Δεν πληρώνεις κοινόχρηστα; Θα σου επιβάλλεται memo και πρόστιμο έως και €3.000

Επιπλέον, είτε ένοικοι, είτε γείτονες, θα μπορούν πλέον να καταγγέλλουν περιπτώσεις που δεν γίνεται σωστή συντήρηση

Τέλος στη μη καταβολή κοινοχρήστων, στα κακοσυντηρημένα κτήρια και στην κακή διαχείριση οικοδομών, θέλει να βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί και θέτει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο, διαμέσου του οποίου θα δοθούν και εξουσίες αλλά και ευθύνες για όλα τα πιο πάνω. 

Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου και όπως πληροφορείται η Brief, η καινοτομία βρίσκεται στη δημιουργία Μητρώου Διαχειριστικών Επιτροπών, στο οποίο με τη ψήφιση του νόμου θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι διαχειριστικές επιτροπές οικοδομών. Διαχειριστικές Επιτροπές τις οποίες κάθε κοινόκτητη οικοδομή υποχρεούται να δημιουργήσει. Αυτές οι Διαχειριστικές Επιτροπές θα ελέγχονται από τις τοπικές αρχές. 

Η Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται μόνο από ιδιοκτήτες της περιουσίας, θα μπορεί να ενάγει και να ενάγεται, λύνοντας ουσιαστικά δύο παράλληλα προβλήματα.

Πρώτον, η Διαχειριστική Επιτροπή θα μπορεί να ενάγει και να επιβάλει πρόστιμο σε όσους δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα, και δεύτερον οι τοπικές αρχές θα μπορούν να ενάγουν τη Διαχειριστή Επιτροπή σε περίπτωση παραπόνων για κακή συντήρηση των οικοδομών. 

Ειδικότερα, η Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας μέλη θα μπορούν να είναι μόνο ιδιοκτήτες περιουσίας στην οικοδομή, θα μπορεί από τη μια να προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας τα οφειλόμενα κοινόχρηστα πλέον τόκων ή ακόμη και την επιβολή memo. Μάλιστα η Διαχειριστική Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλλει και διοικητικό πρόστιμο ύψους έως και €3.000 στο άτομο που αρνείται να τα πληρώσει. Επιπλέον ο οφειλέτης δεν θα έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει την περιουσία του στην οικοδομή εάν πρώτα δεν εξασφαλίσει αποδεικτικό πληρωμής των κοινοχρήστων. 

Παράλληλα με το νομοσχέδιο, η Διαχειριστική Επιτροπή θα είναι νομικά υπεύθυνη για επιδιορθώσεις, συντηρήσεις και άλλες εργασίες, αλλά και σε θέματα υγείας και ασφάλισης της οικοδομής. Ουσιαστικά, πλέον είτε ιδιοκτήτες, είτε ένοικοι, είτε ακόμη και γείτονες θα μπορούν να προσφύγουν στις τοπικές αρχές οι οποίες θα ελέγχουν τις Διαχειριστικές Αρχές ώστε να καταγγείλουν είτε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, είτε προβλήματα συντήρησης και άλλα. Οι Τοπικές Αρχές εάν διαπιστώσουν παραλείψεις θα μπορούν να ενάγουν τις Διαχειριστικές Επιτροπές ακόμη και για ποινικά αδικήματα. 

Τι θα γίνει με τις εταιρείες διαχείρισης 

Η Διαχειριστική Επιτροπή θα μπορεί να αναθέσει σε εταιρεία την διαχείριση της οικοδομής, κάτι που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα. Όμως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, υπεύθυνη για οποιεσδήποτε παραλείψεις, ατασθαλίες και καταγγελίες θα είναι και πάλι η Διαχειριστική Επιτροπή και όχι η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση.  

Να σημειώσουμε πως τα πιο πάνω προνοούνται στο κείμενο του νομοσχεδίου και ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν κατά τη συζήτηση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, ήδη έχουν εκφραστεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες για συμμετοχή τους στις Διαχειριστικές Επιτροπές λόγω των νέων αυτών αυστηρών κανονισμών. 

Τι είναι σύμφωνα με τον νόμο κοινόκτητη οικοδομή

38Β. Ανεξάρτητα από όσα διαλαμβάνονται σ' αυτόν ή σε οποιοδήποτε άλλο Νόμο-

(α) Όταν οικοδομή αποτελείται από πέντε τουλάχιστο μονάδες, έστω κι αν αυτή με όλες τις μονάδες της ανήκει κατά κυριότητα σ' ένα κύριο, αποτελεί κοινόκτητη οικοδομή και θα εγγράφεται ως κοινόκτητη σύμφωνα με το άρθρο 38ΛΑ:

Νοείται ότι υποστατικό που αποτελείται από δύο μέχρι και τέσσερις μονάδες μπορεί να αποτελέσει κοινόκτητη οικοδομή και να εγγραφεί ως τέτοια, αν οι κύριοι του πενήντα τοις εκατόν (50%) τουλάχιστο της κοινόκτητης ιδιοκτησίας ή οποιοιδήποτε δύο κύριοι μονάδων υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Διευθυντή αιτούμενοι όπως το υποστατικό αυτό αποτελέσει κοινόκτητη οικοδομή και εγγραφεί ως τέτοια·

Ερμηνεία Ορισμού κοινόκτητης οικοδομής σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Δ ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο. Κεφ. 224

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος