Ο Ι. Μάτσης εκτιμά ότι η συμμετοχή Γενικού Ελεγκτή στις κρατικές εγγυήσεις θα καθυστερήσει την παροχή νέας ρευστότητας

Αντιμέτωπες με ένα κοκτέιλ κινδύνων θα βρεθούν το 2020 οι τράπεζες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δηλώνει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (ΑΕΔ) της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, τονίζοντας ωστόσο πως ατού της Ελληνικής είναι ο λιανικός χαρακτήρας του χαρτοφυλακίου της, που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες που έχουν περισσότερη έκθεση στην επιχειρηματικότητα.
 
«Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την κεφαλαιακή επάρκεια, έχουμε τη ρευστότητα για να νοιώθουμε ότι μπορεί να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μάτσης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2019.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο κ. Ματσης διαβεβαίωσε εξάλλου πως η τράπεζα, κτίζοντας στην ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την πολύ υψηλή ρευστότητα, θα βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία. Είπε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά τον δείκτη κεφαλαίων η Ελληνική βρίσκεται στις πέντε κορυφαίες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ όσον αφορά τη ρευστότητα βρίσκεται πρώτη μεταξύ των πέντε καλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.
 
Σύμφωνα με τον ΑΕΔ της Ελληνικής, συνεπεία της πανδημίας, το εργαλείο της πώλησης δανείων έχει φύγει από το τραπέζι για την ώρα, ενώ και η οργανική μείωση των ΜΕΧ (αποπληρωμές, ανταλλαγή ακινήτων έναντι δανείων) θα επιδεινωθεί, καθώς «αναμένουμε ότι με την κρίση αυτό θα χειροτερεύσει διότι θα μειωθεί η ευχέρεια του πελάτη με την κρίση να δώσει μετρητά για αποπληρωμή ενός ποσοστού των υποχρεώσεων τους».
 
Πάντως ως νότα αισιοδοξίας οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Ελληνικής κάνουν λόγω για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, ηπιότερη κρίση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του κράτους (-7% με -13%) με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, Ανδρέα Ασσιώτη, να τονίζει πως η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνουν οι κυπριακές αρχές.
 
«Η κρίση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ευελπιστώ ότι περί το τέταρτο τρίμηνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούμε να μιλούμε για επαναφορά των επενδυτών και επαναφορά των οργανικών λύσεων (για μείωση των ΜΕΧ)», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάτσης, για να προσθέσει ότι «επειδή είμαστε λιανική τράπεζα θεωρώ ότι θα επηρεαστούμε λιγότερα από άλλες τράπεζες που έχουν έκθεση στο επιχειρείν».
 
Εξάλλου, ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Κρέιμερ, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση της χρέωσης προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα, ενώ θα υπάρξει εμπροσθοβαρής αύξηση το 1ο τρίμηνο του 2020. Σημείωσε επίσης ότι το κόστος του ρίσκου από τις 40 μονάδες βάσης θα διπλασιαστεί στις 80 ή 90 μονάδες, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θετικό της κρίσης είναι η επιτάχυνση της χρήσης των ψηφιακών καναλιών από τους πελάτες της τράπεζας.
 
Πιο χρονοβόρο το εργαλείο των εγγυήσεων με Γενικό Ελεγκτή
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μάτσης είπε πως το εργαλείο αυτό «θα βοηθήσει» αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή του σχεδίου, καθώς οι πρόνοιες του θα κάνουν τη διαφορά, δίνοντας κίνητρα στην τράπεζα να προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις».
 
«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική μορφή του σχεδίου, αλλά οποιαδήποτε εγγύηση θα βοηθήσει», είπε.
 
Αναφορικά με την προτεινόμενη παρουσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην επιτροπή παρακολούθησης, ο ΑΕΔ της Ελληνικής είπε πως αυτή «θα δυσκολέψει την παροχή ρευστότητας». Σύμφωνα με τον κ. Μάτση θα εξαρτηθεί με ποιον τρόπο θα αναμειχθεί η ΕΥ, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μια αίτησης δανείου ή με έλεγχο μετά την παραχώρηση του δανείου.
 
«Αν εμπλακεί σε όλη τη διαδικασία σημαίνει ότι μάλλον η διαδικασία θα καθυστερήσει. Δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτρεπτικό αλλά (το όλο σύστημα) θα γίνει πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο», πρόσθεσε.
 
Για την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Μάτσης είπε πως το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, αφού, δυστυχώς η κρίση μας βρήκε προ εκπλήξεως όλους».
 
«Θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες για την οικονομία. Σκοπός μας να παραμείνουμε ισχυροί για να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντεπεξέλθει για να βγούμε από την κρίση», τόνισε ο ΑΕΔ της Ελληνικής.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κρέιμερ είπε πως αναμένεται αύξηση κατά €15 με €20 εκατομμύρια στις απαιτήσεις της Ελληνικής προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, αφού αναμένονται να προκύψουν απροσδόκητες ζημιές στα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στην Ελληνική και τα οποία προστατεύονται από το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αιτήσεις δανειοληπτών για μορατόριουμ καταβολής δόσεων που έχουν απορριφθεί, ο κ. Μάτσης είπε ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό, που προέκυψε από τις πρόνοιες του νόμου για το μορατόριουμ καταβολής δόσεων αλλά και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, προσθέτοντας ότι εξετάζονται αναδιαρθρώσεις για αυτούς τους πελάτες, αναδιαρθρώσεις που θα έχουν ίδιες πρόνοιες με το σχέδιο αναστολής δόσεων.

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα
 

 
9069
Thumbnail

Νέες ευκαιρίες κατάρτισης για 73.200 εργαζομένους και ανέργους, με δαπάνη €21,9 εκ. μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2020, προσφέρει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ).
 
Σε ανακοίνωση η Αρχή αναφέρει ότι ενέκρινε τα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσα στο Β΄ Εξάμηνο 2020.

Υπενθυμίζει ότι υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, όλες οι εγκριθείσες προδιαγραφές καθώς και τα εγκριθέντα προγράμματα κατάρτισης για το Α’ Εξάμηνο 2020 εγκρίθηκαν και για το Β’ Εξάμηνο 2020 χωρίς την υποβολή αιτήσεων από τα ΚΕΚ, και με τη δυνατότητα εφαρμογής αριθμού προγραμμάτων που είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό που είχε εγκριθεί για το Α’ Εξάμηνο 2020.
 
 Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα προγράμματα, καλύπτουν θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως αποτελεσματική διεύθυνση επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, πράσινες και γαλάζιες δεξιότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και υγεία στην εργασία, εκπαίδευση εκπαιδευτών, Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες στα διάφορα επαγγέλματα.
 
Σημειώνεται ότι, μετά την απόφαση της ΑνΑΔ για άμεση προώθηση της αξιοποίησης μεθόδων εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα ΚΕΚ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα προγράμματα κατάρτισης τόσο με κατά πρόσωπο εκπαίδευση όσο και με εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση ή και με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Σχετικό είναι το Συμπλήρωμα Οδηγών Πολιτικής και Διαδικασιών «Αξιοποίηση Μεθόδων εξ Αποστάσεως Ηλεκτρονικής Μάθησης σε Προγράμματα Κατάρτισης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 26η  Μαρτίου 2020.

ad1mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<   
 
Η εφαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται μόνο από πιστοποιημένα από την ΑνΑΔ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σε πιστοποιημένες Δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ) και με πιστοποιημένους Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΚ), διευκρινίζει η Αρχή.
 
Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Συνήθη
 
 Τα προγράμματα εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΑνΑΔ για παροχή κινήτρων σε εργοδότες με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση των εργοδοτουμένων τους για κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων/οργανισμών τους.  Πρόσθετα, στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν και άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με στόχο την ένταξή τους στην απασχόληση μέσω της αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.  Εγκρίθηκαν 2.432 προγράμματα για συμμετοχή 68.100 ατόμων με συνολική δαπάνη €19εκ.
 
 Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας
 
Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ικανοποίηση των αναγκών κατάρτισης των επιχειρήσεων/οργανισμών και των εργοδοτουμένων τους, κυρίως του διευθυντικού και επιστημονικού προσωπικού, σε εξειδικευμένα ή καινοτομικά θέματα που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την οικονομία του τόπου.  Στα προγράμματα αυτά αξιοποιούνται εκπαιδευτές με ευρεία πείρα και περιλαμβάνουν τόσο ιδρυματικό όσο και ενδοεπιχειρησιακό μέρος.  Εγκρίθηκαν 56 προγράμματα για συμμετοχή 1.600 ατόμων με συνολική δαπάνη €2,4εκ.
 
Προγράμματα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης Συνδικαλιστικών Στελεχών
 
Στόχος είναι η παροχή κινήτρων σε Σωματεία και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για να συμμετέχουν με στελέχη τους σε προγράμματα κατάρτισης που οργανώνονται από Κέντρα Συνδικαλιστικής Κατάρτισης, σε θέματα που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα.  Εγκρίθηκαν 124 προγράμματα για συμμετοχή 3.500 ατόμων με συνολική δαπάνη €0,5εκ.
 
 Υποβολή νέων προδιαγραφών και προγραμμάτων κατάρτισης
 
Πρόσθετα, η ΑνΑΔ δίνει τη δυνατότητα στα ΚΕΚ να υποβάλουν αριθμό νέων προδιαγραφών και προγραμμάτων κατάρτισης την περίοδο από 1η μέχρι 15η Ιουνίου 2020 για εφαρμογή μέσα στην περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο έγγραφο «Ρυθμίσεις για τα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης για το Β’ Εξάμηνο 2020».
 
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ιστότοπο της ΑνΑΔ www.anad.org.cy, όπου βρίσκονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε ΚΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πρέπει να απευθύνονται στα Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για να εξασφαλίσουν σχετικό παραπεμπτικό.

(ΚΥΠΕ)

article 1