Brexit: Τι πρέπει να προσέξουν οι κυπριακές επιχειρήσεις

Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση Brexit; - Ποιοι τομείς επηρεάζονται

Μεγάλος βραχνάς αποτελεί το Brexit για τους Ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κύκλους αφού κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Υπάρχει, κίνδυνος για τις κυπριακές επιχειρήσεις; Πως θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας να θωρακιστούν απέναντι στο Brexit;

Αρκετοί είναι βλέπετε οι τομείς στους οποίους μπορεί να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους τόσο στον τουρισμό όσο και στη βιομηχανία.

Σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη (26/03) ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι επαρκώς προετοιμασμένες ακόμη και για την προοπτική ενός άτακτου Brexit.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πρώτες ημέρες πάντα είναι δύσκολες σε κάθε μετάβαση σε νέο καθεστώς, αν στις 12 Απριλίου ή όποτε θα γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούμε με την Μεγάλη Βρετανία σε καθεστώς τρίτης χώρας.

Αναφορικά με την προετοιμασία των κυπριακών εταιρειών και βιομηχανιών, τόνισε ότι βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση νέων αγορών είτε για εξαγωγή προϊόντων είτε για εξαγωγή υπηρεσιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΟΕΒ και με τον αναπληρωτή διευθυντή κο Κώστα Χριστοφίδη μας ειπώθηκε ότι κίνδυνος δεν υπάρχει αλλά θα υπάρξει κάποια δυσκολία. Οι πλείστες επιχειρήσεις έχουν την εμπειρία να συνδιαλλάσσονται με τρίτες χώρες και πλέον θα δουλεύουν έτσι με τη Μεγάλη Βρετανία. 

Αν είναι ομαλό το Brexit  θα υπάρξει μια πιο ομαλή προσαρμογή. Εάν, όμως υπάρξει ένα άτακτο Brexit τότε η Βρετανία θα μπει σε καθεστώς τρίτης χώρας για το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι αν και έμειναν κάποιες λεπτομέρειες σε κυβερνητικό επίπεδο αφού πλέον θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τρίτες χώρες λόγω της Βρετανίας.

Σε ερώτηση μας για το ποιοι τομείς θα πληγούν περισσότερο, ο κος Χριστοφίδης μας ανέφερε ότι εκείνο που ανησυχεί είναι οι εξαγωγές του χαλουμιού σε περίπτωση άτακτου Brexit αφού η Βρετανία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά γι’ αυτό το προϊόν.  Βέβαια, μας ξεκαθάρισε ότι από μόνο του το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε ότι δεν θα δεχτούν φορολογικούς δασμούς τα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, μας ξεκαθάρισε, ότι πρέπει να δούμε πως θα επηρεαστεί η οικονομία της Βρετανίας και των πολιτών (αύξηση πληθωρισμού- ανεργία) για να δούμε πως θα επηρεαστεί ο τουρισμός. Διότι αν μειωθεί το εισόδημα των βρετανών πολιτών τότε θα υπάρξουν αποκοπές στον τουρισμό και θα επιλεχθούν πιο φθηνές χώρες.

Παράλληλα, μας ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εμπειρία συναλλαγής με τρίτη χώρα αυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν και να μάθουν όλες τις διαδικασίες. Υπάρχουν βασικές οδηγίες για να είναι έτοιμες. Για κάποιο διάστημα στην αρχή της εξόδου ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποστολή και στην παραλαβή πρώτων υλών λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνεία. Επιπλέον Θα αλλάξει ο τρόπος οικονομικών συναλλαγών όπου και θα υπόκειται στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας η εισαγωγή και εξαγωγή συναλλάγματος. Πλέον ως τρίτη χώρα θα υπάρχει έλεγχος  για το τι λεφτά στέλνουμε και τι λεφτά εισάγουμε.

Σε ερώτηση μας για το τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος, ο κος Χριστοφίδης μας ανέφερε ότι πρέπει να προετοιμαστούν οι κρατικές υπηρεσίες για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσει με τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο για το πώς θα γίνεται το εμπόριο προϊόντων που θα διακινούνται από και προς αυτές και συγκεκριμένα με ποιο καθεστώς θα γίνεται.

Αντρέας Πολυκάρπου