Βουλή: Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εταιρείες διαχείρισης δανείων

Τροπολογία που κατατέθηκε θα καθορίσει εν πολλοίς και τις παραμέτρους της εποπτείας των συγκεκριμένων εταιρειών

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

>>> Συνεχίζονται οι διαφωνίες για πρόσβαση σε δεδομένα εγγυητών

Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Δευτέρας (24/1) τόσο για το θέμα της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης, όσο και για το καθεστώς λειτουργίας και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί εκ νέου η δέσμη νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Σταύρος Παπαδούρης, Αλέκος Τρυφωνίδης και Σωτήρης Ιωάννου, με την οποία περιορίζονται ορισμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων.

Η σημασία της ψήφισης της εν λόγω δέσμης νομοσχεδίων, έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση της δεύτερης δόσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και της εκταμίευσης των €85 εκατ. Τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία για να μπορέσει να καταβληθεί το ποσό. 

Ωστόσο, τροπολογία που κατατέθηκε από Οικολόγους, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ διαφοροποιεί αρκετές από τις παραμέτρους των νομοσχεδίων. Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η οποία ωστόσο φαίνεται να εξασφαλίζει μια ευρύτερη υποστήριξη πέραν των κομμάτων που την έχουν καταθέσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα ασκηθεί κάποιας μορφής πίεση από τα κόμματα που κατέθεσαν και αυτά που θα στηρίξουν την τροπολογία, ώστε να υπερψηφιστεί με «αντάλλαγμα» να εγκρίνουν τη δέσμη νομοσχεδίων του ΥΠΟΙΚ.

Αναλύοντας την τροπολογία και τους λόγους για τους οποίους κατατέθηκε, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είχε δηλώσει προ ημερών στην Brief ότι μέσω των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται η ευχέρεια στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να μπορούν να προβαίνουν σε έρευνα των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, των εγγυητών των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων προσώπων. Ως συνδεδεμένα πρόσωπα του δανειολήπτη ορίζονται όσα είναι σε θέση να επηρεάσουν την ευχέρεια του δανειολήπτη να αποπληρώσει τα δάνεια του. Ως παράδειγμα ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να περιλαμβάνει τη σύζυγο του δανειολήπτη. Όπως είπε, αν κάποιος εξασφάλισε ένα δάνειο και μετά από κάποια χρόνια παντρεύτηκε, γιατί η σύζυγος του δανειολήπτη να περιλαμβάνεται στα άτομα που θα κληθούν να πληρώσουν για το δάνειο, σε περίπτωση που αυτό δεν εξυπηρετείται από τον δανειολήπτη, διερωτήθηκε.

Στόχος της τροπολογίας, αναφέρεται, είναι να διασφαλίσει τη μη κατάχρηση της νομοθεσίας, σε βάρος των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων. Συναφώς, η τροπολογία στοχεύει να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στη βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ», καθώς και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για σκοπούς απόκτησης δεδομένων των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση της νομοθεσίας εις βάρος τους.

Όπως έχει προαναφερθεί, Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική δεν διάκεινται θετικά προς την τροπολογία. Αντίθετα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξέφρασε τη στήριξη του. Από πλευράς κομμάτων υπέρ είναι ασφαλώς τα τρία κόμματα που την συνυπογράφουν, δηλαδή Οικολόγοι, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, θετικά φαίνεται να είναι και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ θα αποφασίσει αργότερα ενώ ο ΔΗΣΥ δεν αναμένεται να ψηφίσει την τροπολογία.
Όσον αφορά δε τη δέσμη των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών, το μόνο κόμμα που ξεκαθάρισε τη θέση του ήταν το ΑΚΕΛ το οποίο ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ