Δίσεκτος ο Φεβρουάριος και για τα εργασιακά – Ποια 4 ζητήματα θα έχει ο Γιάννης

Στο επίκεντρο Στρατηγική για ξένο προσωπικό, πέναλτι 12%, συλλογική σύμβαση στις οικοδομές και ωράρια καταστημάτων

Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες για τα εργασιακά, με τον μήνα Φεβρουάριο να αναμένεται ιδαίτερα «καυτός» για τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταγραφούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Στρατηγική για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και για το πέναλτι 12% στις συντάξεις. Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας θα αναλάβει δράση και ουσιαστικό ρόλο στις συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί η παρέμβασή του και για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στις Τράπεζες.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, τον Υπουργό Εργασίας θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και το θέμα των ωραρίων καταστημάτων, ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη (30/1) στην παρουσία του ιδίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως πληροφορείται, πάντως, η Brief ο Υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πρόθυμος να συναντήσει όλους τους ενδιαφερόμενους για τα προαναφερθέντα θέματα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει θετική κατάληξη σε κάθε ένα από αυτά, με στόχο να μην διασαλευτεί σε καμία περίπτωση η εργατική ειρήνη σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας.

Στρατηγική για ξένο προσωπικό και πέναλτι 12%

Σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, ο Υπουργός Εργασίας το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από τους εργοδότες όσο και από τις Συντεχνίες. Από τη μία οι εργοδοτικές οργανώσεις πιέζουν ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για πρόσληψη ξένου προσωπικού, ενώ από την άλλη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιώνουν άμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής για απασχόληση ξένου δυναμικού.

Για το εν λόγω θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο Υπουργός Εργασίας αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κατά την διάρκεια της οποίας θα ακούσει τις θέσεις όλων των πλευρών και θα καταβάλει προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί, έστω και εν μέρει, όλους.

Πάντως, όπως τόνισε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εργασίας στην Brief, «ρόλος του Υπουργείου είναι μέσα από συζητήσεις να βρίσκει τις κατάλληλες ισορροπίες προκειμένου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Παρότι, όμως, κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται πως δεν είναι εύκολο με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, ο Υπουργός Εργασίας φαίνεται να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει μία θετική κατάληξη.

Συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αναμένεται να συγκαλέσει, εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας και για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης 12% στις συντάξεις, αφού το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για συζήτηση του θέματος σε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν όλες οι πλευρές, λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Συνεπώς, όπως ανέφερε στην Brief πηγή του Υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείεται η συνεδρία του Συμβουλευτικού Σώματος να πραγματοποιηθεί την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή γιατί δεν θα συγκληθεί μία συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για συζήτηση τόσο του πέναλτι 12% όσο και της Στρατηγικής για το ξένο προσωπικό, τόνισε πως «κάθε θέμα έχει την ιδιαιτερότητα του και είναι προτιμότερο να μην συζητούνται όλα μαζί»

«Είναι διαφορετικά τα θέματα και πρέπει να δοθεί ο χρόνος για εξαντλητική συζήτηση προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές και να υπάρξει κατάληξη», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται «αποτελεσματική διαχείριση, με τρόπο που να οδηγήσει σε αποτελέσματα, τα οποία ακόμα κι αν δεν ικανοποιούν απόλυτα όλους τους εμπλεκόμενους, στο τέλος της ημέρας να υπάρχει ηρεμία και ομαλότητα, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η οικονομία και ταυτόχρονα ο κόσμος να μπορεί να λάβει ωφελήματα εκεί και όπου μπορεί, χωρίς να εκτροχιαστεί η κατάσταση».

Συλλογικές συμβάσεις και ωράρια καταστημάτων

Όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν κατέστει δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα σε εργοδότες και συντεχνίες, ο Υπουργός Εργασίας, όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεποερτάζ της η Brief, αναμένεται ότι σύντομα θα αναλάβει ουσιαστική δράση, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει κατάληξη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου προτού αναλάβει δράση θέλει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει έδαφος για κατάληξη και συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και να αποφευχθεί το αδιέξοδο που ενδεχομένως να οδηγήσει σε διασάλευση της εργατικής ειρήνης και σε λήψη απεργιακών μέτρων στις οικοδομές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έγιναν ήδη σειρά συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών με το Υπουργείο Εργασίας και ο αρμόδιος Υπουργός φαίνεται να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά θετική κατάληξη, ενώ εμφανίζεται έτοιμος να κάνει ό,τι μπορεί για επίτευξη συμφωνίας.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστεί η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, εντούτοις, ο κ. Παναγιώτου τηρείται συνεχώς ενήμερος και εάν χρειαστεί δεν αποκλείεται να καλέσει σε συνάντηση όλα τα μέρη και να προσπαθήσει να γεφυρώσει τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύψουν.

Σε σχέση με το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων, ο Υπουργός Εργασίας αναμένεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα επαναλάβει τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο, καθώς και την πρόθεση της για προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, εκεί και όπου χρειάζεται, χωρίς όμως να αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου