Διοικητικό: Αντισυνταγματική η αποκοπή συντάξεων στο Δημόσιο

Το Δικαστήριο εξέτασε αίτηση συνταξιούχου υπαλλήλου του Δημοσίου

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των εφέσεων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, το Διοικητικό Δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή (21/2) έκρινε, εκ νέου, ως αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2012 και ο οποίος προέβλεπε κλιμακωτή μείωση τόσο των μισθών όσων και των συντάξεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση (ολόκληρη εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), το Διοικητικό Δικαστήριο κλήθηκε και εξέτασε αίτηση από συνταξιούχο υπάλληλο του Δημοσίου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου, για αποκοπή ποσό 420 ευρώ από την μηνιαία του σύνταξη.

>>> Διαβάστε ακόμη: 
Μέχρι 17,50% οι κλιμακωτές αποκοπές στο δημόσιο από το 2012 <<<

Όπως αναφέρεται, «ο αιτητής αιτείται δικαστικής απόφασης, ότι η απόφαση των καθ' ων η αίτηση, με την οποία απεκόπη από τη μηνιαία του σύνταξη για το μήνα Φεβρουάριο 2017 και προηγούμενη από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή οι σχετικού Νόμοι, το ποσό των €420,26 με βάση τις πρόνοιες των ‘περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμων του 2012 και 2013’ και η οποία κοινοποιήθηκε στον αιτητή μέσω του ενημερωτικού δελτίου της σύνταξης του για το μήνα Φεβρουάριο του 2017, είναι παράνομη και/ή άκυρη και/ή στερείται οποιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος, ως στηριζόμενη σε Νόμους οι οποίοι μεταξύ άλλων προσκρούουν στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αρχή της αναλογικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Διοικητικό Δικαστήριο αφού εξέτασε την αίτηση και άκουσε τις δύο πλευρές και αφού παραθέτει αποσπάσματα προηγούμενων σχετικών αποφάσεων, τονίζει ότι «ενόψει του ότι ισχύουν τα ίδια σε σχέση με την εφαρμογή του Νόμου στην επαγγελματική σύνταξη του αιτητή, θεωρώ πως πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κ.-Ι., όπως εκτενώς αναλύθηκαν στο απόσπασμα από την απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου, Α. και Άλλοι, την οποία υιοθετώ». 

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «της κρίσης δηλαδή περί την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 3 του επίδικου Νόμου, το οποίο κρίθηκε ότι παραβιάζει το άρθρο 23 του Συντάγματος, ως ανωτέρω, η επίδικη στην προσφυγή απόφαση, που αφορά την αποκοπή από την μηνιαία σύνταξη του αιτητή του μηνός Φεβρουαρίου 2017, πάσχει ακυρότητας». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Για τις αποφάσεις που αφορούν τους μήνες πριν τον Φεβρουάριο του 2017, έχω ήδη κρίνει την προσφυγή εκπρόθεσμη για λόγους που αφορούν σε παράλειψη του αιτητή να επικαλεστεί και γι' αυτές την εντός του διαστήματος της προθεσμίας των 75 ημερών επέλευση για πρώτη φορά της πλήρους γνώσης για κάθε μία μηνιαία αποκοπή τον Φεβρουάριο του 2017. Για την εμβέλεια και/ή τις συνέπειες της κρίσης περί αντισυνταγματικότητας νόμου, για πράξεις που δεν έχουν προσβληθεί εμπροθέσμως, σχετική είναι η απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου στην υπόθεση Λ. και Άλλοι ν. Δημοκρατίας, Υποθ. Αρ. 99/2015 και άλλες, ημερομηνίας 28/6/2019 η οποία αφορούσε τις συνέπειες από τελεσίδικη απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου», καταλήγει η Δικαστής Μ. Καλλίγερου.