Βουλή: Τρέχει να προλάβει απάτες με e-pay

Ψηφίζεται τροποποιητικό νομοσχέδιο με …οδηγό και το Brexit

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην τελική ευθεία μπαίνει στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση του νόμου για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμών (ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) πλην των μετρητών. Στην ουσία πρόκειται για νόμο όπου θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων.

Μέσω του νόμου διευκολύνεται  η πρόληψη των αδικημάτων αυτών και η παροχή συνδρομής και στήριξης των θυμάτων.

Η Επιτροπή Νομικών θα  διαβουλευτεί σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 επί τροπολογιών που πιθανόν να υπάρξουν και εντός 15 ημερών το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

>>>>Διαβάστε επίσης¨ΕΚΤ: Νέο πλαίσιο για την επίβλεψη των ηλεκτρονικών πληρωμών<<<<

Λόγω Brexit

Σκοπός του νόμου  είναι να καλύψει τη συνεργασία στα θέματα νομικής συνδρομής: Mε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρειo Ιρλανδία, δυνάμει της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας. H εν λόγω νομική συνδρομή θα καλύπτει και τις  σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Στη Βουλή κατατέθηκε σημείωμα από την Αρχή Ψηφιακής  Ασφάλειας αφού τονίστηκε η ανάγκη να ενταχθούν στο Νόμο και φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών και πάροχοι δικτύων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το σημείωμα της Αρχής διασκέδασε τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής για κίνδυνο  παραβίασης του απορρήτου, τηλεφωνικών επικοινωνιών , η συνταγματικών  κατοχυρωμένων  δικαιωμάτων.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
23469