Οι ενδείξεις για το άνοιγμα ξενοδοχείων και τα δεδομένα ανά επαρχία

Πολύ ρευστή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, αφού παρότι από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, επιτράπηκε το άνοιγμα, εντούτοις, ελάχιστα άνοιξαν τις πύλες τους, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες βδομάδες, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο.

Η Brief, με αφορμή την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων συνομίλησε με τους τοπικούς Συνδέσμους Ξενοδόχων ανά επαρχία και καταγράφει τα δεδομένα μέχρι στιγμής.

Όπως φαίνεται μέσα από τις απαντήσεις που λάβαμε, από τα 250 αδειοδοτημένα ξενοδοχεία παγκύπρια, μόλις τα 10 άνοιξαν τις πύλες τους ήδη και είναι έτοιμα να υποδεχθούν πελάτες για το τριήμερο του Κατακλυσμού, ενώ αρκετά ξενοδοχεία προγραμματίζουν να ανεβάσουν ρολά μετά τις 20 Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

>>> Δείτε ακόμη: Προσφορές για ξενοδοχεία από €25 σε δίκλινο δωμάτιο-ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ <<<

Δύσκολα ανοίγουν ξενοδοχεία στη Λευκωσία πριν τον Σεπτέμβριο
Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας, Χριστιάνα Ιακωβίδου, ανέφερε στην Brief πως «τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Λευκωσία δεν επιθυμούν να ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο, γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις».

Όπως εξήγησε, «πολλοί ξενοδόχοι προβληματίζονται έντονα γιατί η Λευκωσία δεν προσελκύει πολλούς τουρίστες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες». 

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος διαχρονικά είναι μήνες low season για τα ξενοδοχεία της Λευκωσίας. Τους εν λόγω μήνες καταγράφονται οι μικρότερες πληρότητες κάθε χρόνο. Συνεπώς οι μικρές μονάδες αναμένουμε ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου γιατί δεν θα μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους. Οι μεγάλες οι μονάδες, τώρα, ακόμα προβληματίζονται για το τι θα πράξουν», συνέχισε. 

Ερωτηθείσα εάν κάποιο ξενοδοχείο στην Λευκωσία θα λειτουργήσει το τριήμερο του Κατακλυσμού, η κα Ιακωβίδου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε εσωτερικό τουρισμό, γιατί η Λευκωσία, έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί με εσωτερικό τουρισμό. Λειτουργούμε με άτομα που έρχονται για να κάνουν τις συναλλαγές τους με επιχειρηματίες ή που έρχονται στην Κύπρο για συνέδρια», επεσήμανε.

«Η εικόνα για την Λευκωσία παραμένει θολή και είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία πριν από τον Σεπτέμβριο, γιατί δεν μπορούμε να κρατάμε τα ξενοδοχεία μας ανοικτά για τρεις μήνες χωρίς να γεμίζουν ή οι πληρότητες να είναι στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο», κατέληξε. 

Σημειώνεται πως στην Λευκωσία είναι αδειοδοτημένα 17 ξενοδοχεία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι αναμένουν οι ξενοδόχοι της Λεμεσού
Όσον αφορά την «συμπρωτεύουσα» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους, δήλωσε στην Brief πως, «στο παρόν στάδιο οι ξενοδόχοι ξεκαθαρίζουν το θέμα των πρωτοκόλλων».

«Χρειάζονται και κάποιες αποσαφηνίσεις και σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και των αριθμό των πτήσεων που θα εκτελούνται, καθώς και για τα εργασιακά», εξήγησε τονίζοντας πως οι ξενοδόχοι «αξιολογούν όλα τα δεδομένα με σοβαρότητα και επαγγελματισμό έτσι ώστε να λάβουν και τις σωστές αποφάσεις». 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, «αναμένουμε πως θα ξεκαθαρίσει κάπως καλύτερα η κατάσταση. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι υπάρχει θέληση αλλά απομένει να διαφανεί εάν αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που θα παρθούν από τους συνεργάτες μας, τα αεροδρόμια, κ.ά. Δεν θέλουμε να λάβουμε βεβιασμένες αποφάσεις χωρίς να ξέρουμε και το τι μέλλει γενέσθαι», τόνισε περαιτέρω ο κ. Θεοχάρους.

Αναφορικά με το εάν θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία για το 3ήμερο του Κατακλυσμού ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Λεμεσού ανέφερε: «Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στην Λεμεσό είναι μεγάλα και βασισμένα στην ποιότητα και τον επαγγελματισμό. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο ένα ξενοδοχείο να ανοίξει για τρεις μέρες και μετά στην ουσία να ξανακλείσει».

«Η θέληση είναι να ανοίξουμε, αλλά πρέπει να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για να γίνουν αυτό», κατέληξε.

Σημειώνεται πως, στην Λεμεσό τα ξενοδοχεία Navarria Hotel και Pefkos Hotel έχουν ήδη γνωστοποιήσει την επαναλειτουργία τους, αναμένοντας και επισκέπτες για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Σημειώνεται, επίσης, πως στην Λεμεσό είναι αδειοδοτημένα 32 ξενοδοχεία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Προς τα τέλη του μήνα το άνοιγμα πολλών ξενοδοχείων στην Λάρνακα
Αναφορικά με την πόλη του Ζήνωνα, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας, Ιωάννα Φλωρεντιάδου, δήλωσε στην Brief πως, «η εικόνα στην Λάρνακα είναι αρκετά θετική. Αρκετά ξενοδοχεία ενδιαφέρονται για να επαναλειτουργήσουν, αλλά αυτό θα πάρει σίγουρα κάποιο χρόνο μέχρι να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Κι αυτό γιατί για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας», συνέχισε. 

«Η κάθε επιχείρηση χρειάζεται τον δικό της χρόνο και παρόλο που αρκετοί θα θέλαμε να προλάβουμε το τριήμερο του Κατακλυσμού, εντούτοις, αυτό φαίνεται ότι είναι δύσκολο», εξήγησε. 

«Βάσει των ενδείξεων που έχουμε η πλειοψηφία των ξενοδοχείων που προγραμματίζουν την επαναλειτουργία τους, αναμένεται ότι θα ανοίξουν προς το τέλος του μήνα», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα ξενοδοχεία Radisson Blu Hotel και Mikes Kanarium City Hotel έχουν ανοίξει και μπορούν να υποδεχθούν πελάτες και για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Σημειώνεται πως στην Λάρνακα είναι αδειοδοτημένα 32 ξενοδοχεία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η εικόνα στην Πάφο
Σε σχέση με την Πάφο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της πόλης, Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στην Brief πως, «για το τριήμερο του Κατακλυσμού θα υπάρχουν δύο τουριστικές μονάδες ανοικτές στην Πάφο, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα φθάσει τις 10 μετά τις 20 Ιουνίου».

Εντός Ιουλίου, πρόσθεσε, «αναμένουμε ότι θα ανοίξουν κι άλλα ξενοδοχεία, αναλόγως και των δεδομένων που θα υπάρξουν μόλις ανοίξουν τα αεροδρόμια και προγραμματιστούν οι πτήσεις». 

Για την ώρα, εξήγησε, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα ως προς τον τελικό αριθμό των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πόσες πτήσεις θα γίνονται, πόσοι τουρίστες θα έρθουν, κοκ. 

«Οι ξενοδόχοι της Πάφου αναμένουν να δουν αυτά τα δεδομένα προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα ξενοδοχεία τους. Εμείς ως Σύνδεσμος αναμένουμε ότι από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε μία κλιμακωτή αύξηση στον αριθμό των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν, αλλά για την ώρα, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε με βεβαιότητα. Όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των πτήσεων και των τουριστών που θα φθάσουν στην χώρα μας», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην επαρχία Πάφου λειτούργησαν και είναι διαθέσιμα για το τριήμερο του Κατακλυσμού τα ξενοδοχεία Almyra Hotel και Amphora Hotel & Suites, καθώς και το ξενοδοχείο Souli Beach Hotel στην Πόλη Χρυσοχούς.

Σημειώνεται πως στην Πάφο είναι αδειοδοτημένα 61 ξενοδοχεία (52 στην Πάφο και 9 στην Πόλη Χρυσοχούς).

Οι ενδείξεις στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου
Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως, ο Σύνδεσμος δεν έχει ακριβή εικόνα γιατί οι πλείστοι ξενοδόχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. 

Κι αυτό, εξήγησε, «γιατί δεν έχουν ακόμη πληροφόρησή για το πότε και εάν θα ανοίξουν οι πτήσεις από τις αγορές που λαμβάνουν τουρισμό όπως είναι η Αγγλία, η Ρωσία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία κτλ».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα μέχρι στιγμής έχει ανοίξει ένα ξενοδοχείο από την 1η Ιουνίου και αναμένεται να ανοίξει ακόμη ένα τις επόμενες μέρες. «Θα ανοίξουν επίσης και μερικά hotel apartments και μεμονωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τον κατακλυσμό», πρόσθεσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Οι περισσότεροι ξενοδόχοι δηλώνουν πως θα αναμένουν το Ιούλιο, να δουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν ανάλογα. Υπάρχουν και περίπου 10 – 15 ξενοδοχεία που ανακοίνωσαν πως θα ανοίξουν σίγουρα τον Ιούλιο, χωρίς, ωστόσο, να δίδουν ακριβή ημερομηνία», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία τους τα ξενοδοχεία Hotel Nelia Gardens στην Αγία Νάπα, καθώς και το Cavo Maris Beach Hotel και Constantinos The Great Beach Hotel στον Πρωταρά.

Σημειώνεται πως στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι αδειοδοτημένα 84 ξενοδοχεία, εκ των οποίων 50 στην Αγία Νάπα και 34 σε Παραλίμνι και Πρωταρά.
 

Μάριος Αδάμου
 
9686
Thumbnail

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα χαιρετίζει τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Εκφράζει ωστόσο μέσω εκπροσώπων της,  την αγανάκτηση της  για τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή του Ακάμα με αφορμή τη χθεσινή περιοδεία του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στις κοινότητες του Ακάμα και την περιφέρεια Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, η επίσκεψη του κ. Περδίου στην περιοχή αφορούσε την αξιολόγηση των αναγκών της περιοχής, ούτως ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και να προβληθεί ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η περιοχή έχει πολλά να προσφέρει σε νέες εθνικότητες και νέες αγορές».

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Τέλος στην ηχορύπανση από τα τροποποιημένα οχήματα - Τι αλλάζει <<<

Οι κοινοτικές Αρχές με τη σειρά τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, ανέδειξαν τη σημασία της ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, καθώς «είναι ο μόνος τρόπος για να τεθούν τα θεμέλια εκείνα που θα φέρουν στην περιοχή την επιθυμητή αναζωογόνηση και ευημερία».

Όπως αναφέρεται σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ανέδειξε ότι «οι κοινότητες είναι στο περίμενε εδώ και πολλά χρόνια", προσθέτοντας πως "το Τοπικό Σχέδιο πλανάται ακόμη στον αέρα, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό παρά μόνο υποσχέσεις".

Από  το Φθινόπωρο του 2019 τόνισε, "φθάσαμε σχεδόν στο Φθινόπωρο του 2020 και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο" σημειώνοντας πως "η υπομονή των κοινοτήτων εξαντλείται, καθώς χρόνο με τον χρόνο περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο και οδηγούνται σε πλήρη ερήμωση".

Eίπε ακόμη πως «η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου είναι κόκκινη γραμμή για την Κοινοτική Δράση Ακάμα».

Την ανάγκη για ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου υπογράμμισε και ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε τουριστικές αναπτύξεις θα εξαρτηθούν και από το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο πήρε νέα παράταση.

ad2mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης - Ονόματα <<<

Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων είναι η περίληψη στο Τοπικό Σχέδιο προνοιών που θα επιτρέπουν μία ήπια, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίβικο, το Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στην περιοχή. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Σχέδιο θα παρουσιαστεί στις κοινότητες άμεσα.

(ΚΥΠΕ)

article 1