Διακανονισμό για εξόφληση ρεύματος ζητούν καταναλωτές

Επί καθημερινής βάσης το φαινόμενο σημειώνει η ΑΗΚ καθώς αρκετός κόσμος φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Δυσκολίες αντιμετωπίζουν αρκετοί καταναλωτές στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να αποτείνονται στην ΑΗΚ για διακανονισμό του ποσού που οφείλουν με ευκολίες πληρωμής και συγκεκριμένα με την καταβολή των χρημάτων σε δόσεις. Αιτία η ακρίβεια που δυσκολεύει τη ζωή αρκετών καταναλωτών και η παραμονή των τιμών του πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα που επηρεάζει αλυσιδωτά και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τη μείωση του ΦΠΑ που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Μιλώντας στην Brief, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι επί καθημερινής βάσης καταναλωτές αποτείνονται στην Αρχή ζητώντας ευκολίες πληρωμής για την εξόφληση των λογαριασμών τους. Είναι φανερό, σημείωσε ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει κρίση στην αγορά με τα φαινόμενα ακρίβειας, εξαιτίας και της παραμονής της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να δυσκολεύεται να καταβάλει έγκαιρα τα ποσά που οφείλει. «Αρκετός είναι ο κόσμος που καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του και έτσι αποτείνεται στην ΑΗΚ για καταβολή των ποσών σε δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.

Η ΑΗΚ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοφλήσουν τα ποσά που οφείλουν σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου και έτσι εξετάζοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προτείνει λύσεις με βασικότερη την καταβολή των χρημάτων σε δόσεις. Οι πλείστες των περιπτώσεων διευθετούνται με την καταβολή δόσεων σε περίοδο δυο μηνών, σημείωσε η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, καθώς σε περίπτωση που αποφασιστεί μεγαλύτερη περίοδος δόσεων θα προστίθενται και οι επόμενοι λογαριασμοί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Ωστόσο, εάν οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν σε δυο δόσεις, καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν άλλες λύσεις, σημείωσε.

Η κ. Παπαδοπούλου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και είτε δεν πληρώνουν στην ώρα τους είτε ζητούν με τη σειρά τους να πληρώσουν με δόσεις, ωστόσο η πλειοψηφία του κόσμου που αποτείνεται για ευκολίες πληρωμής φαίνεται όντως να αντιμετωπίζει πρόβλημα, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει παράταση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% για τους οικιακούς καταναλωτές πήρε παράταση και για τη διμηνία Μαρτίου – Απριλίου. Η μείωση θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι καταναλωτές το επόμενο δίμηνο δηλαδή Μάιο και Ιούνιο. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, την περίοδο Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, οι οικιακοί καταναλωτές επωφελήθηκαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί για 19% που είναι ο κανονικός. Το Φεβρουάριο επανήλθαμε στο 19% και τη διμηνία Μαρτίου, Απριλίου θα ισχύσει και πάλι μειωμένος συντελεστής 9%. Παράλληλα, όσον αφορά στους ευάλωτους καταναλωτές, ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% μέχρι τέλος Ιουνίου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
24957