Δίπλωμα οδήγησης με €570, €670 ή με €795

 • Τι χρειάζεται για να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης;/Τι ισχύει για την επαγγελματική άδεια οδήγησης;
 • Η διαδικασία, το κόστος και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Οι περισσότεροι νέοι δεν βλέπουν την ώρα να φτάσουν την επιτρεπόμενη ηλικία για να ξεκινήσουν τα μαθήματα οδήγησης, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους δίπλωμα οδήγησης. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς επιλέγουν την ημέρα των 18ων γενεθλίων τους για να εξεταστούν στην οδήγηση, σηματοδοτώντας την ενήλικη ζωή τους με την ανεξαρτησία που νιώθουν ότι θα τους δώσει η ευθύνη της οδήγησης.

Η συνηθέστερη, ίσως, ερώτηση που γίνεται από γονείς ή και τους ίδιους τους νέους που επιθυμούν να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης, είναι πόσα μαθήματα θα χρειαστούν και πόσο κοστίζει για το δίπλωμα οδήγησης.

Η Brief συνέλεξε όλες τις πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών αλλά μιλώντας και με αδειοδοτημένο εκπαιδευτή, ιδιοκτήτη Σχολής Οδηγών για να σας παρουσιάσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, είτε θέλετε να αποκτήσετε άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτα, αυτοκινήτου, φορτηγού για ιδία χρήση ή ακόμα αν θέλετε να βγάλετε επαγγελματική άδεια οδήγησης για να εργαστείτε ως επαγγελματίας οδηγός. 

Τα είδη άδειας οδήγησης:

Δύο είναι τα είδη διπλώματος:
1/
Το δίπλωμα οδήγησης στο οποίο αναγράφονται όλες οι κατηγορίες οχημάτων και ανάλογα με αυτό που θές να οδηγείς, δίνεις την εξέταση και σε αυτό σημειώνονται τα οχήματα που δικαιούσαι να οδηγείς.
2/ Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης: Περιλαμβάνει την οδήγηση Λεωφορείου, Ταξί ή Φορτηγού για επαγγελματικούς λόγους.

Αναλυτικότερα για το Δίπλωμα Οδήγησης
Όπως ανέφερε στην Brief o Γιώργος Νικηταράς, ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στη Λευκωσία, οι νέοι παίρνουν την μαθητική τους άδεια οδήγησης στα 17 τους και αρχίζουν τα μαθήματα για την κανονική άδεια οδήγησης ώστε στα 18α γενέθλια τους να μπορούν να εξεταστούν για να πάρουν το δίπλωμα, αν περάσουν την εξέταση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πόσα μαθήματα χρειάζονται για να βγάλεις άδεια οδήγησης αυτοκινήτου
«Για κάπoιο που αρχίζει από το μηδέν, είτε για οδήγηση αυτόματου είτε με ταχύτητες αυτοκίνητο, χρειάζονται γύρω στις 20-25 ώρες μαθημάτων», σημείωσε.

Επίσης υπάρχουν παιδιά που έχουν κάνει κάποια μαθήματα με τους γονείς τους 10 ωρών περίπου, άρα θα χρειάζονται άλλες 10-15 ώρες για να περάσουν την εξέταση.

Υπάρχουν ακόμη, όπως ανέφερε στην Brief και οι ενήλικες οι οποίοι έρχονται από άλλη χώρα, έχοντας το δίπλωμα τους αλλά επειδή δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα τους πρέπει να βγάλουν άλλο δίπλωμα που να αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται 3-4 μαθήματα.

Πόσο κοστίζει το δίπλωμα
Αρχικά για να μπορέσει κάποιος να βγάλει την άδεια οδήγησης πρέπει να βγάλει τη μαθητική του άδεια, πηγαίνοντας στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Αφού εξασφαλίσει ο ενδιαφερόμενος την μαθητική του άδεια, ξεκινάει τα μαθήματα με αδειοδοτημένο δάσκαλο οδήγησης.

«Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται από 20 – 25 ευρώ την ώρα», είπε στην Brief ο κ. Νικηταράς.
Επίσης, για να κάνεις κράτηση ημερομηνίας για την εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης, χρειάζεται να πληρώσεις 20 ευρώ.

Για εξέταση εκτός κανονικού ωραρίου (υπερωρία) είναι €34,17), όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ.

Επιπλέον, την ημέρα της εξέτασης, ο μαθητής καλείται να πληρώσει τον δάσκαλο του το ποσό των €150.

Αυτό το ποσό, μας εξήγησε ο κ. Νικηταράς, δίνεται ώστε να μπορείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητο του δασκάλου οδήγησης με τον εξεταστή και να σε καλύπτει η ασφάλεια.

«Μπορεί ο μαθητευόμενος να κάνει μαθήματα με δικό του αμάξι ή να εξεταστεί για αυτό αλλά επιβαρύνεται πολύ περισσότερο οικονομικά», για κάλυψη από την ασφάλεια.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου από €570 
Συνεπώς βάσει των πιο πάνω, για κάποιον που θα ξεκινήσει από το μηδέν μπορεί να κοστολογηθεί το δίπλωμα οδήγησης ως εξής:

 • Το δίπλωμα των €570: 20 μαθήματα από €20, συν €20 για την ημερομηνία εξέτασης, συν €150 την ημέρα εξέτασης 
 • Το δίπλωμα των €670: 25 μαθήματα από €20, συν €20 για την ημερομηνία εξέτασης, συν €150 την ημέρα εξέτασης 
 • Το δίπλωμα των €470: 15 μαθήματα από €25, συν €20 για την ημερομηνία εξέτασης. συν €150 την ημέρα εξέτασης
 • Το δίπλωμα των €795: 25 μαθήματα από €25, συν €20 για την ημερομηνία εξέτασης, συν €150 την ημέρα εξέτασης 

Θέλουν δίπλωμα γρήγορα, εύκολα και απλά οι νέοι
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ο ενδιαφερόμενος για άδεια οδήγησης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να βγάλει άδεια οδήγησης για αυτόματο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να δικαιούται να οδηγεί μόνο αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, ή αυτοκίνητο με ταχύτητες, το οποίο του δίνει το δικαίωμα να οδηγεί είτε αυτόματο είτε με ταχύτητες.

Κληθείς ο ο κ. Νικηταράς να απαντήσει για τις προτιμήσεις που δείχνουν σήμερα οι εν δυνάμει νέοι οδηγοί, ανέφερε πως παλαιότερα το 80%  έβγαζε άδεια οδήγησης για αυτοκίνητο με ταχύτητες και το 20% σε αυτόματο, ενώ σήμερα το ποσοστό είναι 50% - 50% 

Οι λόγοι που φαίνεται πλέον να προτιμάται η άδεια για αυτόματο αυτοκίνητο είναι ότι είναι πιο απλό, καθώς σε ένα αυτοκίνητο με ταχύτητες χρειάζεται να κάνεις 3-4 πράγματα ταυτόχρονα, όπως π.χ να βάλεις ταχύτητα, να πατήσεις συμπλέκτη,, να ελέγξεις τα καθρεφτάκι κλπ. 

Οι νεαροί επιλέγουν κάτι πιο εύκολο γιατί συνήθως θέλουν να βγάλουν γρήγορα την άδεια καθώς έχουν τα μαθήματα τους παράλληλα και τα φροντιστήρια τους.

«Ακόμα ένας λόγος που συνέβαλε στην προτίμηση για άδεια οδήγησης με αυτόματο αυτοκίνητο, είναι ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που υπάρχουν τώρα στην αγορά είναι αυτόματα, και τα εισαγόμενα και τα καινούργια», σημείωσε.

Οι άλλες κατηγορίες άδειας οδήγησης
Υπάρχουν δέκα κατηγορίες οχημάτων και για την κάθε μια προνοείται διαφορετική εξέταση για να δικαιούται κάποιος να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα.

Για παράδειγμα, όταν βγάλει κάποιος μαθητική άδεια, δικαιούται να οδηγεί αυτοκίνητο, κάτω από προϋποθέσεις, ή μοτοσυκλέτα δυναμικότητας 50cc. 

Αν όμως θέλει να οδηγεί μοτοσυκλέτα των 1.25cc, την λεγόμενη μοτοσυκλέτα του «ντελιβερά» θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένη πρακτική εξέταση οδήγησης τέτοιου τύπου μηχανής, είπε στην Brief ο κ. Νικηταράς.

Η επόμενη κατηγορία, Α2, είναι των 35kw: Παράδειγμα τέτοιας δυναμικότητας μοτοσυκλέτα είναι η vespa.

Δεν είναι πολλοί οι οποίοι διαλέγουν να εξεταστούν για αυτή την κατηγορία, σχολίασε ο Δάσκαλος Οδήγησης, καθώς τους συμφέρει περισσότερο να βγάλουν την άδεια οδήγησης για το απεριόριστο δυναμικότητας, της κατηγορίας Α3, που είναι η μεγαλύτερη άδεια για μοτοσυκλέτες.

Όπως ανέφερε μάλιστα, πριν 10 χρόνια η εξέταση για την μοτοσυκλέτα ήταν διαφορετική. Μπορούσε κάποιος να εξεταστεί κατευθείαν στην κατηγορία Α3 ώστε να μπορεί να οδηγεί όλων των ιπποδυνάμεων μοτοσυκλέτα.

Όμως η ΕΕ έδωσε οδηγία ούτως ώστε  σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να χρειάζεται να βγάλεις πρώτα την άδεια οδήγησης για την Α1 και μετά για την Α3. «Είναι καθαρά απόφαση της ΕΕ», τόνισε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Για αυτή την κατηγορία μοτοσυκλέτας, πάντως, είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσεις 7 μαθήματα πριν την εξέταση.

Αν κάποιος επιθυμεί να έχει άδεια οδήγησης φορτηγού, λεωφορείου ή άλλου μέσου που ανήκει στην κατηγορία Γ και Δ για προσωπική χρήση, πρέπει απλά να εξεταστεί στην κατηγορία που επιθυμεί, ώστε να προστεθεί μετά στο δίπλωμα οδήγησης του η ικανότητα να οδηγεί βάσει νόμου ένα φορτηγό για παράδειγμα.

Επαγγελματική άδεια οδήγησης
Τι αλλάζει όταν κάποιος θέλει να εργαστεί ως επαγγελματίας οδηγός; Καταρχήν υπάρχουν τρεις κατηγορίες επαγγελματικής άδειας οδήγησης, όπως άδεια για ταξί, λεωφορεία και φορτηγό.

Το σημείο στο οποίο διαφέρουν είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παρακαθίσουν σε γραπτή εξέταση η οποία είναι στην ελληνική γλώσσα. Η διάρκεια της εξέτασης κρατάει 1 ώρα και ο επιτυχόντας θα μπορεί να έχει την επαγγελματική του άδεια.

Διπλάσιο το κόστος του μαθήματος για επαγγελματική άδεια
Τα μαθήματα για αυτές τις κατηγορίες με έναν αδειοδοτημένο δάσκαλο οδήγησης στοιχίζει γύρω στα €50 το μάθημα.
Όπως και στην κανονική άδεια οδήγησης, ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να πληρώσει €20 για να κρατήσει ημερομηνία εξέτασης για το δίπλωμα, ενώ χρειάζεται αν πληρώσει την ημέρα εξέτασης €250 τον δάσκαλο οδήγησης του, για να οδηγήσει το ταξί, λεωφορείο ή φορτηγό του και να έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Επαγγελματική άδεια για ταξί
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 80(Ι)/2011, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χορηγεί επαγγελματική άδεια σε πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού οποιασδήποτε κατηγορίας ταξί (Τ).

Η επαγγελματική άδεια οδηγού ταξί χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

 • έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο αλλά όχι το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του,
 • είναι κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος στην κατηγορία ταξί,
 • δεν έχει στερηθεί από Δικαστήριο του δικαιώματος να αποκτήσει επαγγελματική άδεια όπως τεκμηριώνεται από σχετική βεβαίωση που χορηγείται από τον Αρχηγό Αστυνομίας,
 • διαθέτει φυσική ικανότητα να ασκεί το επάγγελμα του οδηγού, όπως τεκμαίρεται από σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από εγγεγραμμένο ιατρό ή ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από κυβερνητικό ιατροσυμβούλιο σε περίπτωση που αυτός συμπλήρωσε το εξηκοστό έτος της ηλικίας του,
 • είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού ταξί, το οποίο αποκτάται μετά από γραπτές εξετάσεις.

Επαγγελματική άδεια για φορτηγό
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 80(Ι)/2011, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χορηγεί επαγγελματική άδεια σε πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού (Φ) με μικτό επιτρεπόμενο βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 7,5 τόνων.

Η επαγγελματική άδεια οδηγού φορτηγού χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

 • έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο αλλά όχι το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του,
 • είναι κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος στην κατηγορία φορτηγού,
 • δεν έχει στερηθεί από Δικαστήριο του δικαιώματος να αποκτήσει επαγγελματική άδεια όπως τεκμηριώνεται από σχετική βεβαίωση που χορηγείται από τον Αρχηγό Αστυνομίας,
 • διαθέτει φυσική ικανότητα να ασκεί το επάγγελμα του οδηγού, όπως τεκμαίρεται από σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από εγγεγραμμένο ιατρό ή ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από κυβερνητικό ιατροσυμβούλιο σε περίπτωση που αυτός συμπλήρωσε το εξηκοστό έτος της ηλικίας του.
 • είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, το οποίο αποκτάται μετά από γραπτή εξέταση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επαγγελματική άδεια για λεωφορείο
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 80(Ι)/2011, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χορηγεί επαγγελματική άδεια σε πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού οποιασδήποτε κατηγορίας λεωφορείου (Λ).

Η επαγγελματική άδεια οδηγού λεωφορείου χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

 • έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο αλλά όχι το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του,
 • είναι κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος στην κατηγορία λεωφορείου,
 • δεν έχει στερηθεί από Δικαστήριο του δικαιώματος να αποκτήσει επαγγελματική άδεια όπως τεκμηριώνεται από σχετική βεβαίωση που χορηγείται από τον Αρχηγό Αστυνομίας,
 • διαθέτει φυσική ικανότητα να ασκεί το επάγγελμα του οδηγού, όπως τεκμαίρεται από σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από εγγεγραμμένο ιατρό ή ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από κυβερνητικό ιατροσυμβούλιο σε περίπτωση που αυτός συμπλήρωσε το εξηκοστό έτος της ηλικίας του,
 • είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, το οποίο αποκτάται μετά από γραπτή εξέταση.
Ξένια Προδρόμου
 
11262
Thumbnail