ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ: Θέλουν να ρίξουν φως στο "σκοτεινό" Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος στα έσοδα και έξοδα – Τι αναφέρει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Πρόταση νόμου κατέθεσαν από κοινού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να υποχρεούται να καταθέτει προϋπολογισμό για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη βάση των όσων ισχύουν για άλλες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, λύνοντας ουσιαστικά ένα από τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Ταμείο και την απουσία έλεγχο των οικονομικών του. 

Την πρόταση νόμου, την οποία συνυπογράφουν εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι βουλευτές, Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά, Σάβια Ορφανίδου, αλλά και οι βουλευτές εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης έχει ως σκοπό, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο έλεγχος των εσόδων και των δαπανών του Ταμείου. 

Η κα. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, και κληθείσα από την Brief να σχολιάσει τους λόγους για την κατάθεση της εν λόγω πρότασης νόμου, σημείωσε αρχικά πως σκοπός είναι η καλύτερη, ορθότερη και πιο διαφανής διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Ερωτηθείσα σχετικά, η κα. Ερωτοκρίτου απάντησε πως με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δεν κατατίθεται προϋπολογισμός, ενώ σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση νόμου, τότε πλέον θα επιτρέπεται στο Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή Οικονομικών να παρακολουθούν την πορεία του Ταμείου και να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος εάν και εφόσον χρειαστεί. 

Οπόταν όπως συμπληρώνει, για την καλύτερη, ορθότερη και πιο διαφανή διαχείριση του Ταμείου θα ήταν καλό ώστε να υπάρχει και ένας προϋπολογισμός του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να ελέγχεται. 

Με αυτόν τον τρόπο όπως επισημάνει η κα. Ερωτοκρίτου, θα μπορούν οι βουλευτές να γνωρίζουν έτος με έτος και την πορεία του Ταμείου, και τις υποχρεώσεις του, ώστε αν χρειαστεί, να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα σε ενδεχόμενες προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν. 

«Είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να προϋπολογίζεις το έσοδο και το έξοδο του Ταμείου. Είναι ένα ακόμα κομμάτι στην προσπάθεια διαφύλαξης της μακροπρόθεσμης σταθερότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», συμπλήρωσε. 

Δεν ρυθμίζει το ζήτημα δανεισμού του κράτους από το Ταμείο 

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρακτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, με δανεισμό ποσών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για άλλες ανάγκες και το κατά πόσον αυτή η πρόταση νόμου έχει ως στόχο να ρυθμίσει και αυτό το ζήτημα, η κα. Ερωτοκρίτου ξεκαθάρισε πως ο σκοπός της πρότασης νόμου είναι η διαφάνεια σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως αυτή η πρακτική δεκαετιών δεν μπορεί να αλλάξει απότομα, επειδή θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα. 

Όπως επεξήγησε η όποια ενδεχόμενη αλλαγή θα πρέπει να είναι και σταδιακή αλλά και ομαλή, επεξηγώντας πως στόχος είναι η διαφύλαξη της βιωσιμότητας και της διαφάνειας και των δημοσίων οικονομικών αλλά και της οικονομικής σταθερότητας και της χώρας αλλά και του κοινωνικού ιστού.

Πέραν των 10 δις πήρε το κράτος από το Ταμείο 

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, λόγω ακριβώς αυτού του δανεισμού, το κράτος έχει οδηγηθεί σε σε συνολικό χρέος άνω των €10,1 δις. Χρήματα τα οποία οφείλει κανονικά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να τα επιστρέψει.

Πιο συγκεκριμένα, το κράτος χρησιμοποιεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως «καταφύγιο» για δανεισμό ή για άλλες δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέσω του Ταμείου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων γίνεται με δύο τρόπους:

  • Είτε με τη μορφή «δανεισμού» όπου το κράτος θα επιστρέψει το ποσό με τόκο 3,5%,
  • είτε με τη μορφή δαπανών που μπορεί να αποφασίσει ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας

Στις πλείστες των περιπτώσεων ωστόσο, το κράτος δεν επιστρέφει τα ποσά που δανείζεται και έτσι το ποσό έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος