Βύρας: Φεύγουν τα διυλιστήρια – Έρχεται νέα παραλία και πάρκα

Μίλησε για τις επενδύσεις και τα σχέδια για την Λάρνακα, ο δήμαρχος της και τον στόχο να επωφεληθεί όλος ο κόσμος

Για την απομάκρυνση των αποθηκών καυσίμων από τη Λάρνακα, για την ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και για πολλά έργα που είναι σε κατασκευή ή ωριμάζουν στην Λάρνακα, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας στηBusiness Hour by Brief της Digital Tv την Δευτέρα (20/9).

Στο μεταξύ σήμερα (21/9) αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, και το πλάνο απομάκρυνσης των αποθηκών καυσίμων από την περιοχή Λάρνακας. 

Κατά τον κ. Βύρας, το όφελος δεν θα είναι μόνο για κάποιους αλλά για όλη την πόλη. Ανέφερε μάλιστα ότι στόχος είναι οι επενδύσεις αυτές να ανοίξουν ποιοτικές ευκαιρίες εργασίας και να φέρουν πραγματική ανάπτυξη στην Λάρνακα, όπως εταιρείες τεχνολογίας, πανεπιστήμια, βιομηχανίες και άλλα.

Αναλυτικά όσα ανέφερεστη Business Hour by Brief :


- Κύριε Δήμαρχε ας ξεκινήσουμε από την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα. Πώς προχωρά το σχέδιο για ανάπτυξη της περιοχής; Τι είναι το πρώτο που θα αλλάξει; 

Βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων διυλιστηρίων Λάρνακας και συγκεκριμένα μας έχει μείνει μόνο το γκάζι, για το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις πρώτα το αμέσως επόμενο διάστημα στο Βασιλικό και μετά να γίνει η μετακίνηση του και να καθαρίσει εντελώς η περιοχή. 

Αναφορικά με τα υγρά καύσιμα εκκρεμεί η μετακίνησης μόνο της Exxon Mobil για την οποία αναμένουμε με την πώληση των εγκαταστάσεων και της γης στην Πετρολίνα, έχουμε και την υπόσχεση ότι μέχρι τέλος του μήνα θα ξεκινήσει και η αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων και  σε 5-6 μήνες από σήμερα να έχουν φύγει όλες οι εγκαταστάσεις από την περιοχή.
Ήδη περνώντας κάποιος από την περιοχή μπορεί να διαπιστώσει ότι έχουν αποξηλωθεί οι τεράστιες δεξαμενές και στους επόμενους 4 μήνες θα κατεδαφιστούν και αυτές που έμειναν.

Από εκεί και πέρα ξεκινάμε με την χαρτογράφηση του σχεδίου της περιοχής. Έχει ήδη ανακοινωθεί το σχέδιο που περιλαμβάνει τους τρόπους χρήσης της περιοχής εκείνης, τους καθαρισμούς που πρέπει να γίνουν και τα δημόσια έργα που πρέπει να γίνουν είτε από το δημόσιο, το κράτος ή και ιδιωτικό τομέα.

 Έργα όπως επιχωμάτωση για την ανάκτηση των 100 μέτρων στη θάλασσα, να γίνει παραλία. Αφορά το μεγαλύτερο έργο και ήδη ξεκινήσαμε τις διαδικασίες  ωρίμανσης αυτού του έργου με το να αποφασίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να γίνει στην περιοχή και ώστε να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια, γιατί χωρίς την ανάκτηση των 100 μέτρων δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε δημόσια παραλία, πεζόδρομους και τα πάρκα που θα ενώσουν τον χώρο με την υπόλοιπη πόλη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή στην Κύπρο μέσα στην πόλη, 2μιση χιλιομέτρων παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και τη μαρίνα. Θεωρώ ότι είναι από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ίσως και σε όλη τη Μεσόγειο.

-Κύριε Βύρα τι επενδύσεις θέλει η Λάρνακα; Τι ευκαιρίες προσφέρει σε εν δυνάμει επενδυτές η πόλη σας; 

Η Λάρνακα θέλει παραγωγικές επενδύσεις και το όφελος δεν θα είναι μόνο για κάποιους αλλά για όλη την πόλη και για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Θέλουμε επεννδύσεις οι οποίες θα ανοίξουν ποιοτικές ευκαιρίες εργασίας και θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στην πολη μας, όπως εταιρείεςς τεχνολογίας, πανεπιστήμια, βιομηχανιών και σε αυτά προσβλέπουμε τα επόμενα χρόνια.
3/ Παράλληλα έχουμε και την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Πώς προχωρούν οι εργασίες μιας και πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκατε από τους μελετητές και για το νέο αναθεωρημένο Master Plan
Ακόμα ένα τεράστιο έργο, το οποίο έχει ανατεθεί στην Kyro Ocean Holding και έχουν ξεκινήσει ήδη. Πρόσφατα μα ς έχει παρουσιαστεί το νέο ανανεωμένο, το Master plan του έργου και αφορά τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Κύπρο καταλαμβάνοντας ένα τεράστιο χώρο της πόλης περιλαμβάνοντας ξενοδοχεία και διάφορες αναπτύξεις στην περιοχή και θαναι σημαντικό για τη Λάρνακα τα επόμενα χρόνια.


- Αλλαγές θα έχουμε όμως και στο Μακένζι αφού έχουμε την κατασκευή μικρών αποβάθρων στο παραλιακό μέτωπο. Τι άλλες αναπτύξεις θα δούμε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας; 

Και όχι μόνο αυτό. Ήδη είμαστε προς το τέλος των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο της Κοινωνικής Συνοχής της ΕΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία με τον δημοτικό κήπο και η τέλεση της Λάρνακας να έχουν ολοκληρωθεί. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά, το Δημοτικό κέντρο, το πλακόστρωτο στην πόλη.. Μέσα Μαρτίου θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της πλατείας το Ζοχωρί και ξεκινάει η διαδικασία ωρίμανσης και προσφορών για κατασκευαστικά έργα του νέου κύκλου των διαρθρωτικών ταμείων όπως  το Παττίχειο Θέατρο και Παττίχειο Πάρκο, το Πάρκο Σαλίνα, το νέο Μέλαθρον, έργα στις συνοικίες της πόλης, την Τουρκοκυπριακή συνοικία τους συνοικισμούς. Γενικά υπάρχουν πολλά έργα που είναι σε κατασκευή ή ωριμάζουν για να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια.

-Υπάρχουν και άλλα σχέδια και αναπτύξεις για τη Λάρνακα κ. Βύρα;

Μάλιστα, Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτημένα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Υπολογίζουμε ότι το ποσό που θα λάβουμε και από τον επόμενο κύκλο και από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα αντιπλημμυρικά έργα και θεωρώ ότι η Λάρνακα στα επόμενα χρόνια θα είμεθα σε ένα οικονομικό οργασμό και δημόσιων αλλά και ιδιωτικών έργων όπως ξενοδοχεία και άλλες αναπτύξεις και τα μεγαλύτερα αντλιοστάσια που έγιναν ποτέ στην Κύπρο έργα που στοίχισαν 8-9 εκατομμύρια ευρώ και τα εγκαινιάζουμε τον Οκτώβρη με την πρόεδρο της Βουλής. Θεωρούμε με τα έργα αυτά μέσα στην πόλη, έχουμε δώσει μια ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα της Λάρνακας. Με τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί για την επόμενη χρονιά θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια η Λάρνακα θα είναι καλύτερα θωρακισμένη όσον αφορά τις πλημμύρες που ήταν διαχρονικό πρόβλημα. 
Εκκρεμεί η περιοχή των Καμάρων που υπάρχει ήδη εν εξελήξη τελειωμένα η διαδικασία μελέτης και τα κατασκευαστικά σχέδια και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε τα λεφτά αυτά από το κράτος ώστε να είναι και οριστικό το τέλος του προβλήματος των πλυμμήρων στην πόλη μας.

- Κ. Δήμαρχε οι εμβολιασμοί στη Λάρνακα φαίνεται να μην προχωρούν, όχι τουλάχιστον στο ποσοστό άλλων επαρχιών. Ποιες οι σκέψεις και οι κινήσεις του Δήμου σας ώστε να δοθεί ώθηση στους εμβολιασμούς της επαρχίας σας;

Ακριβώς σε λίγη ώρα από τώρα έχω μια συνάντηση με όλους τους δημάρχους της επαρχίας για να δούμε πως θα ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς και θα κάνουμε τις ανάλογες ανακοινώσεις για το πώς θα βοηθήσουμε και εμείς να αυξηθεί στην πόλη μας το ποσοστό εμβολιασμών.
 Είναι τραγικό αυτό που έγινε τον τελευταίο καιρό στη Λάρνακα.
Μια εισήγηση θα είναι βιντεάκια με επώνυμους στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης από Λαρνακείς, βουλευτές και κάποιου άλλος για να δώσουν το μήνυμα της ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Δείτε όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
20766