Διακοπές Συνταξιούχων: Δωρεάν διαμονή & διατροφή - Τι άλλαξε

Οι 4 κατηγορίες δικαιούχων συνταξιούχων, η διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Με μια διαφοροποίηση θα δοθούν φέτος οι επιχορηγήσεις για δωρεάν διακοπές χαμηλοσυνταξιούχων σε ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το εν λόγω σχέδιο προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας και δίνει την ευκαιρία στους δικαιούχους να κάνουν διακοπές χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν διαμονή αλλά και διατροφή για εκείνους και τα εξαρτώμενα τέκνα τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη (22/7) την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, για την προκήρυξη του Σχεδίου με τίτλο «Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων σε Ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτονται και τα εξαρτώμενα τους πρόσωπα /οπως καθορίζονται στο σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

2021:  €500.000 για 3200 άτομα

Η δαπάνη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για υλοποίηση του Σχεδίου εκτιμάται στις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000), δηλαδή για τη συμμετοχή 3.200 περίπου προσώπων

Αναφορικά με τη διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού φέτος, οι δικαιούχοι των προαναφερθέντων κατηγοριών θα πρέπει να προσκομίζουν απαραίτητα αποδεικτικό ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή να έχουν αναρρώσει από τον ιό μέχρι 180 ημέρες πριν την παραμονή τους.

2020: €700.000 λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι αιτητές για συμμετοχή στο Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα το 2020, αποφάσισε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου όπως επεκταθεί το ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο Σχέδιο, με πρόσθετη δαπάνη διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€200.000), με αποτέλεσμα να δοθούν συνολικά επτακόσιες χιλιάδες ευρώ (€700.000).

2019: €320.000 για 1.181 αιτητές
Το κόστος του Σχεδίου για κάλυψη της διαμονής και της διατροφής των δικαιούχων ανήλθε στις τριακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ (€320.000) σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για το 2019. Πιο συγκεκριμένα κατατέθηκαν 1.181 δηλώσεις συμμετοχής με δικαιούχους 3.600 πρόσωπα περίπου, το ανώτατο όριο σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Τεσσερις κατηγορίες δικαιούχων

Όπως και προηγουμένες χρονιές δικαιούχοι είναι:

  1.  Οι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν τη μικρή επιταγή).

  2.  Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

  3. Οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €15.500 για μονήρεις και.

  4. Οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €20.000 για οικογένειες καθώς και σε εξαρτώμενα τους πρόσωπα, όπως αυτά καθορίζονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα .

Από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 22 Δεκεμβρίου

Το εν λόγω σχέδιο θα εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 22 Δεκεμβρίου 2021 ή μέχρι εξαντλήσεως του σχετικού κονδυλίου.
Θα αφορά τρεις διανυκτερεύσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν για διαμονή από Παρασκευή έως Δευτέρα ή από Τρίτη έως Παρασκευή και δοθεί προτεραιότητα με βασει την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης συμμετοχής.

Οι αιτήσεις συμμετοχής

Αναμένεται μετά τον 15Αυγουστο να είναι διαθέσιμες οι αιτήσεις και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για συνεργασία με συγκερκιμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο το οποίο θα ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν σε ποιο ταξιδιωτικό πραοκτορείο θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους είτε μέσω email είτε μεταβαίνοντας στο πρακτορείο.

Οι αιτητές, σύμφωνα με το σχέδιο, μπορούν να επιλέξουν μέχρι τρεις περιόδους με σειρά προτίμησης και μέχρι τρια ξενοδοχεία κατά σειρά προτίμησης στην αίτηση τους.
 

 
14856