Δικαίωμα διαγραφής ΜΕΔ αποκτά αρμόδια Τεχνική Επιτροπή

Θα μπορούν να διαγράφονται τεκμηριωμένα ΜΕΔ  που εξασφαλίστηκαν με κυβερνητικές εγγυήσεις ή κεφάλαια

Επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής Διαγραφής μη Εισπράξιμων Δημοσιών Χρημάτων Αξίων και Υλικών ώστε να προβαίνει σε μερική ή ολική διαγραφή οφειλόμενων ποσών, τα οποία εξασφαλίστηκαν είτε με κυβερνητικές εγγυήσεις είτε με κυβερνητικά κεφάλαια.

Όπως εξηγήθηκε στην Brief από αρμόδιο λειτουργό του Γενικού Λογιστηρίου, το οποίο ετοίμασε το σχετικό νομοσχέδιο, το ένα σκέλος αφορά δανειολήπτες που εξασφάλισαν δάνεια μέσω του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είτε με κυβερνητική εγγύηση είτε με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ, και τα οποία μετά από τεκμηριωμένες εκθέσεις για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη θα μπορούν να διαγραφούν στην ολότητα τους ή μέρος τους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ως γνωστό τα δάνεια από τον ΚΦΙΚΒ παραχωρούντο είτε από τον ίδιο τον Φορέα (κυβερνητικά κεφάλαια) είτε με εγγύηση της Κυβέρνησης ή και του Φορέα από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή την πρώην Συνεργατική. Τα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα θα κληθούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες εκθέσεις για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το δάνειο του οποίου εμπίπτει στην κατηγορία των ΜΕΔ.

Για την περίπτωση της πρώην Συνεργατικής, νοείται ότι οι εκθέσεις θα ετοιμαστούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το άλλο σκέλος αφορά δανειολήπτες, οι οποίοι εξασφάλισαν δάνεια από Υπουργεία ή Τμήματα ή ταμεία της Κυβέρνησης (π.χ. Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακές Διοικήσεις, Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης) όπως είναι δάνεια για πολύτεκνους, χαμηλόμισθους, στέγασης σε ακριτικές περιοχές κ.α. και τα οποία επίσης τεκμηριωμένα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην ολότητα ή μέρος τους.

Νοείται ότι η Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής μη Εισπράξιμων Δημοσιών Χρημάτων Αξίων και Υλικών θα μπορεί αν διαγράφει τα εν λόγω δάνεια διενεργώντας και η ίδια έρευνα και μελέτη των οικονομικών δεδομένων των επηρεαζομένων δανειοληπτών (πρωτοφειλετών) και των εγγυητών τους.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προνοείται επίσης τροποποίηση της σύνθεσης της Τεχνικής Επιτροπής Διαγραφής μη Εισπράξιμων Δημοσιών Χρημάτων Αξίων και Υλικών, η οποία θα αποτελείται από το Γενικό Λογιστή ως πρόεδρο, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και ένα Γενικό Διευθυντή ο οποίος θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ή εκπροσώπους τους ως μέλη.

Προβλέπεται ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής ή εκπρόσωπος του θα μπορεί να παρίσταται ως παρατηρητής στις συνεδρίες της Τεχνικής Επιτροπής, με δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του επί των συζητούμενων θεμάτων και να ζητά όπως αυτές καταγράφονται στα τηρούμενα πρακτικά.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 18/12/2018.

 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
  • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
  • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

  • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
  • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
  • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1