Δεν υπάρχουν τα €40 εκ. για τους χήρους πριν το 2018

Ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την διεύρυνση ή μη των δικαιούχων ανδρών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν κι όσοι έμειναν χήροι πριν το 2018 που εφαρμόστηκε η νομοθεσία, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, παραπέμποντας τη συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Ειδικότερα και ενημερώνοντας σχετικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, το κόστος για παραχώρηση σύνταξη χηρείας σε όλους τους χήρους άνδρες, ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθιστώντας αρκετά δύσκολο το όλο εγχείρημα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όλες οι αποφάσεις που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα», υπογραμμίζοντας πως «αξιολογήθηκαν τα δεδομένα και αυτή τη στιγμή έχουμε υπόψη μας και το κόστος για την επέκταση της δυνατότητας να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και άνδρες που κατέστησαν χήροι πριν το 2018. Φαίνεται ότι το κόστος, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό και ανέρχεται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έχει μία φθίνουσα τάση, όμως, η τάση αυτή είναι μικρή, αφού το κόστος μειώνεται κατά 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο», εξήγησε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Υπουργό Εργασίας, «πάρχουν δύο διαστάσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η μία έχει να κάνει με το δίκαιο, που νομίζω ότι όλοι διαθέτουμε την ευαισθησία που μας επιτρέπει να το σταθμίσουμε και να το αντιλαμβανόμαστε. Παράλληλα, υπάρχει η ποσοτικοποιημένη διάσταση του κόστους, το οποίο ανέρχεται σε ύψος μεγάλο», επεσήμανε.

Περαιτέρω ο κ. Παναγιώτου ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας ότι, εντός του 2025 προγραμματίζεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα περιλάβει πολλές και σημαντικές πτυχές του ασφαλιστικού μας συστήματος. Στο μεσοδιάστημα, είπε, «πρόθεσή μας είναι διάφορα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε, εκτιμώντας ότι το κόστος τους είναι βατό σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα φροντίσουμε πριν από την συζήτηση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να τα χειριστούμε και να τα επιλύσουμε».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ξεκαθάρισε, «το κόστος που συνεπάγεται, λειτουργεί περιοριστικά για να ληφθούν άμεσα, μέσα στο επόμενο διάστημα αποφάσεις, οι οποίες θα διαφοροποιούν τα δεδομένα, καθότι πέραν από το αυξημένο κόστος για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα υπάρχει ανάλογη επίδραση και στα δημόσια οικονομικά».

«Η προσέγγισή μας είναι πως αυτό το θέμα είναι προτιμότερο στα πλαίσια της συζήτησης για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να ενταχθεί και αυτό το ζήτημα, ούτως ώστε να δούμε ποια θα είναι η πιο κατάλληλη διαχείριση και να πράξουμε ανάλογα. Ούτως ή άλλως ο σχεδιασμός είναι πως οι νομοθετικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι ενώπιον σας για να ψηφιστεί», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας.

Επαναφέρουν πρόταση νόμου οι Βουλευτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πιο πάνω αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση Βουλευτών, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέα Καυκαλιά, να υποδεικνύει πως «θεωρούμε ότι το κεφάλαιο που αφορά στη σύνταξη χηρείας, έπρεπε να λυθεί χθες, γιατί διαιωνίζεται μία διάκριση, μία αδικία», σημειώνοντας ότι «υπάρχει κατατεθημένη πρόταση νόμου στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να πάρει τη σειρά της και το επόμενο διάστημα καθηκόντος θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής για συζήτηση».

Σημειώνεται πως, η πρόταση νόμου κατατέθηκε το 2022 από τον ανεξάρτητο Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου», ώστε να παρέχεται δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε χήρους, ανεξάρτητα του χρόνου θανάτου της συζύγου, κατά τον ίδιο τρόπο που παρέχεται το εν λόγω δικαίωμα και σε χήρες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται η κατοχύρωση της αρχής της ισότητας στη βάση των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος, η κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης με βάση το φύλο σε περίπτωση παροχής δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας, καθώς και η επίτευξη περαιτέρω ισονομίας και ισότητας μεταξύ των φύλων σε σχέση με τα δικαιώματα συζύγου σε περίπτωση θανάτου του έτερου συζύγου, ανεξαρτήτως φύλου».

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου