Διευρύνεται η προστασία των καταναλωτών σε διασυνοριακό επίπεδο

Τι προνοεί εναρμονιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί σήμερα (15/9) στην Επιτροπή Εμπορίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο
με το οποίο επεκτείνονται οι εξουσίες των αρμοδίων αρχών για αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών σε διασυνοριακό επίπεδο, κατέθεσε στην Βουλή η Κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «ο Περί της Συνεργασίας μεταξύ των Αρμοδίων Αρχών για την Επιβολή της Νομοθεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών Νόμος του 2020», θα τεθεί σήμερα (15/9) στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η επέκταση των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των συντονισμένων κοινών δράσεων τους για πιο αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών σε διασυνοριακό επίπεδο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προνοεί τον ορισμό των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την επιβολή του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και την τήρηση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του Κανονισμού στην Κύπρο είναι: η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, το Συμβούλιο Φαρμάκων, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Μεταφορών, η Κεντρική Τράπεζα και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

Επιπρόσθετα, μέσω του νομοσχεδίου προσδίδονται σε αυτές τις αρχές οι ελάχιστες εξουσίες έρευνας και επιβολής που είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, ενώ διασφαλίζεται περαιτέρω η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει Διάταγμα μέσω του οποίου θα παραχωρεί την εξουσία σε τρίτες οντότητες, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, Οργανώσεις και Ενώσεις Καταναλωτών, για έκδοση εξωτερικών προειδοποιήσεων σε σχέση με παραβιάσεις που ενδέχεται να θίγουν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δηλαδή, μέσω του νομοσχεδίου, θεσπίζεται η εξουσία του Υπουργού Εμπορίου να εκδίδει διατάγματα για τον ορισμό των εντεταλμένων φορέων και των θεμάτων που χρήζουν καθορισμού για καλύτερη εφαρμογή του Νόμου και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή
Σύμφωνα, δε, με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, σκοπός του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο όταν πρόκειται για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών που επηρεάζουν ταυτόχρονα, εκτός από τα συμφέροντα των καταναλωτών που κατοικούν εντός της Δημοκρατίας, και τα συμφέροντα των καταναλωτών που κατοικούν σε άλλο κράτος/η μέλος/η της ΕΕ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αυτό, προστίθεται, επιτυγχάνεται μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, των άλλων δημοσίων αρχών και των εντεταλμένων φορέων.

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ορίζεται ως το ενιαίο γραφείο σύνδεσης για το συντονισμό της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού εντός της Δημοκρατίας.

Μάριος Αδάμου