Δάνεια αξίας €556 εκατομμυρίων πάνε από RCB στην Ελληνική

Jackpot για Ελληνική Τράπεζα – Αγόρασε εξυπηρετούμενα δάνεια 100 πελατών από RCB

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ραγδαίες αλλαγές στον κυπριακό τραπεζικό τομέα με την Ελληνική Τράπεζα να εξαγοράζει εξυπηρετούμενα δάνεια «υψηλής ποιότητας» 100 κυρίως Κυπριών πελατών της RCB, συνολικού ύψους €556 εκατομμυρίων

>>> Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της RCB εδώ <<<

>>> Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας εδώ <<<

Νοείται ότι όλοι οι πελάτες θα ελεχθούν για AML KYC, σύμφωνα με την αυστηρή παρακολούθηση που διενεργείται από τις τράπεζες για διαχείριση όλων των σχετικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων κυρώσεων.

Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα έντονο και η Ελληνική Τράπεζα κατάφερε να εξαγοράσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ελάχιστα χαμηλότερα της συνολικής του αξίας, κάτι που φανερώνει και την ποιότητα των συγκεκριμένων δανείων (δηλαδή τα δάνεια είναι πρώτον εξυπηρετούμενα και δεύτερο χαμηλού ρίσκου, λόγω της φερεγγυότητας των συγκεκριμένων 100 Κύπριων δανειοληπτών). 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ανατροπές στον τραπεζικό τομέα, αφού η συγκεκριμένη αγορά από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί περίπου το 11% των συνολικών δανείων της, ξεπερνώντας έτσι τα €5,5 δισ., ενώ την ίδια ώρα η σημαντικότερη εξέλιξη είναι πως με την ένταξη αυτών των εξυπηρετούμενων δανείων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας ρίχνει τον μέσο όρο των NPLs στο μόλις 2%. 

RCB: Επικεντρώνεται στο corporate banking 

Από την πλευρά της RCB ο προσανατολισμός είναι ξεκάθαρα με asset management και corporate banking

«Αυτό ήταν το δυνατό μας σημείο και τομέας και σε αυτό επικεντρωνόμαστε. Στόχος της τράπεζας δεν είναι το retail», σημείωσε αξιωματούχος της RCB που μίλησε στην Brief

Πάντως, το χαρτοφυλάκιο της RCB παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό λόγω των υγιών δανείων που παραμένουν κάτω από την RCB (περίπου €1 δισ.), καθώς και του γεγονότος των πολύ υψηλών ποσοστών καταθέσεων που διατηρεί το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα. 

 
24355