ΔΗΣΥ: Χωρίς προϋπολογισμό δεν γίνεται καμιά δράση στήριξης

"Χωρίς προϋπολογισμό καμία από τις εξαγγελθείσες δράσεις στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους δεν μπορεί να γίνει"

Χωρίς προϋπολογισμό καμία από τις εξαγγελθείσες δράσεις στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό και μετά τη συγκλονιστική σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους βουλευτές να μελετήσουν σοβαρά και να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων της κοινωνίας και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, είπε σε δήλωση  του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων-επιχειρήσεων .

Αυτούσια η δήλωση:
 
"Είχαμε σήμερα την προκαθορισμένη ενημέρωση από το Υφυπουργό Τουρισμού τον κ. Σάββα Περδίο σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό 2020-2030 και επικεντρωθήκαμε πάνω στις δράσεις οι οποίες  αντιλαμβάνεστε ότι λόγω κορωνοϊού έχουν αλλάξει για το 2021.
 
Θα πω κάτι πολύ γενικό γιατί είμαι βέβαιος ότι σας τα έχει αναλύσει ο  Υφυπουργός. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί μέσα από το νέο στρατηγικό σχέδιο πλέον η Κύπρος δεν θα είναι μόνο τουριστικός προορισμός ήλιου και θάλασσας. Δεν θα είναι μόνο επικεντρωμένη στον ξενοδοχειακό τουρισμό αλλά εμπλέκονται και πάρα πολλές άλλες δράσεις που αλλάζουν ουσιαστικά και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου με στόχευση στην ορεινή Κύπρο, στα παραδοσιακά μονοπάτια, στα παραδοσιακά προϊόντα και πάρα πολλά άλλα, στους δρόμους του κρασιού και ούτω καθεξής. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει πέραν της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και στην πάταξη της αστυφιλίας που μαστίζει την ύπαιθρο.
 
Στο μεγάλο τώρα θέμα της ημερήσιας διάταξης, για πρώτη φορά θεωρώ στο κυπριακό κοινοβούλιο είχαν την ευκαιρία μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, ν’ ακουστούν.
 
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της εστίασης, των κέντρων αναψυχής, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, τα προβλήματα που έχουν οι σχολές χορού είτε παραδοσιακών χορών, κλασικών σχολών μπαλέτου και άλλων, τα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες που ενοικιάζουν αυτοκίνητα χωρίς τουρισμό, χωρίς πελάτες με τεράστια αυτοκίνητα σε stock, τεράστια έξοδα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα καταστήματα, τις εταιρείες οι οποίες ενοικιάζουν καταστήματα με πάρα πολύ ψηλά ενοίκια μέσα στα εμπορικά κέντρα τα οποία έκλεισαν ενώ καταστήματα εκτός των εμπορικών κέντρων λειτουργούσαν. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε τους εκπροσώπους αθλητικών ακαδημιών. Αυτών που ενοικιάζουν και εκπαιδεύουν νεαρά παιδιά στα mini football και όχι μόνο. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε τους εκπροσώπους του θεάτρου, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του Παττιχείου Θεάτρου, τους ανθρώπους του πολιτισμού οι οποίοι αποδεδειγμένα ανήκουν στις ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα και από την κρίση του κορωνοϊού.
 
Η συζήτηση ήταν μεγάλη και έντονη. Πρέπει να πω το εξής, ως συμπέρασμα της σημερινής συνεδρίας. Όλοι ανεξαιρέτως χαιρέτησαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ιδιαίτερα το τεράστιο πακέτο των 200 εκατ., σε απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις. Μία μικρομεσαία επιχείρηση, μία επιχείρηση θα μπορεί να πάρει μέχρι και 300.000 ευρώ απευθείας οικονομική στήριξη. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά και πολύ μεγάλα τα κονδύλια. Αλλά για να μπορέσουν να τα πάρουν και για να μπορέσει να γίνει στήριξη η οποία έχει εξαγγελθεί θα πρέπει και εδώ έχει εκφραστεί επίσης από όλους η κραυγή αγωνίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Χωρίς προϋπολογισμό καμία από τις εξαγγελθείσες δράσεις στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό και από αυτό το βήμα και μετά τη συγκλονιστική σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους βουλευτές να μελετήσουν σοβαρά και να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων της κοινωνίας και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να δώσουμε την ελπίδα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους γιατί η πανδημία σε κάποιο στάδιο θα τελειώσει και πρέπει να διατηρήσουμε εν ζωή τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας για να ξανά μπορέσουν να μπουν στην διαδικασία παραγωγής ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
 
Τελειώνω λέγοντας ότι είμαι αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία. Είναι μικρή και ευέλικτη. Έχει ανταποκριθεί και έχει εξέλθει πολύ μεγαλύτερων και δύσκολων καταστάσεων και αν και εφόσον λειτουργήσουμε με γνώμονα το καλό του τόπου, είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη της πανδημίας η κυπριακή οικονομία θα βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει."