Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες

Σκοπός της σχετικής πρότασης νόμου είναι η επέκταση της προστασίας σε φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Προς θέσπιση νέας νομοθεσίας για προστασία φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις οδεύει η Βουλή. Μάλιστα, σχετική πρόταση νόμου που έχει ετοιμαστεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προς συζήτηση με σκοπό το συντομότερο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Σκοπός της πρότασης νόμου «Ο περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις», είναι η επέκταση της προστασίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες φυσικών ή νομικών προσώπων. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η ψήφιση του εν λόγω νόμου καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να επεκταθεί σε φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εισέρχονται σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΑΠΙ), όπως καθορίζονται στον Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο του 1997, (Ν.66(I)/1997), η προσφερόμενη από την υφιστάμενη Νομοθεσία προστασία σε φυσικά πρόσωπα».
 
Η επέκταση της εν λόγω προστασίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες φυσικών ή νομικών προσώπων, δηλαδή πολύ μικρών επιχειρήσεων, τονίζεται, «καθίσταται αναγκαία και εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως ο νομοθέτης διαπίστωσε, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΑΠΙ, ‘τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ιδιάζουσα οικονομική ισχύ σε σχέση με τους χρεώστες, στο πλαίσιο ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της κρίσης αυτής στους χρεώστες οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση αυτή, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την επαναφορά της ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων των χρεωστών και πιστωτών (…)’» .
 
Επιπροσθέτως, προστίθεται στην έκθεση, «δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, αν μια ρήτρα είναι καταχρηστική για ένα καταναλωτή φυσικό πρόσωπο, δεν μπορεί παρά να είναι καταχρηστική και για ένα φυσικό πρόσωπο που επιχειρεί βιοποριστικά, όπως επίσης και για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση όπου οι μέτοχοι – βιοπαλαιστές είναι και το προσωπικό της, ή αποτελούν μέρος του προσωπικού της».

Προστίθεται, δε, ότι η προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες συμβάσεων επιβάλλεται δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επειδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την σπονδυλική στήλη της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, η πρόταση νόμου ετοιμάστηκε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος επιλαμβάνεται τέτοιου είδους ζητημάτων και είναι πολύ καλός γνώστης του προβλήματος, και υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Κ.Ε. Εμπορίου προς αντικατάσταση δύο σχετικών προτάσεων νόμου που είχαν ετοιμάσει και υποβάλει στην Επιτροπή οι Βουλευτές των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ακίνητα Συνεργατισμού
Εν τω μεταξύ, σήμερα η Κ.Ε. Εμπορίου θα συζητήσει και την πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, με την οποία θα απαγορεύεται η αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας του Συνεργατισμού τόσο στις ελεύθερες όσο  και στις κατεχόμενες περιοχές.

Η πρόταση νόμου υπό τον τίτλο «Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2019», στοχεύει «στην απαγόρευση εκχώρησης, εκμίσθωσης, ανταλλαγής ή αποξένωσης οποιασδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας, η οποία ανήκε κατά κυριότητα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα».

Υπενθυμίζεται πως, η παραπομπή της στην Επιτροπή έγινε με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος ζήτησε, μάλιστα, να τεθεί το συντομότερο δυνατό προς συζήτηση.