Δ. Γεωργιάδης: Εταιρείες που θα έκλειναν να μην πάρουν λεφτά

Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Brief: Η κρίση ίσως επανέλθει - Να κρατήσουμε πολεμοφόδια

Πακέτο μέτρων στήριξης της Οικονομίας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (26/3) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, μετά από σύσκεψη του Υπουργικού στην οποία και εγκρίθηκε το πακέτο.

Στο πακέτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνετε η νομοθετική ρύθμιση της αναστολής δόσεων δανείων και οι κρατικές εγγυήσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες για παραχώρηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αυτοεργοδοτούμενους.

Η Brief, ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη για να μας πει την άποψη του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Κυβέρνηση και τι εκτιμά για το μέλλον.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Η κρίση μπορεί να παραταθεί ή να επανέλθει»
Καταρχάς, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να έχουμε γνώμονα ότι η κρίση μπορεί να παραταθεί ή να επανέλθει και άρα δεν πρέπει να εξαντλίσουμε όλα τα πολεμοφόδια μας τώρα ενώ τα μέτρα πρέπει να είναι όσο πιο στοχευμένα γίνεται. «Δεν πρέπει να είναι το ίδιο για όλους, δεν είναι θέμα δικαιοσύνης και ισότιμης διαχείρισης. Είναι θέμα επιβίωσης και τα λεφτά πρέπει να πάνε εκεί που στον μέγιστο δυνατό αριθμό θα σώσουν θέσεις εργασίας», είπε.

Όπως εξήγησε, δηλαδή, αν μια επιχείρηση θα είχε κλείσει πριν από αυτή την κρίση, δεν υπάρχει λόγος να δοθούν λεφτά σε αυτή την επιχείρηση και να στερηθούν από κάποια άλλη, διότι, είπε, είναι περιορισμένοι οι πόροι ενώ το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις οι οποίες επωφελήθηκαν από την κρίση είτε για επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους χωρίς στήριξη - να μην δοθούν λεφτά σε αυτές και να δοθούν περισσότερα σε επιχειρήσεις ή θέσεις εργασίας που μπορούν να σωθούν. «Δεν πρέπει να τo δούμε σαν ευκαιρία να πάρουμε λεφτά από την Κυβέρνηση», τόνισε.

«Πρέπει να σκεφτούμε και το αύριο»
Επιπρόσθετα, συνέχισε, ασκείτε μια πίεση στις τράπεζες για να χαλαρώσουν ή στην Κυβέρνηση για να δώσουν λεφτά ενώ σημαντικό είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε και το αύριο. «Θα περάσει αυτή η κρίση, τα μέτρα που θα πάρουμε σήμερα όμως σε ποια θέση θα φέρουν τις τράπεζες και τα δημοσιοοικονομικά; Θα δημιουργήσουμε προβλήματα που θα έχουμε χειρότερες συνέπειες μετά; Καινούργιες χρηματοπιστωτικές/οικονομικές κρίσεις;», διερωτήθηκε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι δύσκολο να πω εγώ σήμερα ότι είναι λάθος αυτό το μέτρο και αυτό το μέτρο».

«Όταν οι επιδημιολόγοι και οι γιατροί δεν είναι σε θέση να μας πουν πως θα πάει η κατάσταση, αν θα επανέλθει, πως μπορεί ένας οικονομολόγος να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει αυτή η πολιτική πίεση την οποία κάποιοι θα την εκμεταλλευτούν και στο τέλος θα μας δημιουργήσουν περιπέτειες», επεσήμανε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ταυτόχρονα, ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και δεν μπορούν να δημιουργηθούν πολλοί μηχανισμοί αυτόματα που να διασφαλίζουν 100% αποτελεσματικότητα αλλά, όπως με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, υπάρχει το πρακτικό ζήτημα.

«Δεν μπορείς να μην βάλεις κριτήριο όπως ήταν αρχικά το ΕΣΤΙΑ, δηλαδή να πιάσουν όλοι λεφτά - έπρεπε να μπουν μηχανισμοί και κριτήρια. Το ίδιο πρέπει να το ισοζυγίσει αυτό το πράγμα και η κυβέρνηση. Από την μια το επείγον και να είναι αποτελεσματικό και από την άλλη να κρατήσω κάποια ποσά για μετά, για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος για το πως έγινε», υπέδειξε.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι, πρέπει να μείνουν χρήματα για το μέλλον διότι τώρα γίνεται σχεδιασμός για τις επιχειρήσεις για τους επόμενους 5 με 6 μήνες μόνο. «Αν επανέλθει ο ιός, αν μεταλλαχθεί, τί θα γίνει; Δεν πρέπει να τρέξουμε και να τα δώσουμε όλα σήμερα. Στοχευμένα και επιφυλακτικά σε όλα, γιατί μπορεί να επανέλθει», υπέδειξε.

Ασφυκτική πίεση στις τράπεζες – «Έχει εταιρείες που είναι καλύτερο να κλείσουν σήμερα»
Παρατηρώντας ότι, υπάρχει μια ασφυκτική πίεση προς τις Τράπεζες να χαλαρώσουν τις διαδικασίες τους και ιδιαίτερη πίεση στην ΚΤΚ για να δώσει αρκετή ρευστότητα, τόνισε: «Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και με γνώμονα ότι μπορεί να παραταθεί αυτή η κρίση και ότι όταν θα περάσει η κρίση, θα πρέπει να σκεφτούμε και σε τι θέση θα έχουμε φέρει τις τράπεζες. Θα μπορούν να επιβιώσουν ή θα τις οδηγήσουμε σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα;», διερωτήθηκε.

>>> Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκαν από την Βουλή 10 νομοθετήματα στήριξης της οικονομίας <<<

Επιπρόσθετα των πιο πάνω ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως, σημαντικό είναι όσες εταιρείες μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, να συνεχίσουν να το πράττουν, ενώ επίσης εταιρείες που δεν προβλέπετε να αντέξουν, να κλείσουν.

«Δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να λέμε να σταματήσουν όλοι τις δόσεις τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Έχει εταιρείες που μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Ας συνεχίσουν να το κάνουν. Αυτό θα δημιουργήσει παραπάνω ευχέρεια στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν άλλες επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οπότε δεν μπορούμε να λέμε για όλους σταματήστε να πληρώνετε ή ότι θα δώσουμε σε όλους νέα δάνεια», τόνισε. 

«Έχει εταιρείες που είναι καλύτερο να κλείσουν σήμερα και οι υπαλήλλοι τους να στηριχθούν με άλλα μέτρα, με επιδόματα ή από την Κυβέρνηση. Το να ρίχνουμε λεφτά μέσα σε μια μαύρη τρύπα, δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Το αντίθετο. Θα μας το διογκώσει», κατέληξε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Κυπριάνα Σταύρου