να μετακινηθεί αλλού.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συζητήσει τις τροπολογίες του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ώστε να υπάρξει κατάληξη και την Πέμπτη να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης απέμειναν ορισμένες τροπολογίες για συζήτηση και αφού ξεκαθαρίσουν το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Επί της ουσίας, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι όλες οι εξουσίες λογοδοτούν κάπου και δεν μπορεί η ΕΠΑ να μην λογοδοτεί σε κανένα. Αυτό το σημείο πρέπει να αλλάξει, σημείωσε. Από την άλλη βέβαια πρόσθεσε, η νομοθεσία που διέπει την ΕΠΑ πρέπει να είναι στοιβαρή και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν πλήρως καταρτισμένα.
Το θέμα είχε βρεθεί ξανά ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο η ψήφιση του είχε αναβληθεί. Τα κόμματα είχαν διαφωνήσει ως προς τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του Πρόεδρου και των 4 μελών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. 
Μάλιστα στην προηγούμενη Ολομέλεια είχαν κατατεθεί προφορικές τροπολογίες σχετικά με το ζήτημα και έτσι αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ μέσω του Βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου  είχε καταθέσει προφορική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να απαιτούνται τα αντίστοιχα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του Προέδρου ή Ανώτερου Δικαστή Επαρχιακού Δικαστηρίου. 
Τροπολογία είχε καταθέσει και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή για το θέμα των προσόντων του Προέδρου της Επιτροπής, ωστόσο κατέθεσε και προφορική τροπολογία αναφορικά με τα προσόντα των μελών της Επιτροπής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20836