Δημόσιο: Σχεδόν οι μισοί είναι έκτακτοι και ωρομίσθιοι (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Από τις 51.486 άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο, οι 23.248 είναι έκτακτο ή ωρομίσθιο προσωπικό

Στις 51.486 άτομα ανήλθε ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο ίδιος με τον αντίστοιχο περσινό, ωστόσο, ένεκα της συνεχούς μείωσης του μόνιμου προσωπικού και της ταυτόχρονης αύξησης του έκτακτου προσωπικού, πλέον, σχεδόν τρεις στους δέκα κυβερνητικούς υπάλληλους είναι έκτακτοι και ένας στους έξι ωρομίσθιο προσωπικό.

>>> Διαβάστε ακόμη: Θες να εργαστείς στο Δημόσιο; Δήλωσε συμμετοχή στις εξετάσεις <<<

Ειδικότερα από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτει πως το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται στις 28.238 αποτελώντας το 54,85% του συνόλου των κυβερνητικών υπαλλήλων, ενώ το έκτακτο προσωπικό ανέρχεται στις 14.800 αντιπροσωπεύοντας το 28,75%. Το υπόλοιπο 16,4%, δηλαδή ένας στους έξι, είναι ωρομίσθιο προσωπικό.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Συνεχής μείωση του μόνιμου προσωπικού
Σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό
που εργάζεται στο Δημόσιο, αυτό μειώνεται μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 ο αριθμός των μόνιμων κυβερνητικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 13,6% ή κατά 4.457 άτομα. Δηλαδή, από 32.695 πριν 10 χρόνια το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε στα 28.238 άτομα.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΕΔΩ <<<

Αναλυτικά ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο την τελευταία δεκαετία έχει ως εξής: μονιμο προσωπικο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός μόνιμου προσωπικού είναι τοποθετημένο στη Δημόσια Υπηρεσία που αριθμεί 11.323 ή το 40% του συνόλου, ακολουθούμενη από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία με 9.886 (35%) και τις Δυνάμεις Ασφαλείας με 7.029 (25%).

Έκτακτο προσωπικό
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο αυξάνεται συνεχώς. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 71% ή κατά 6.153 άτομα. Δηλαδή, από 8.647 που ήταν πριν δέκα χρόνια αυξήθηκε στα 14.800 άτομα φέτος τον Αύγουστο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αναλυτικά ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο την τελευταία δεκαετία έχει ως εξής: εκτακτο προσωπικο

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η μεγάλη άνοδος στον αριθμό του έκτακτου προσωπικού ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται ένεκα της παγοποίησης σημαντικού αριθμού μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο. Πάντως, βάσει των στοιχείων ο μεγαλύτερος αριθμός εκτάκτων υπαλλήλων συσσωρεύεται στην Δημόσια Υπηρεσία (6.026 ή 40,7%), ακολουθούμενη από τις Δυνάμεις Ασφαλείας (5.676 ή 38,4%) και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία (3.098 ή 20,9%).

Ωρομίσθιο προσωπικό
Όσον αφορά, δε, το ωρομίσθιο προσωπικό, ο αριθμός του είναι μειωμένος κατά 18,2% σε σχέση με πριν 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τα 10.327 άτομα το ωρομίσθιο προσωπικό μειώθηκε στα 8.448 άτομα τον Αύγουστο του 2019.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναλυτικά ο αριθμός του ωρομίσθιου προσωπικού την τελευταία δεκαετία έχει ως εξής: ωρομισθιοι

 

Μάριος Αδάμου
 
7261
Thumbnail

Ο μύθος που λέει πως για όλα τα κακά της οικονομίας ευθύνονται οι μισθοί και η ΑΤΑ είναι παραπλανητικός και απορρίπτεται, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ που προσθέτει πως η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δεν προέρχεται ούτε από τους μισθούς ούτε από την ΑΤΑ.
 
Προέρχεται, σύμφωνα με τη ΣΕΚ, από τη χαμηλή παραγωγικότητα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την απουσία ανταγωνισμού, από το σπάταλο κράτος, αλλά και από τη μόνιμη βραδυδικία που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης.  Όπως επίσης και από τη φοροδιαφυγή που γίνεται από εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
"Καλά κάνουν λοιπόν όσοι νοιάζονται πραγματικά για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, να επικεντρωθούν στη διόρθωση των πιο πάνω και να αφήσουν ήσυχο το εργατικό κόστος γιατί είναι αθώο, όπως προκύπτει μέσα από τη Στατιστική Επιστήμη", αναφέρει η ΣΕΚ στην ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή πρόσφατη μεγάλη αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών που έγιναν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία προκύπτουν κορυφαία συμπεράσματα που αφορούν τις απολαβές και τη μισθωτή εργασία.

ad1mobile

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2018 οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων ακολούθησαν ανοδική πορεία.
 
Οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 2011 στο 48,1% και το 2018 μειώθηκαν στο 43,4%. Την ίδια περίοδο το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων, (δηλαδή τα κέρδη), αυξήθηκε από το 18,5% του ΑΕΠ στο 23,3%.
 
Η δυσανάλογη αυτή κατανομή, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, ενώ οι επιχειρήσεις έκαναν κέρδη, δεν έδιναν και τις ανάλογες αυξήσεις, κυρίως τα έτη 2015 και 2016, που υπήρχε ανάκαμψη της οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
"Αυτή η στατιστική διαπίστωση συνάδει απόλυτα με αυτό που εντόπισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015.  Στις τότε χειμερινές προβλέψεις της η Επιτροπή διαπίστωσε υψηλά περιθώρια κέρδους στις κυπριακές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.  «Αυτή την κερδοφορία την χρειάζονται οι επιχειρήσεις γιατί η πιστωτική επέκταση είναι αναιμική και δεν έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης,» έλεγε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ , από τα πιο πάνω συμπεραίνεται με ασφάλεια πως οι μισθωτοί "τα τελευταία χρόνια μέσα από τις θυσίες τους, μισθολογικές και άλλες, στήριξαν και υποστήριξαν, (μεσούσης της οικονομικής κρίσης), τις κυπριακές επιχειρήσεις και συνέβαλαν στην απαιτούμενη ρευστότητα τους.  Κάτι που δεν μπόρεσε να κάμει ο τραπεζικός τομέας".
 
Συμπεραίνεται επίσης, αναφέρει η ΣΕΚ, πως στην Κύπρο διαχρονικά οι πολλοί, (από το σύνολο των απασχολουμένων πέραν του 86% είναι υπάλληλοι), παίρνουν τα λίγα.
 
 
(ΚΥΠΕ)

article 1