Α. Δημητριάδης: Δεν θα έρθουν επενδυτές με αυτά τα προβλήματα

Χρονοβόρες διαδικασίες, Δήλωση Πολιτικής & Σχέδιο Πολιτογραφήσεων τα εμπόδια για μεγάλες επενδύσεις, λέει ο Δημητριάδης

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Ο τομέας των ακινήτων, έχει θολό θεσμικό πλαίσιο με σειρά από στρεβλώσεις, ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, σημειώνοντας προβλήματα που εντοπίζονται και προχωρόντας ταυτόχρονα με εισηγήσεις για αντιμετώπιση τους.

Πιο συγκεκριμένα ο κ .Δημητριάδης αναφέρθηκε σε τρεις εστίες προβλημάτων για τον τομέα ακινήτων, όπως οι χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες για αδειοδότηση μεγάλων έργων, η δήλωση πολιτικής και το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων.

Τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΣΜΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αδειοδότηση μεγάλων αναπτύξεων, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους επενδυτές. Για χάριν παραδείγματος ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι υπήρξε περίπτωση όπου για μια ανάπτυξη για γήπεδο Golf, χρειάστηκε 8-12 χρόνια, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατον να προσελκύσουμε έτσι επενδυτές».

Επίσης ανέφερε ότι εκκρεμεί για περισσότερο από 10 χρόνια η Δήλωση Πολιτικής. Με βάσει τον νόμο η Δήλωση Πολιτικής  θα έπρεπε να μελετάται κάθε 5 χρόνια, αλλά ενώ έχουν περάσει πέραν των 10 χρόνων, και έχουν υποβληθεί οι ενστάσεις αλλά το κράτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη επί των ενστάσεων. «Εμείς έχουμε εντοπίσει ένα σωρό από ασάφειες ή συγκρούσεις που υπάρχουν στην Δήλωση Πολιτικής ή στα Σχέδια τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους», σημείωσε.

Αναφορικά με τον Σχέδιο πολιτογράφησης σημείωσε ότι λειτουργεί ως σκιά για τους επιχειρηματίες μεγάλων αναπτύξεων. Όπως σημείωσε οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές και οι πελάτες τους χρειάζονται ένα καθαρό θεσμικό πλαίσιο και διαφάνεια. «Πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα τους  ζητηθεί και ποιες διαδικασίες είναι σε ισχύ, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Τι αναμένει ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων

Παράλληλα ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στον «περι επενδύσεων νόμο»,  ο οποίος είναι κατατεθειμένος στην Βουλή και αναμένεται ότι όλα τα κόμματα θα προωθήσουν την σχετική νομοθεσία, για εξάλειψη αρκετών προβλημάτων.
Την ίδια ώρα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα έργα, υπογράμμισε για να μπορούν να εξαλειφθούν ο οι στρεβλώσεις που επηρεάζει τον τομέα των ακινήτων.
Για παράδειγμα,  το πρόβλημα με την χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον «περι επενδύσεων νόμο»,  ο οποίος  προνοεί ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από την ημέρα της αίτησης, νοουμένου ότι έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, θα εγκρίνεται και θα προχωρεί προς υλοποίηση, ή θα απορρίπτεται και θα δίδονται επ‘ ακριβείς λόγοι απόρριψης της επένδυσης με εισήγηση για το τι θα πρέπει να αλλάξει για να εγκριθεί. 

Οι προτάσεις και οι επαφές με το κράτος

Το κράτος σημείωσε ο κ. Δημητριάδης πρέπει να ανταποκριθεί και να ξεκαθαρίσει αυτές τις ασάφειες.
Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων προωθεί 25 έργα μεγάλων αναπτύξεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εμπλουτίσουν και το τουριστικό προϊόν αλλά κα τις προσφερόμενες υπηρεσίες από την Κύπρο προς ξένους επενδυτές και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητο το κράτος να είναι αρωγός.
Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν προηγηθεί επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και άλλους φορείς του κράτους και έχουν υποβάλει γραπτώς τα αιτήματα του Συνδέσμου και αναμένουν ότι θα προχωρήσουν με εφαρμογή κάποιων προτάσεων.

Εξασφάλιση κεφαλαίων για εταιρείες μέσω ΧΑΚ

Έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις από τον ΣΜΑ και άλλων εταιρειών με το ΧΑΚ και στάλθηκε από κοινού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους φορείς τις Κύπρου εισηγήσεις και αναμένουμε από το κράτος να ανταποκριθεί ώστε το ΧΑΚ να μπορέσει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην προσέγγισης επενδύσεων.

Επίσης, σημείωσε ότι στο εξωτερικό ένα ποσοστό 80% των επενδυτικών έργων προέρχεται από κεφάλαια μετόχων και άλλες πηγές και μόνο ένα 20% ή και λιγότερο από δανειοδότηση, αλλά στην Κύπρο ισχύει το αντίθετο.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό το μοντέλο που ισχύει στην Κύπρο, λόγω και της προϊστορίας που υπάρχει με τις Τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα δεν δείχνει και με γάλο ενδιαφέρον για τις μεγάλες αναπτύξεις έργων λόγω του υψηλού κινδύνου που ενέχει τέτοιος δανεισμός.
«Θα θέλαμε το κράτος να ενσκήψει στο θέμα με το ΧΑΚ για να μπορεί να συμμετάσχει σε άλλα χρηματιστήρια πόλεων της Ευρώπης ώστε οι Κύπριοι επιχειρηματίες να μπορούν μέσω του ΧΑΚ να αντλούν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο Λονδίνου ή Γερμανίας και άλλων χωρών.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank