Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Democracy Forum

Η Βουλή στηρίζει δυναμικά την αμφίδρομη επικοινωνία κράτους-πολίτη, είπε η Α. Δημητρίου

Με στόχο την ανάπτυξη της συζήτησης ανάμεσα στους λήπτες πολιτικών αποφάσεων, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες, η Κύπρος διοργάνωσε την Παρασκευή για πρώτη φορά το Democracy Forum.

Το φόρουμ διοργάνωσαν στη Λευκωσία το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ, ενώ το φόρουμ χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής και ο Επίτροπος του Πολίτη.

 Το Φόρουμ πραγματοποιείται στη βάση της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάδειξης ιδεών και εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων σε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία και οι θεσμοί της σε ολόκληρο τον κόσμο και επιδιώκει την υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών που αναδεικνύουν οι ίδιοι οι πολίτες και τη μεταφορά τους σε συστημικό επίπεδο, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα θεμέλια των δημοκρατικών και υγιών κοινωνιών.

Πρώτιστο μέλημα μας η οικοδόμηση κοινωνίας εστιασμένης στους πολίτες, είπε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του, που μετέφερε στο φόρουμ ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημα για το οποίο η Κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας εστιασμένης στους ίδιους τους πολίτες, μιας κοινωνίας στην οποία οι πολίτες δεν θα είναι απλοί αποδέκτες αποφάσεων, αλλά ενεργοί συνδιαμορφωτές των αποφάσεων αυτών.

«Ως Κυβέρνηση θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας, δηλαδή της ενεργοποίησης των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά και της ουσιαστικής παρέμβασής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατίας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η στήριξη μιας δυναμικής κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Στηριζόμενοι στις πέντε βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, δηλαδή στη διαφάνεια, στη συµµετοχή, στη λογοδοσία, στην αποτελεσματικότητα και στη συνοχή, ενισχύσαμε με σειρά αποφάσεων την ισχύ των απόψεων και των δράσεων της κοινωνίας των πολιτών, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της», πρόσθεσε.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, συμπλήρωσε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση, εξουσιοδοτώντας τον Επίτροπο του Πολίτη να αναλάβει τη διεκπεραίωση και την υλοποίησή της. Η ανάπτυξη της στρατηγικής αυτής αναμένεται, όπως είπε, να προσδώσει συγκεκριμένα οφέλη στην κοινωνία, αφού μέσω της επιδιώκεται η διαμόρφωση, μαζί με τους πολίτες, πολιτικών που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτειακούς θεσμούς, θα αποτρέπουν τη διαφθορά και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, φαινόμενα όπως η πόλωση και η παραπληροφόρηση.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην εγκαθίδρυση θεσμοθετημένων μηχανισμών για απευθείας διαβουλεύσεις των πολιτών, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τους Υπουργούς, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους θεσμούς του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στην απόφαση για σύσταση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και στην ψήφιση του Περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2017.

Είπε επίσης ότι με απόφαση της Κυβέρνησης, ο θεσμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού μετεξελίχθηκε σε Επίτροπο του Πολίτη, με σαφή επιδίωξη την ενίσχυση της συμμετοχικής διακυβέρνησης και την προώθηση της ενεργού πολιτότητας.

Η Βουλή στηρίζει δυναμικά την αμφίδρομη επικοινωνία κράτους-πολίτη, είπε η Α. Δημητρίου

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι το κοινοβούλιο στηρίζει δυναμικά και μέσω του Democracy Forum, τόσο τη διαδικασία αμφίδρομης επικοινωνίας κράτους-πολίτη όσο και τη μετουσίωση των εισηγήσεων σε πράξεις και έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργού πολιτότητας, της συμμετοχικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της διαφάνειας, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών και συνακόλουθα την επίλυσή τους.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, του κατεξοχήν εκφραστή της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών, δηλώνω ότι σαφώς και έχουμε υποχρέωση να προσπαθούμε διαρκώς για τη γεφύρωση της όποιας απόστασης μεταξύ πολιτών και θεσμών», ανέφερε.

 Τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον, επιβάλλεται να περιλαμβάνει το μείζον ζήτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του πλανήτη μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, αφού όπως είπε, το μέλλον της Κύπρου, της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου είναι άμεσα συνυφασμένο με την υγεία στον πλανήτη. Τόνισε επίσης τον ρόλο, που θα διαδραματίζει μελλοντικά στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι ο ολοκληρωμένος ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση δηλαδή των νέων τεχνολογιών και σχημάτων επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι νέες και οι νέοι μας οφείλουν να εμπλακούν ενεργότερα στα κοινά και να καταθέσουν την άποψη, την ενέργεια και τη δυναμική τους, προκειμένου να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Πρόσθεσε ότι η πραγματική προοπτική για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν καθημερινά τις νέες και τους νέους και η μετάβασή μας σε μια καλύτερη κοινωνία συνδέονται άμεσα με την καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη, του πολίτη που συμμετέχει, ενημερώνεται, διαμορφώνει άποψη και καθορίζει με τη δράση του την πορεία των δημοκρατικών διεργασιών στη λήψη αποφάσεων.

Οι νέοι να μοιραστούν το όραμά τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους στόχους και τις δράσεις του 2022, που έχει οριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό  Έτος Νεολαίας και απευθυνόμενη στους νέους τούς κάλεσε καθ’ όλη τη διάρκειά τους να προωθηθούν οι ιδέες τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να διαμορφώσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Ανέφερε ότι η ιδέα πίσω από το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας είναι οι νέοι να μοιραστούν το όραμα και τις ιδέες τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη υποστήριξης των ευρωπαϊκών αξιών της δημοκρατία και κράτους δικαίου και σημείωσε ότι μια αποτελεσματική δράση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Όπως είπε, πρόσφατο ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι ένα μεγάλος αριθμός νέων έχει κατανοήσει τη σημασία συμμετοχής στις εκλογές.

Σημείωσε επίσης την ιδιαίτερη κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών στην έκφραση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τις δράσεις της Επιτροπής κυρίως για στήριξη των πανεπιστημίων, των Ουκρανών φοιτητών και καθηγητών.

Κάλεσε παράλληλα τους νέους να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και εκφραστούν με πάθος για τα θέματα που τους αφορούν, συμμετέχοντας στη φωνητική πλατφόρμα «Voice your Vision», που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους τομείς δραστηριοποίησης στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας, μεταξύ των οποίων η δημοκρατία, η ευρωπαϊκή κινητικότητα για μαθησιακούς σκοπούς, η απασχόληση και ένταξη, η οικολογία και η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός η υγεία και ευεξία. Τόνισε ιδιαίτερα ότι πρόσφατη έρευνα κατέδειξε τη σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση του θέματος αυτούς χρειάζεται καινοτομία.

Συνεχάρη παράλληλα την Κύπρο για την πολύ ενεργό συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό έτος νεολαίας.

Επίτροπος Πολίτη: Πολυεπίπεδες προκλήσεις για τη σύγχρονη δημοκρατία

Από πλευράς του ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή και οδυνηρή υπενθύμιση ότι ούτε η δημοκρατία ούτε η ειρήνη είναι καταστάσεις ή έννοιες δεδομένες και είπε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την περιφρούρηση και ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για πολυεπίπεδες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχέα μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο, την ακραία πόλωση, την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη ρητορική μίσους, το λαϊκισμό, αλλά και τον βαθύ αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας κυρίως σε σχέση με την αξιοπιστία των πληροφοριών, αλλά και τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών θεσμών να αντιμετωπίζουν με ταχύτητα κοινωνικές απαιτήσεις.

Παράλληλα είπε ότι το γραφείο του μέσα από το πλάνο δράσεών του εστιάζει στην ενίσχυση της συμμετοχική διακυβέρνησης αλλά και στην προώθηση της ενεργού πολιτότητας. Αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες ενεργειών και δράσεων που περιλαμβάνει που είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη συμμετοχική των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στον δημόσιο βίο και η καλλιέργεια της κουλτούρας ενεργού πολιτότητας.

Πρόσθεσε ότι «είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τη συμμετοχική δημοκρατία στη χώρα μας», με εμβάθυνση της παρέμβασης των πολιτών στην χάραξη πολιτικής και υλοποίηση των πολιτικών. Ανέφερε επίσης ότι ενισχύοντας την συμμετοχική δημοκρατία και διακυβέρνηση είναι κερδισμένοι όλοι, οι πολίτες, οι θεσμοί και η πολιτική.

ΚΥΠΕ