ΔΕΟΚ: Νίκη των Συνδικάτων η ψήφιση της οδηγίας για τον Κατώτατο

Η ΔΕΟΚ προχωρά σε Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική διάσκεψη στην Κύπρο για αξιοποίηση της οδηγίας

Η ψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επαρκείς κατώτατους μισθούς αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κοινωνική Ευρώπη και την εφαρμογή του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Οδηγία είναι μία νίκη για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα εφόσον δημιουργεί στο δίκαιο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υποχρέωση για σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων.  Παράλληλα καθορίζει τα μη εξαντλητικά κριτήρια αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών.

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει η ΔΕΟΚ, καθορίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών, το κόστος διαβίωσης, την κατανομή και τον ρυθμό αύξησης των μισθών και τους δείκτες εθνικής παραγωγικότητας.  Σημαντικό είναι το άρθρο 4 της οδηγίας το οποίο απαιτεί για τις χώρες της Ε.Ε. με συνδικαλιστική κάλυψη κάτω από το 80% των εργαζομένων στις συλλογικές συμβάσεις, την υποχρέωση να αναπτύξουν δράσεις με στόχο σταδιακά η οργανωτικότητα να φτάσει στο πιο πάνω ποσοστό.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η ΔΕΟΚ τονίζει επίσης ότι η οδηγία επιβεβαιώνει επίσης την υποχρέωση των οικονομικών φορέων που λαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις να σέβονται το δικαίωμα της οργάνωσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Υπογραμμίζει επίσης την υποχρέωση τους να εφαρμόζουν στους εργαζόμενους τους όρους εργασίας που καθορίζονται από τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέοι κανόνες για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ <<<

«Η υποχρέωση των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πολιτικές και μέτρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι θεωρητική αλλά δεσμευτική και θα ελέγχεται μέσα από διαδικασίες αυστηρών ελέγχων και λογοδοσίας από τα κοινοτικά όργανα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει παράλληλα στην ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων σαν αναντικατάστατου θεσμού βελτίωσης των μισθών και των συνθηκών εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με την ΔΕΟΚ, είναι και η εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να διασφαλίζεται ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι επαρκής και αξιοπρεπής .  Οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αποφάσεις τους για το ύψος του κατώτατου μισθού.

«Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί σημαντικό εργαλείο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από την φτώχεια και της σκληρές συνέπειες του πληθωρισμού.Η πιο σημαντική πρόκληση για τα συνδικάτα είναι η μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρετε να προωθήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις.  Συλλογικά μέσα από την συμμετοχή μας στην ETUC αλλά και ξεχωριστά σε εθνικό επίπεδο θα εργαστούμε ώστε ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη να οργανώνεται και να εκπροσωπείται μέσα από τα συνδικάτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΕΟΚ σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι η πρώτη οργάνωση που διεκδίκησε την εφαρμογή Γενικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο και δεν θα καταθέσει τα όπλα.  

«Η θέσπιση Γενικού Κατώτατου Μισθού σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή οδηγία αποτελούν την βάση και νέα αφετηρία για διεκδικητικούς αγώνες με στόχο την διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενο του τόπου μας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις θέσεις μας για καθορισμό ωριαίου μισθού με βάση τις 38 ώρες εργασίας για ενσωμάτωση στον κατώτατο μισθό εργασιακών δικαιωμάτων όπως η ΑΤΑ, η υπερωριακή αποζημίωση και οι αργίες για κατοχύρωση των ελάχιστων απολαβών στις Συλλογικές Συμβάσεις, για κατάργηση των εξαιρέσεων και εφαρμογή αξιόπιστης φόρμουλας για καθορισμό του διάμεσου μισθού. Θα εργαστούμε σκληρά για την σωστή μεταφορά της Ευρωπαϊκής οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο.  Το επόμενο χρονικό διάστημα με δημόσιες παρεμβάσεις σε πολιτικούς χώρους και σε υποψήφιους προέδρους θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.  Ταυτόχρονα θα παλέψουμε ώστε η μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας να γίνει στην σωστή βάση των αρχών και των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς», επεσημένεται.
  
Καταληκτικά, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι έχει προγραμματίσει στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική διάσκεψη στην Λεμεσό με θέμα την Ευρωπαϊκή οδηγία για τον Κατώτατο Μισθό και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή της.