«Βραχνάς» για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα ΜΕΔ

Σχεδόν δύο στα πέντε δάνεια προς νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «κόκκινα»

«Βραχνάς» για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, παραμένουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τα οποία τον Ιανουάριο αυξήθηκαν για πρώτη φορά κατά 44 εκατομμύρια ευρώ, μετά από πολλούς μήνες συνεχούς μείωσης. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων άρχισε να μειώνεται, την ώρα που αναδιαρθρωμένα δάνεια παραμένουν ακόμη «κόκκινα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, τον Ιανουάριο τα ΜΕΔ νοικοκυριών ανέρχονταν στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 37,9% του συνόλου των δανείων προς νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, οι συνολικές χορηγήσεις προς νοικοκυριά με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (διάστημα μετά το οποίο κάποιο δάνειο χαρακτηρίζεται «κόκκινο») ανέρχονταν στα 4,2 δις ευρώ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στο τέλος Ιανουαρίου, εξάλλου, οι συνολικές χορηγήσεις που είχαν αναδιαρθρωθεί ανέρχονταν στα 3,28 δις ευρώ, εκ των οποίων 2,37 δις ευρώ παρέμεναν ακόμη μη εξυπηρετούμενες, ένα στοιχείο που καταδεικνύει πως ακόμη πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες, βάσει των ίδιων στοιχείων, στο τέλος Ιανουαρίου τα ΜΕΔ ανέρχονταν στα 4,09 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 38,7% των συνολικών χορηγήσεων. Επίσης, οι συνολικές χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονταν στα 3,1 δις ευρώ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Εξάλλου, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2019, είχαν αναδιαρθρωθεί δάνεια 3,28 δις ευρώ, εκ των οποίων, όμως, 2,37 δις ευρώ παρέμεναν ακόμη μη εξυπηρετούμενα. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, τα ΜΕΔ στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους επί των συνολικών χορηγήσεων από το 47,8% που ήταν στο τέλος του 2014 να περιοριστεί στο 30,3% στο τέλος Ιανουαρίου.

 

Μάριος Αδάμου