Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Aνάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ το 2023

Όσο αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 3,8% - Αυτούσια η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα αλλά συνεχίζει να είναι θετική, αναφέρει το  Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου στην Έκθεση του για το 2022, η οποία εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου, προβλέπεται ανάπτυξη 2.4% του ΑΕΠ για 2023, με την οικονομία να συνεχίζει να επιδεικνύει εγγενή ανθεκτικότητα ενώ έχει επίσης απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις πληθωριστικές τάσεις και την αναταραχή στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

>>> Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσια την έκθεση <<<

Σύμφωνα με το ΔΣΚ, οι σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική δραστηριότητα, κυρίως σε υπηρεσίες, κατασκευές και εμπόριο, έχουν διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ανάπτυξη και έχουν συγκρατήσει την απασχόληση το α’ τρίμηνο του έτους.  Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώνονται εξωγενώς για τους επόμενους 18 μήνες, προμηνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης από τους εν λόγω τομείς της οικονομίας, ιδίως στις κατασκευές και τις μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες. Η επιβράδυνση της δραστηριότητας που καταγράφεται στο β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται να συνεχιστεί και στις αρχές του 2023.  

Όσο αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την έκθεση, έχει μειώσει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά έχει τονώσει τις δαπάνες, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, το οποίο συνεχίζει να υψηλές αντοχές μέχρι το α’ ενιάμηνο του 2022. Με τη σταθεροποίηση των τιμών σε δαπάνες-κλειδιά για την οικονομία, περιλαμβανομένης και της ενέργειας, αναμένεται αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές. Ωστόσο, η νομισματική πολιτική συρρίκνωσης μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος και αυξημένο ρίσκο στις πιστώσεις, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της συνολικής εγχώριας ζήτησης σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται επίσης μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Αναμένεται πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3.8% το 2023. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, σημαντικοί τομείς της οικονομίας καταγράφουν επιβράδυνση στο τέλος του 2022, ενώ το ΔΣΚ αξιολογεί ως ιδιαίτερα υψηλό το ρίσκο επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και στη διεθνή οικονομία. Σε αντίθεση με την σταθερή και ικανοποιητική επίδοση της κυπριακής οικονομίας, αναμένουμε πως οι εξωγενείς εξελίξεις θα προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας μέσα στο 2023. 

>>> Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσια την έκθεση <<<

 
24567