ΔΗΚΟ: Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις

Με αφορμή την επέτειο 72 χρόνων από την 9η Μαϊου 1950 και τη Διακήρυξη Schuman, το ΔΗΚΟ προχώρησε σε γραπτή δήλωση

Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ευρύτερα η ασφάλεια στην Ευρώπη, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, το στοίχημα της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η μεταναστευτική κρίση, η πράσινη οικονομία και πολλά άλλα ανέφερε σε γραπτή δήλωση το ΔΗΚΟ, με αφορμή την επέτειο 72 χρόνων από την 9η Μαϊου 1950 και τη Διακήρυξη Schuman.

Όπως ανέφερε το ΔΗΚΟ, η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, παρά τα προβλήματα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με υπερεθνικούς θεσμούς, έχει ενοποιήσει και εκσυγχρονίσει δομές και νομοθεσίες των κρατών – μελών. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες των κυπρίων, εξακολουθεί ν’ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα πεδίο άσκησης πίεσης στην Τουρκία, στον αγώνα για απελευθέρωση.


Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του ΔΗΚΟ:

«Συμπληρώνονται σήμερα 72 χρόνια από την 9η Μαϊου 1950 και τη Διακήρυξη Schuman που έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, παρά τα προβλήματα, έχει επιτύχει από τότε μεγάλα βήματα. 

Έχει συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με υπερεθνικούς θεσμούς, έχει ενοποιήσει και εκσυγχρονίσει δομές και νομοθεσίες των κρατών – μελών. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα ένας καθοριστικός παράγοντας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Σήμερα η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις και ορισμένες από τις δυσκολότερες προκλήσεις που είχε ενώπιον της, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ευρύτερα η ασφάλεια στην Ευρώπη, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, το στοίχημα της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η μεταναστευτική κρίση, η πράσινη οικονομία και πολλά άλλα. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες των κυπρίων, εξακολουθεί ν’ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα πεδίο άσκησης πίεσης στην Τουρκία, στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας. 

Η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποιεί τον κυπριακό λαό να αγωνίζεται για λύση στο κυπριακό πρόβλημα που δεν θα παρεκκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο, που θα διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που θα σέβεται τις βασικές ελευθερίες.

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, το Δημοκρατικό Κόμμα στέλνει το μήνυμα ότι αποτελεί ευθύνη όλων των Ευρωπαίων να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν και να αποδεικνύεται εμπράκτως η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών».