Στον «πάτο» με τις κατοικίες να είναι υποτιμημένες βρίσκεται η Κύπρος

H εικόνα των τριών ταχυτήτων που έχουμε για τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμφανής και στην αγορά ακινήτων. Αυτό επισημαίνει σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης DBRS, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η ελληνική αγορά κατοικιών, παρά τα σημάδια ανάκαμψης των δύο τελευταίων ετών, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των πιο αδύναμων, με τις τιμές να παραμένουν χαμηλές. Ο ευρωπαϊκός Νότος συνολικά φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία, που ύστερα από τη μεγάλη κρίση που βίωσε πριν από μία δεκαετία όταν έσκασε η «φούσκα», σήμερα βλέπει τις τιμές ακινήτων και πάλι κοντά στο μέσο όρο. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο DBRS και προκύπτει και από το γράφημα, που ακολουθεί, στην κορυφή των αποτιμήσεων των κατοικιών βρίσκονται Αυστρία και Σουηδία. Πρόκειται για δύο χώρες, οι οποίες έχουν ωφεληθεί από τη σχετική σταθερότητα, που επιδεικνύουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

1

Από την άλλη στον «πάτο», με τις κατοικίες να είναι υποτιμημένες, βρίσκεται η Κύπρος, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία. «Δεδομένων των πρόσφατων δυσκολιών και στις τρεις αυτές αγορές, τα δεδομένα δεν εκπλήσσουν» παρατηρεί ο DBRS. 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις μεγαλύτερες αγορές του ευρώ, βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο όρο, με σχετικά «δίκαιες» αποτιμήσεις, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του DBRS. 

naftemporiki.gr

 
4664
Thumbnail

Αύξηση 154 εκατομμύρια ευρώ κατέγραψε το πρώτο πεντάμηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Κύπρο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2018.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019 ήταν €3.345,4 εκατ. σε σύγκριση με €3.818,7 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018.
 
Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών την ίδια περίοδο ήταν €1.447,8 εκατ. σε σύγκριση με €2.075,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή, συνεπώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν €1.897,6 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με €1.743,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

ad1mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όσον αφορά τις συνολικές εξαγωγές εγχώρια παραγόμενων προϊόντων, εξαιρουμένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019 ήταν €512,7 εκατ. σε σύγκριση με €593,6 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018. Επίσης, οι συνολικές εγχώριες εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019 ήταν €448,6 εκατ. σε σύγκριση με €530,4 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018.
 
Οι συνολικές εγχώριες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων για την ίδια περίοδο ήταν €57,3 εκατ. σε σύγκριση με €56,3 εκατ. την αντίστοιχη περσινή. 

article 1