Βύρας: Προχωρά η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου

Προχωρά η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, του μεγαλύτερου αστικού άλσους στη Λάρνακα

Προχωρά η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, του μεγαλύτερου αστικού άλσους στη Λάρνακα, μετά και την περιβαλλοντική έγκριση που έλαβε ο Δήμος από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως με θετική γνωμάτευση υπό όρους, ανοίγοντας το δρόμο για την αδειοδότηση του έργου του μεγαλύτερου αστικού πάρκου στη πόλη. Μετά την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής έγκρισης αναμένεται να εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και ακολούθως θα γίνει δημόσια παρουσίαση σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Λάρνακας».
 
Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένουμε ότι το Φθινόπωρο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει πέραν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις στο Παττίχειο Πάρκο θα υλοποιηθούν σε έκταση 195.528 τετραγωνικών μέτρων ενώ οι εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν έχουν εμβαδό 14,300 τετραγωνικά μέτρα».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας «το έργο με την ονομασία «Κατασκευή και αναδιαμόρφωση του πάρκου στην περιοχή του Παττίχειου Θεάτρου στην Αλυκή Λάρνακας» υπάρχει στην έκθεση πληροφοριών που υποβλήθηκε με επιστολή του Δήμου Λάρνακας τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Περιβαλλοντική Αρχή για αξιολόγηση. Μετά από διαβούλευση με άλλες αρμόδιες αρχές μεταξύ των οποίων η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, παραχωρήθηκε έγκριση με συγκεκριμένους όρους που διέπουν το στάδιο της κατασκευής και το στάδιο της λειτουργίας, αφού εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κανένα από τα δύο στάδια».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «το έργο χωροθετείται σε κρατικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 381.609 τετραγωνικών μέτρων. Το Παττίχειο Πάρκο είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Λάρνακας, αποτελεί συνέχεια της προστατευόμενης περιοχής των Αλυκών, είναι χαρακτηρισμένο ως δασική γη και έχει τον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πρασίνου, αφού λόγω έκτασης, υποδομής και της ύπαρξης του Δημοτικού Θεάτρου, προσελκύει και εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση και προσθήκη υποδομών του πάρκου όπως μονοπάτια και διαδρομές, παιδική χαρά, γήπεδα για αθλοπαιδιές, ενώ προβλέπονται νέες διευκολύνσεις επισκεπτών και ατόμων με αναπηρίες, αντικατάσταση και προσθήκη εξοπλισμού αναψυχής και άσκησης ήπιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων και δημιουργία και λειτουργία θέσεων αναψυχής. Συγκεκριμένα, προτείνονται χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση εισόδων σε έξι σημεία, χώρος εστίασης, χώροι υγιεινής, skatepark, ανοικτό γυμναστήριο, βοτανόκηπος, πάρκο σκύλων, παιδική χαρά, χώροι για  πικ-νικ, αναδιαμόρφωση της εισόδου στο αμφιθέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια με πλακόστρωτο και χωμάτινες διαδρομές και υπερυψωμένος πεζόδρομος γύρω από το Παττίχειο Αμφιθέατρο».
 
Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι «η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου συνδέεται χωρικά με την ανάπτυξη του οικολογικού περιπάτου στην περιοχή των αλυκών της Λάρνακας, αφού το τεμάχιο γειτνιάζει με τη μεγάλη αλυκή και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Ακόμα φέρει τους χαρακτηρισμούς Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και Ζώνης Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».

ΚΥΠΕ