Δημόσιο: Θεσμοθετούν τη διαδικασία αποσπάσεων

Η Βουλή ζήτησε στοιχεία για αποσπάσεις Δημοσίων από το 2017 – Τι δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκαν οι τροποποιήσεις που αφορούν το νομοσχέδιο σχετικά με την άρση του περιορισμού των 3 χρόνων και άλλων 3 χρόνων μόνο, που αφορά τις αποσπάσεις μεταξύ Δημόσιας Υπηρεσίας και Οργανισμών. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, διευκρίνισε πως οι τροποποιήσεις αφορούν τις αποσπάσεις μεταξύ Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου και Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να μην υπάρχει περιορισμός. Κάτι που όπως επεξήγησε ισχύει από το 2017 στη Δημόσια Υπηρεσία. 

Ουσιαστικά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται η απόσπαση χωρίς χρονικό περιορισμό από Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας σε άλλο Τμήμα της Δημόσιας Υπηρεσίας, ωστόσο η απόσπαση από Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου στη Δημόσια Υπηρεσία επιτρέπεται μόνο με τον χρονικό περιορισμό των 3 χρόνων και άλλων 3 χρόνων μόνο. Η αλλαγή δηλαδή αφορά την κατάργηση του χρονικού περιορισμού και σε αυτές τις αποσπάσεις. 

Δεν υπάρχει διαδικασία για απόσπαση μετά από αίτημα Υπαλλήλου 

Μεταξύ άλλων την επιτροπή απασχόλησε και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζονται οι αποσπάσεις. 

Όπως είπε η κα. Αζίνα, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, αφού δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ολόκληρη την Δημόσια Υπηρεσία, ενώ όπως σημείωσε σε αυτό συμβάλλει αρνητικά και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. 

Επιπλέον όπως είπε η κα. Αζίνα προκύπτουν προβλήματα και από την άρνηση των προϊστάμενων για αποσπάσεις υπαλλήλων από τα Τμήματα τους, ενώ όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου προϊστάμενοι ενώ αρχικά συμφωνούν με τις αποσπάσεις αργότερα αιτούνται επιπλέον προσωπικό. 

Από την πλευρά τους Συντεχνίες που βρέθηκαν στην Επιτροπή αναφέρθηκαν και σε άλλο πρόβλημα που προκύπτει καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαδικασία που να δίνει το δικαίωμα σε υπάλληλο να ζητήσει απόσπαση. 

Όπως ανέφεραν η πρακτική που ακολουθείται είναι ένας δημόσιος υπάλληλος να εντοπίσει κάποιο Τμήμα που θέλει να αποσπαστεί και να ζητήσει όπως τον ζητήσουν από εκεί που βρίσκεται. 

Κάτι που επιβεβαίωσε και η κα. Αζίνα, με τον βουλευτή ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη να σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κάποια διαδικασία. 

Ζήτησαν στοιχεία για τις αποσπάσεις 

Αναφορικά τώρα με τις φωνές, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αποσπάσεις γίνονται ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και χάρες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, ζήτησε να δοθούν τα στοιχεία που αφορούν τις αποσπάσεις από το 2017, ώστε  να εξαχθεί συμπέρασμα κατά πόσον αυτές γίνονταν για τον σκοπό που έπρεπε.