Δεν ανησυχούν οι κυπριακές τράπεζες από τη ρωσική εισβολή

Πως αντιδρά ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις κυρώσεις της ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σχετική ηρεμία και ψυχραιμία επικρατεί στις κυπριακές τράπεζες, αναφορικά με τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Αυτή η ψυχραιμία, μέσα σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, οφείλεται κυρίως στην μικρή εξάρτηση που έχουν οι τράπεζες της Κύπρου από την Ρωσία, κάτι εξάλλου που είχε σημειώσει και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σε προηγούμενες τους δηλώσεις, όπου χαρακτήρισε τις κυπριακές τράπεζες ως "ασφαλείς". 

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές οι οποίες μίλησαν στην Brief, το ήρεμο κλίμα στις κυπριακές τράπεζες επικρατεί ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης έκθεσης του τραπεζικού τομέα σε καταστήματα, θυγατρικές ή με μεγάλες καταθέσεις από την Ρωσία ή την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η μειωμένη έκθεση των τραπεζών οφείλεται στις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για να επεκταθούν σε άλλες αγορές για παροχή επενδυτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, όπως επεξήγησαν οι πηγές μας, σημειώνοντας πως αυτή η επέκταση σε άλλες αγορές ήταν δηλαδή και η αιτία που περιόρισε την εξάρτηση από την Ρωσία.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό από το σύνολο των περίπου 50 δισ. καταθέσεων στην Κύπρο, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία αν "παγώσουν", όπως αναφέρουν στην Brief οι ίδιες τραπεζικές πηγές. 

Όσο αφορά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον μηχανισμό διεκπεραίωσης συναλλαγών SWIFT, οι ίδιες τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι από τη στιγμή που η Κύπρος δεν έχει μεγάλες εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία - όπως έχουμε για παράδειγμα με τα οχήματα από την Ιαπωνία ή με τα προϊόντα από Κίνα - τότε δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα

Συνεπώς, οι προβληματισμοί των τραπεζών προσανατολίζονται κυρίως στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην διεθνή κοινότητα, αφού η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την διάρκεια που θα έχει ο πόλεμος αλλά και την διάρκεια των κυρώσεων.

Καταληκτικά, σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, το θετικό σενάριο για την οικονομία θα ήταν να υπάρξει μια συνθηκολόγηση μεταξύ των 2 πλευρών για να αποκλιμακωθεί η  ένταση και να αναιρεθούν οι κυρώσεις ενώ το αρνητικό σενάριο θα ήταν αυτή η εισβολή να εξελιχθεί σε ένα πόλεμο μεγάλης χρονικής διάρκειας, με τις κυρώσεις να βρίσκονται σε ισχύ για μήνες.
 

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Κυπριάνα Σταύρου