Δαπάνη όλου του ποσού για σχεδία στέγασης εκτοπισθέντων/παθόντων

Θα δαπανηθεί το 100% του ποσού για σχεδία στέγασης εκτοπισθέντων και παθόντων, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Μετά από πάρα πολλά χρόνια για πρώτη φορά θα δαπανηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το 100% του ποσού για το σχέδιο στέγασης εκτοπισθέντων και παθόντων από την Υπηρεσία Μέριμνας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικώ, Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «από τις 4 Ιουλίου έχει μπει σε εφαρμογή το αναθεωρημένο σχέδιο στέγασης των εκτοπισθέντων και παθόντων από την Υπηρεσία Μέριμνας, βάσει του οποίου έχουν αυξηθεί τα εισοδηματικά κριτήρια, έχουν αλλάξει πολύ οι διαδικασίες και έχουν γίνει πιο ταχύρρυθμες.
 
Όπως ανέφερε, χρειάζεται και έγκριση από την τράπεζα για να επιβεβαιωθεί ότι τα κονδύλια θα διατεθούν πραγματικά προς αξιοποίηση του σχεδίου και την απόκτηση κατοικίας, ενώ έχει προσληφθεί περισσότερο προσωπικό. Σήμερα, πρόσθεσε, έγινε ανασκόπηση για το πού βρισκόμαστε από τον Ιούλιο μέχρι τώρα.
 
Πρόσθεσε ότι παρά το ότι έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι, έχουν εξεταστεί εκατοντάδες αιτήσεις και έχουν δοθεί εγκρίσεις σε 900 άτομα το τελευταίο δίμηνο, ενώ εκκρεμούσαν 5000 σχέδια.
 
Ο ΥΠΕΣ είπε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου είχαν εγκριθεί αιτήματα που αφορούσαν 6 εκ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί αιτήματα που αφορούν 19 εκ. ευρώ «κάτι που δείχνει πόσο πετυχημένο είναι το νέο σχέδιο και πιο πετυχημένες οι διαδικασίες».
 
Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια θα διατεθεί το 100% του προϋπολογισμού με τρόπο που να διασφαλίζεται το ποσό προς στέγαση, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 3/7/2019, το αναθεωρημένο σχέδιο παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 4/7/2019 και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα στεγαστικά σχέδια, με απλοποιημένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν και την ικανότητα αξιοποίησης της βοήθειας για τον σκοπό της απόκτησης γης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, με τα νέα κριτήρια αυξάνονται σημαντικά τα εισοδηματικά όρια, ενώ αυξάνεται η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται στους εκτοπισμένους για απόκτηση κατοικίας. Επίσης εισάγονται απλοποιημένες διαδικασίες για επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων και εισάγονται περιορισμοί στο εμβαδό.

"Πριν την εφαρμογή των νέων κριτηρίων εκκρεμούσαν στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) 5399 αιτήσεις διαφόρων κατηγοριών. Αξιοποιώντας πρόσθετο προσωπικό ορισμένου χρόνου που προσελήφθηκε, η ΥΜΑΠΕ εξέτασε 882 υποθέσεις. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 742 αφορούν αιτήσεις οι οποίες αναβαθμίστηκαν στη βάση των νέων αναθεωρημένων κριτηρίων καθώς και νέες αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τις 4 Ιουλίου 2019 και μετά".

Για το 2019, μέχρι και τον Ιούλιο είχαν δαπανηθεί μόνο 6 εκατομμύρια ευρώ για τα στεγαστικά σχέδια, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΤΠ. "Στις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας έχει εγκρίνει αιτήσεις των οποίων η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί ανέρχεται γύρω στα 19 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης του προϋπολογισμού για το 2019 θα φτάσει σχεδόν το 100%, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια".

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Υπολογίζεται ότι λόγω των νέων διαδικασιών, αναμένεται μείωση της χρονικής περιόδου αναμονής από 2-3 χρόνια που ήταν μέχρι πρόσφατα, σε μερικούς μήνες, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται σημαντικά, όπως αναφέρεται σημειώνοντας ότι "οι πιο πάνω αριθμοί αποδεικνύουν την επιτυχία και την μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα νέα αναθεωρημένα κριτήρια".

 
13288