Brexit και Κύπρος: Τι γίνεται με τα αυτοκίνητα και το χαλούμι

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν πολίτες και επιχειρηματίες σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv μίλησε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Λεωνίδας Πασχαλίδης, σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας

Ο κ. Πασχαλίδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως η βασική αρχή της συμφωνίας είναι ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί αλλά ούτε και ποσοστώσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως θα ισχύσουν οι κανόνες καταγωγής. 

«Τι εννοούμε με αυτό; Ένα προιόν το οποίο φεύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ ή και αντίστροφα, θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής. Δηλαδή, θα πρέπει να θεωρείται πως όντως είναι Βρετανικό στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ή κοινοτικό στην περίπτωση της ΕΕ», επεξηγώντας πως «για να θεωρείται ένα προϊόν ως καταγόμενο από μια συγκεκριμένη χώρα, θα πρέπει να έχει τέτοια προστιθέμενη αξία, ή τέτοιο περιεχόμενο που να προστίθεται στην συγκεκριμένη χώρα». 

Τι γίνεται με τις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο 

Ο κ. Πασχαλίδης επεξηγώντας τα πιο πάνω έδωσε ως παράδειγμα τις εισαγωγές αυτοκινήτων. «Εδώ η συμφωνία λέει ότι για να θεωρείται ένα αυτοκίνητο ως καταγόμενο και να πληροί τους κανόνες καταγωγής θα πρέπει τουλάχιστον το 55% του περιεχομένου του να είναι είτε βρετανικό, είτε κοινοτικό στην περίπτωση της ΕΕ. Αν δηλαδή, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει περιεχόμενο που υπερβαίνει το 45% από τρίτες χώρες (σ.σ. εξαρτήματα, είτε κάποια μέρη του αυτοκινήτου) τότε δεν πληροί τους κανόνες καταγωγής και ως εκ τούτου θα επιβάλλονται δασμοί»

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται η πιστοποίηση ότι η καταγωγή ενός αυτοκινήτου είναι Βρετανική ο κ. Πασχαλίδης επεξήγησε πως «είναι μια δήλωση του εξαγωγέα πάνω στο τιμολόγιο. Γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο η δήλωση και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία. Υπάρχει δείγμα αυτής της δήλωσης στη συμφωνία και το δικό μας το τελωνείο γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να περιέχει αυτή η δήλωση. Φυσικά θα γίνονται και οι αναγκαίοι έλεγχοι από τα τελωνεία για να πιστοποιείται ότι όλα είναι σωστά» καλώντας ταυτόχρονα σε επιχειρηματίες και στον κόσμο που ίσως να μην γνωρίζει να επικοινωνήσουν με το τελωνείο όπου θα τους καθοδηγήσουν για το πώς πρέπει να γίνεται η δήλωση. 

Εάν υπάρχει περίπτωση λόγω της συμφωνίας να υπάρξουν καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό τόνισε πως «ναι, θα υπάρχουν πλέον τελωνειακές διαδικασίες. Δεν είναι όπως πριν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος-μέλος της ΕΕ και γινόταν ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς και χωρίς τελωνειακές διαδικασίες η διακίνηση. Θα υπάρχουν τελωνειακές διαδικασίες και θα συμπληρώνονται τελωνειακά έγγραφα». 

«Στην περίπτωση της εισαγωγής από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, το ΦΠΑ θα χρεωθεί και θα αποδοθεί κατά την εισαγωγή. Αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει κάποια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αν και αυτό το ΦΠΑ θα το παίρνουν πίσω, θα δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας», όπως σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.  

Επηρεάζονται τα προϊόντα που εξάγουν κυπριακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο; 

Όσον αφορά διαφορετικά προϊόντα ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν άλλα ποσοστά τα οποία θα πρέπει να πληρούνται και όλα αυτά έχουν δημοσιευθεί στη συμφωνία. 

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, καθώς όπως σημειώνει «τα βασικά προϊόντα που εξάγουμε εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χαλούμι και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επομένως δεν τίθεται θέμα να μην πληρούνται οι κανόνες καταγωγής. Εξολοκλήρου αυτά τα προϊόντα παράγονται στην Κύπρο».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα ανέφερε ο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ: