Βύρας: €1 εκατ. το κόστος ανάπλασης προσόψεων στην Πιαλέ Πασά

Έχει υποβληθεί αίτηση στο Ταμείο Αλιείας της ΕΕ για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου, ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας

Στο ένα εκατομμύριο ευρώ ανήλθε το κόστος ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων στην Λεωφόρο Πιαλέ Πασιά, στη Λάρνακα. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «το κόστος της ανάπλασης ανήλθε στο ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ, που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Η αύξηση οφείλεται στην επέκταση των εργασιών που αποφασίστηκε να γίνουν προκειμένου οι προσόψεις των υποστατικών στην παραλιακή λεωφόρο να έχουν μια ολοκληρωμένη ανάπλαση, αντί μερική, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «έχει ήδη υποβληθεί αίτηση στο Ταμείο Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου, που είναι ώριμο και έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να λάβει έγκριση. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι, θα εξεταστεί η ακύρωση κάποιου άλλου δευτερεύουσας σημασίας έργου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα για την ανάπλαση των προσόψεων της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά που ταξινομήθηκε στα έργα προτεραιότητας».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας απάντησε πως «ο Δήμος Λάρνακας συμπεριέλαβε χρηματικό ποσό ύψους 96.390 ευρώ στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του για το 2022, προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί εντός του 2022. Ωστόσο μετά την απόφαση για επέκταση των έργων και στην αποκατάσταση των κεντρικών εισόδων αλλά και των παραθύρων των κατοικιών και υποστατικών που βρίσκονται στην συγκεκριμένη λεωφόρο, οι οικονομικές παράμετροι έχουν αλλάξει».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε περίπτωση που προχωρήσει τελικά το έργο, θα χρησιμοποιηθούν έντονα χρώματα για την αλλαγή της ταυτότητας των κατοικιών και υποστατικών, χρώματα που έχουν ιστορικές αναφορές. Η ομάδα ειδικών, κατέληξε σε ιδιαίτερα χρώματα όπως το λουλακί το οποίο δίνει ιδιαίτερο στίγμα σε διατηρητέα κτίρια στην πόλη και επαρχία Λάρνακας».

Ακόμα είπε ότι «η ομάδα ειδικών έχει επιλέξει το μπορντό, το κεραμιδί, το κροκί αλλά και χρώματα που παραπέμπουν στη βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας του φαιοχώματος (Τέρρα Όμπρα) που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Λάρνακα. Όλα τα χρώματα έχουν ιστορικές αναφορές για την πόλη και αναμένεται να δώσουν νέα ταυτότητα στην πρόσοψη της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά, αφού βασίζεται στη μελέτη ιστορικών αρχείων, γκραβούρων και πινάκων».

Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας «η ομάδα καλλιτεχνών αποτελείται από τους Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και με τη συμβολή ομάδας της εταιρείας Studio Bagno και του Στέφανου Τόμπσον, επέλεξε τους χρωματισμούς οι οποίοι, βάσει ιστορικών στοιχείων, αρμόζουν στη Λάρνακα».

(ΚΥΠΕ)