Δεν θα κάνουν εκποιήσεις για 3 μήνες σε Α’ κατοικίες έως €350,000

Σήμερα (14/12) ή το αργότερο αύριο (15/12) θα αποφασίσουν τελεσίδικα για στοχευμένη αναστολή ή μη των εκποιήσεων 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ξεκαθαρίζει σήμερα (14/12) ή το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη (15/12) το σκηνικό ως προς το ενδεχόμενο στοχευμένης αναστολής ή μη των εκποιήσεων για δάνεια ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ έως τις 31 Μαρτίου 2021 από τις Τράπεζες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών, στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου.

Όπως πληροφορείται η Brief, κατά τη συνεδρία του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών η κάθε τράπεζα θα καταθέσει την τελική της θέση επί του θέματος, και θα ληφθεί σχετική απόφαση, η οποία και ανακοινωθεί άμεσα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένεται πως θα προχωρήσουν τελικά σε αυτορρύθμιση του όλου θέματος, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμισή του από την Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (17/12), ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία που τους έδωσε το Κοινοβούλιο για να προχωρήσουν σε αναστολή των εκποιήσεων.

Αξίζει, ωστόσο, να τονισθεί πως, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη εξάμηνη αναστολή των εκποιήσεων που ήταν καθολικού χαρακτήρα, η νέα αναστολή που θα δοθεί θα αφορά καθαρά και μόνο ενυπόθηκα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ, ενώ οι εκποιήσεις των υπολοίπων ακινήτων θα συνεχιστούν κανονικά.

Με τη ρύθμιση αυτή, πάντως, ικανοποιείται ένα από τα δύο βασικά στοιχεία της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφιση της σε περίπτωση που αυτή οδηγηθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προνοεί, πέραν της στοχευμένης αναστολή των εκποιήσεων ενυπόθηκων δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, και την προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλο το ποσοστό των ΜΕΔ με εξασφάλιση την κύρια κατοικία
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 5 Νοεμβρίου, από σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, το 80,6% βρίσκεται σε καθυστέρηση πέραν των 180 ημερών. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από αυτά το 34% βρίσκεται σε καθυστέρηση από 1 μέχρι πέντε χρόνια, το 31% παρουσιάζουν καθυστερήσεις από 5 μέχρι 10 έτη και το 15,6% των δάνειων παρουσιάζει καθυστέρηση πέραν των 10 ετών. 

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε πως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει αυξημένες προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που θα διασαλεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως έγινε το 2018 με τον Συνεργατισμό.

Μάριος Αδάμου
 
20051