Το BREXIT ήρθε-Τι ισχύει τελικά για τους Κύπριους φοιτητές σε Η.Β

Τα δεδομένα με τα δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια Κυπρίων που σπουδάζουν στο Ην. Βασίλειο-Τι γίνεται πλέον με το Brexit

Είναι πλέον γεγονός. Η Μεγάλη Βρετανία από σήμερα είναι και επίσημα εκτός Ευρώπης και σαφώς είναι ένα δεδομένο πρωτόγνωρο για όλη την Γηραιά Ήπειρο. Επηρεάζονται όλοι οι τομείς (Εμπόριο, βιομηχανία, ταξίδια, μεταφορές, πολιτική, υγεία, εκπαίδευση και όχι μόνο) και σιγά σιγά με το πέρας και της μεταβατικής περιόδου που θα είναι μέχρι τις 31/12/20, αρκετά πράγματα θα αλλάξουν ριζικά. 

Προς το παρών για αρκετούς τομείς δεν αλλάζουν πολλά ούτως ώστε να δοθεί χρόνος η μετάβαση και η μεγάλη αυτή αλλαγή να γίνει όσο το δυνατό καλύτερα. 

Εδώ μπορείτε να δείτε 7 σημαντικά πράγματα που αλλάζουν και 7 που ΔΕΝ αλλάζουν από σήμερα όσον αφορά την Μεγάλη Βρετανία.

Ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ την Κύπρο είναι φυσικά και το τι μέλλει γενέσθαι με τους χιλιάδες Κύπριους φοιτητές που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, ή που ετοιμάζονται για σπουδές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή και τα επόμενα χρόνια. 

Είναι σαφώς ένα πολυσυζητημένο θέμα που έρχεται ξανά στο προσκήνιο με την επισημοποίηση του Brexit

Τι λοιπόν θα ισχύει; Αλλάζει κάτι με τα δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια;

Η Brief επικοινώνησε με τον κ. Χρύσανθο Σαββίδη, Σύμβουλο Σπουδών που ασχολείται και γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο. 

‘’Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχας ότι, για τα παιδιά που ήδη βρίσκονται για σπουδές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο δεν αλλάζει τίποτα απολύτως. 

Επίσης, τίποτα δεν θα αλλάξει τίποτα ούτε για τα παιδιά που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Άρα ότι γνωρίζαμε, ότι ίσχυε μέχρι σήμερα για το ύψος των διδάκτρων στα Πανεπιστημίων αλλά και την δανειοδότηση μέσω του Student Finance, συνεχίζει και ισχύει κανονικά για όλο το εύρος των σπουδών τους. 

Ήδη τα παιδιά που θα μεταβούν για σπουδές το 2020 έχουν πάρει και τις ανάλογες εγκρίσεις για τα δίδακτρα και το φοιτητικό δάνειο και το έχουν και γραπτώς ότι δεν αλλάζει κάτι''.

Τι θα γίνει για τις επόμενες χρονιές

‘’Όπως μας ανέφερε ο κ. Σαββίδης: ‘’Επειδή η μεταβατική περίοδος για την έξοδο από την ΕΕ είναι μέχρι την 31/12/20 και επειδή ο κύκλος των αιτήσεων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021/22 έχει ήδη αρχίσει, η δική μου η διαίσθηση είναι ότι και τα παιδιά που θα πάνε το 2021 δεν θα έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν θα προκύψει δηλαδή οποιαδήποτε αλλαγή. Όμως για να είμαστε σωστοί και να προσεγγίσουμε σοβαρά το θέμα που αφορά το 2021, θα περιμένουμε τον ερχόμενο Ιούνιο, από τον Υπουργό Πανεπιστημίων της Μεγ. Βρετανία να πει και επίσημα τι μέλλει γενέσθαι για τις επόμενες χρονιές’’

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι προς το παρών δεν αλλάζει τίποτα ούτε με την πρόσβαση, ούτε με τα δίδακτρα ούτε με τα φοιτητικά δάνεια και αναμένονται το καλοκαίρι επίσημες εξαγγελίες για το το τι μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα χρόνια. 

Τα ποσά των δανείων

Σημειώνουμε ότι τα φοιτητικά δάνεια στην Μεγάλη Βρετανία δίνονται μέσω του οργανισμού Student Loans Company , και καλύπτουν ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων για Βρετανούς αλλά και Ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου για απόκτηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. 

Για προπτυχιακές σπουδές:

  • Αγγλία (9,250 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων
  • Ουαλία (9,000 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων
  • Σκωτία (1,800 λίρες):  Πλήρης Απαλλαγή Διδάκτρων

Τα πιο πάνω ποσά αφορούν το κάθε έτος φοίτησης σε προπτυχιακό επίπεδο.

Όσον αφορά το μεταπτυχιακό, το εφάπαξ ποσό δανεισμού είναι 10,980 λίρες που καλύπτει όλο τα δίδακτρα για απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου. 

 

Η απόκτηση δανείου για κάλυψη του κόστους όλων των διδάκτρων οποιουδήποτε Πανεπιστημίου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ενώ δεν υπάρχουν οποιαδήποτε οικονομικά κριτήρια. 

Πότε και πώς αποπληρώνεται το δάνειο 

Το Φοιτητικό Δάνειο μπορεί να αρχίσει να αποπληρώνεται από τον κάθε φοιτητή, όταν αποφοιτήσει και αρχίσει να εργάζεται και αφού οι ετήσιες του αποδοχές ξεπερνούν το ποσό των 21.000 λιρών (Περίπου 24.500 - 25.000 ευρώ).
 
Όταν και εφόσον ξεπεράσει το επίπεδο των 21.000 λιρών το χρόνο, το Βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 9-10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τις 21.000 λίρες. Δηλαδή αν ο μισθός του, σε οποιαδήποτε χώρα και αν εργάζεται, είναι π.χ. 25.000 λίρες, θα πληρώνει το 9-10% των 4.000 λιρών που είναι η διαφορά του ορίου, με τον ετήσιο μισθό. 
 
Παράδειγμα:   Αν κάποιος κάθε χρόνο έχει αποδοχές 25.000 λίρες τον χρόνο, καλείται να πληρώσει κατά τη διάρκεια του επομένου έτους συνολικό ποσό που υπολογίζεται ως εξής: 
 
25,000-21,000= 4,000 x 10% (περίπου)  - Άρα το ετήσιο ποσό αποπληρωμής του Φοιτητικού Δανείου θα είναι συνολικά €400.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το δάνειο διαγράφεται στα 30 χρόνια ασχέτως του υπολοίπου που θα μείνει κατά την ημερομηνία λήξης του.

Σωτήρης Νικηφόρου