Διοικητής Κεντρικής: Υγιείς οι κυπριακές τράπεζες

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Πολύ υγιείς είναι οι κυπριακές τράπεζες αυτή τη στιγμή τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, δήλωσε σήμερα (20/1) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας μετά από την υπογραφή της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ και ερωτηθείς σχετικά με το πόσο υγιείς είναι οι κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση με βάση τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στο θέμα της κερδοφορίας, ο Διοικητής της Κεντρικής τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο των τραπεζών.

Η Κεντρική πρόσθεσε, αξιολογεί ανά τριετία το επιχειρησιακό σχέδιο για να ελέγξει την ευρωστία της κάθε τράπεζας και αν χρειαστεί να δώσει εποπτική κατεύθυνση για να διασφαλιστεί αυτή η ευρωστία και μελλοντικά. Επαφίεται ωστόσο στη διοίκηση της κάθε τράπεζας να βρει τρόπους να αυξήσει την κερδοφορία της. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό το κομμάτι, σημείωσε. Ωστόσο, επανέλαβε ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμιά τράπεζα.

Πέραν των πιο πάνω, ο Διοικητής της Κεντρικής ρωτήθηκε και για το θέμα του βασικού λογαριασμού με αφορμή παράπονα καταναλωτών ότι οι τράπεζες δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν και δεύτερο. Ο κ. Ηροδότου εξήγησε τι ακριβώς προνοεί η νομοθεσία και δικαιολόγησε το κόστος των 36 ευρώ τον χρόνο λέγοντας ότι είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ηροδότου αφού ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί εντός της Κεντρικής καινούργια υπηρεσία χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας για να δέχεται οποιαδήποτε παράπονα, σημείωσε ότι αυτή η νομοθεσία που ισχύει σήμερα στην Κύπρο σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αφορά μεταφορά ευρωπαϊκής οδηγίας και αναφέρει ότι εφόσον ζητηθεί, υποχρεούται μια τράπεζα να ανοίξει τουλάχιστον ένα λογαριασμό για τις βασικές πληρωμές.
Άρα αν κάποιος δεν έχει τέτοιο λογαριασμό, δεν δικαιούται μια τράπεζα να του το αρνηθεί. Όμως ο νόμος δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να δώσουν πάνω από ένα λογαριασμό. Δηλαδή, μια τράπεζα δεν υποχρεούται να ανοίξει δεύτερο βασικό λογαριασμό σε ένα καταναλωτή. Ο νόμος διευκρινίζει ότι ισχύει ένας βασικός λογαριασμός ανά καταναλωτή και όχι ανά τράπεζα. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται τροποποίηση του νόμου που μόνο η βουλή μπορεί να το κάνει και αν αυτό συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και νόμους είναι κάτι που πρέπει να εξακριβωθεί με τη Νομική Υπηρεσία του κράτους. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής, σημείωσε.
 
Στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Διοικητής της Κεντρικής, η διακύμανση των συνολικών χρεώσεων για τέτοιο λογαριασμό, έφθανε μέχρι τα 84 ευρώ το χρόνο. Εμείς λάβαμε υπόψη στη μελέτη και το κατά κεφαλή ΑΕΠ και βγάλαμε τα 36 ευρώ που είναι κάτω και από το μέσο όρο της Ευρώπης. 
Ο καταναλωτής, σημείωσε μπορεί να κάνει όλες τις βασικές πράξεις μέσω αυτού του λογαριασμού. Χρήση ΑΤΜ, πληρωμές βασικών υπηρεσιών, μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών στην Κύπρο και εντός της Ευρώπης. 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ