Βουλή:Αποδεχτές οι αναπομπές νόμων για διαίρεση της γεωργικής γης

Με 33 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον έκανε αποδεκτές τις αναπομπές των δύο νόμων

Η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον έκανε αποδεκτές τις αναπομπές των δύο νόμων για τη διαίρεση της γεωργικής γης.  

Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρεται ότι ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά την εξέταση των αναπεμφθέντων νόμων από την Επιτροπή αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σκόπιμη η αναπομπή των νόμων.

Επιπροσθέτως, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, για σκοπούς επανεξέτασης του όλου θέματος, στην παρουσία των εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι με τις διατάξεις των αναπεμφθέντων νόμων δεν επιλύονται αποτελεσματικά τα προβλήματα που αφορούν τη διαίρεση γης, η οποία βρίσκεται σε γεωργικές ζώνες. Συναφώς, ο ίδιος δήλωσε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα κατατεθεί ενώπιον του σώματος νέο νομοσχέδιο για ρύθμιση του όλου θέματος σε πιο ορθολογιστική βάση.

 Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, πριν την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου αφού ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαβούλευση δεν θα πάρει δεκαετίες. Παρατηρώντας ότι αν τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία έμπαιναν σε διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις θα αποφευγόταν η όλη ταλαιπωρία που προκλήθηκε. Δήλωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ αποδέχεται τις αναπομπές.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως είναι εύλογα τα επιχειρήματα που παρατέθηκαν στους λόγους αναπομπής. Χαρακτήρισε θετικό ότι θα ακολουθήσει ο διάλογος με τις αγροτικές οργανώσεις για να επέλθουν θα βελτιώσεις και δήλωσε ότι το κόμμα του ήταν υπέρ της αποδοχής των αναπομπών.  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι με τις τροποποιήσεις που επέφερε η Βουλή όταν ψήφισε τους νόμους θα υποβοηθούνταν νεαρά ζευγάρια στο θέμα της απόκτησης κατοικίας. Πρόσθεσε πως εφόσον η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε να λύσει το πρόβλημα αυτό, το ΔΗΚΟ τάσσεται κατά της αποδοχής των αναπομπών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως για να μην καταλήξει το θέμα της διαβούλευσης στις καλένδες προσεγγίζει αντίθετα το θέμα με τη κ. Μαύρου και εισηγήθηκε να μην γίνουν αποδεχτές οι αναπομπές και να διεξαχθείς ταχέως ο διάλογος  με τις αγροτικές οργανώσεις εντός του χρονικού πλαισίου που έχει εκ του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναφέρει τους νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ για τον λόγο που προανέφερε δεν αποδέχεται τις αναπομπές.  

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης είπε ότι το Κίνημα υιοθετεί την προσέγγιση Σιζόπουλου και δεν αποδέχεται τις αναπομπές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι οι Οικολόγοι τοποθετούνται υπέρ της αποδοχής, επειδή οι αλλαγές που έκανε η Βουλή στους νόμους θα διευκόλυναν μεμονωμένη κατοικία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Tags
 
16323