Διάταγμα για ξενοδοχοϋπαλλήλους – Τι αλλάζει και τι ισχύει πλέον με την ΑΤΑ

Η ΑΤΑ συμπεριλαμβάνεται στον Κατώτατο Μισθό - Τι σημαίνει το νέο Διάταγμα

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό για 19 ειδικότητες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, με συμπερίληψη της ΑΤΑ, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από 3 χρόνια όπου για πρώτη φορά είχε τεθεί σε ισχύ ανάλογο διάταγμα. 

Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς κυμαίνονται από €62 μέχρι και €77, αναλόγως ειδικότητας, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2023. 

Πιο συγκεκριμένα, το νέο Διάταγμα αντικαθιστά το υφιστάμενο Διάταγμα το οποίο βρισκόταν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, μετά από απόφαση της αείμνηστης Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία μετά από σχετική διαβούλευση με τις συντεχνίες, τον ΠΑΣΥΞΕ και άλλους αρμόδιους φορείς αποφάσισε όπως θεσπιστούν κατώτατοι μισθοί για 19 ειδικότητες στη συλλογική σύμβαση του κράτους. Παράλληλα, στο Διάταγμα αναφερόταν πως σε αυτούς τους μισθούς συμπεριλαμβάνονταν ο Τιμάριθμος και το επίδομα Υπηρεσίας. 

Τώρα, φτάνοντας στο 2023 όπως μας μεταφέρθηκε από αρμόδια πηγή, κρίθηκε από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου, ότι 3 χρόνια μετά την εφαρμογή του Διατάγματος έπρεπε να εξεταστεί μια ενδεχομένη αύξηση των κατώτατων μισθών οι οποίοι προβλέπονταν στο Διάταγμα του 2020, καθώς για να προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται έγκριση Υπουργικού Συμβουλίου και Διάταγμα από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας. 

Να συμπληρώσουμε πως το Διάταγμα δεν προβλέπει αυτόματη διαφοροποίηση κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στην ΑΤΑ και γι’ αυτό οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται μόνο μετά από απόφαση Υπουργικού και έκδοση σχετικού Διατάγματος. 

Αυτή εξάλλου είναι και η διαφωνία που εξέφρασαν συντεχνιακοί, με την ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ να ζητά τροποποίηση του διατάγματος ώστε η εκάστοτε τιμαριθμική αναπροσαρμογή να γίνεται αυτόματα. 

Πώς προκύπτει η αύξηση των κατώτατων μισθών 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Υπουργικό έκρινε ότι το πιο σωστό υπό της περιστάσεις ήταν να υπολογιστούν οι τιμαριθμικές αυξήσεις που προέκυψαν στον ιδιωτικό τομέα και έτσι είχαμε ως αποτέλεσμα την διαφοροποίηση προς τα πάνω των κατώτατων μισθών. 

Τι ισχύει με τον νέο κατώτατο και την ΑΤΑ

Όπως μας επεξηγήθηκε από αρμόδια πηγή του Υπ. Εργασίας: 

  • Αν ένας εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει το νέο Διάταγμα του 2023 δεν θα διαφοροποιηθεί ο μισθός του, καθώς δεν θα πάρει επιπλέον ΑΤΑ, αφού αυτή καλύπτεται από το κατώτατο όριο μισθού. 
  • Αν ένας εργαζόμενος της ίδιας ειδικότητας αμειβόταν μέχρι σήμερα λιγότερα από αυτό που προβλέπεται στο νέο Διάταγμα τότε ο μισθός του θα διαφοροποιηθεί προς τα πάνω, δηλαδή στο νέο όριο που καθορίζεται ο κατώτατος στην ειδικότητα του. 
  • Οι κατώτατοι ισχύουν επίσης και στις περιπτώσεις όπου η εργοδότηση μπορεί να προκύπτει για λίγους, (π.χ. φοιτητές, φοιτήτριες) με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για πλήρη απασχόληση, είτε έχει Συλλογική Σύμβαση, είτε όχι. Τώρα, σε περίπτωση που δεν πρόκειται για πλήρη απασχόληση, αλλά για μερική τότε ο μισθός του θα είναι αναλογικός με την εργατοώρα, η οποία ρυθμίζεται – όπως θα δείτε πιο κάτω – στο Διάταγμα. 

Δεν περιμένουν μεγάλη αύξηση δαπανών τα ξενοδοχεία 

Επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σχολιάζοντας το νέο Διάταγμα ανέφεραν στην Brief πως δεν φαίνεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες των ξενοδοχείων, καθώς όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αμείβονται με υψηλότερο μισθό από τον κατώτατο που ορίζει το Διάταγμα. 

Δείτε το κατώτατο όριο μισθών όπως διαμορφώθηκαν από το νέο Διάταγμα: 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος