Δ.Γεωργιάδης: Κάποιοι Δημόσιοι υπεραμείβονται / Πρέπει να αλλάξει

Αυτό τόνισε σε παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου / Τι εισηγείται

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την ανάγκη αλλαγής του μηχανισμού καθορισμού των μισθών στη Δημόσια Υπηρεσία, τόνισε σε παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv, η οποία προετοιμάζεται από την ομάδα της Brief, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως κάποιοι υπεραμείβονται.

Ειδικότερα και κληθείς πει εάν είναι ικανοποιητική η σύνδεση του με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ή πρέπει να γίνουν περισσότερες διορθώσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιητικά. «Όχι, ακριβώς το αντίθετο», υπέδειξε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα βασικά σημεία που είχαμε θίξει στην πρόσφατη έκθεση μας -υπάρχει και σχετικό γράφημα- είναι ότι τις χρονιές αμέσως μετά το 2013 είδαμε τον λόγο του κρατικού μισθολογίου ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται από κοντά στο 15% που ήταν στο 11% τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε μία απότομη αύξηση και είναι κοντά στο 13,5-14% του ΑΕΠ». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως εξήγησε, ο λόγος του κρατικού μισθολογίου ως προς το ΑΕΠ έχει, πλέον, προσεγγίσει τα επίπεδα που ήταν προ της κρίσης. «Οπόταν είχε αυξηθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι το ΑΕΠ κι αυτό πριν την τρέχουσα κρίση», επεσήμανε, αφού, υπογράμμισε, μιλάμε με στοιχεία του 2019. Εκτίμησε, δε, πως το 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό του ΑΕΠ. 

«Δέχομαι ότι υπάρχουν επιχειρήματα ότι υπήρχαν θέσεις προαγωγής οι οποίες καθυστέρησαν και αναμέναμε μια μικρή και απότομη αύξηση στα αρχικά στάδια, αλλά το αναφέρουμε αυτό διότι έπρεπε να γίνει, κατά την άποψη μας, πιο ορθολογιστικός μηχανισμός καθορισμού των απολαβών στην Δημόσια Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο μηχανισμός καθορισμού των απολαβών στην Δημόσια Υπηρεσία πρέπει, πέραν από την πορεία του ΑΕΠ, να λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα, τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, διότι, υπέδειξε, «όλοι προσβλέπουμε σε μία πιο ενιαία αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη». 

«Οπόταν εάν υπερ-αμείβεις εσύ στην Κύπρο στο Δημόσιο κάποιες θέσεις, υπο-αμείβεις άλλες. Για παράδειγμα -και τυχαία το λέω τώρα- αν αμείβουμε πολύ καλά τους νοσοκόμους στην Κύπρο και υπο-αμείβουμε τους γιατρούς, θα βλέπουμε να έρχονται όλοι οι νοσοκόμοι της Ευρώπης στην Κύπρο και να φεύγουν όλοι οι γιατροί», εξήγησε περαιτέρω επαναλαμβάνοντας πως «όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψην στον καθορισμό του μισθολογίου». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, δεν έχει γίνει αυτός ο μηχανισμός, υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, πως «είναι μία ευκαιρία μαζί με τις άλλες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και στην Δημόσια Υπηρεσία, να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα».

Αναλυτικά η παρέμβαση του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο (από το 7ο λεπτό και μετά):

Μάριος Αδάμου