ΔΗΣΥ: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό θα συμβάλει στα έσοδα

Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα αυξήσει τα έσοδα

Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα αυξήσει τα έσοδα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τον τουρισμό μέχρι το 2030, αναφέρει στην τοποθέτηση του για την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και τα καύσιμα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

Αυτούσια η δήλωση:

«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ξεκινώ πρώτα από την ενημέρωση από το Υφυπουργό Τουρισμού, τον κύριο Σάββα Περδίο σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τoν τουρισμό 2020-2030. Η Επιτροπή είχε βάλει την πίεση που έπρεπε να είχε βάλει για να ολοκληρωθεί αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ενώπιον μας μια εθνική στρατηγική για τουρισμό, ολοκληρωμένη. Η οποία πιστεύω θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα αυξήσει τα έσοδα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τον τουρισμό μέχρι το 2030.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Είναι διπλά σημαντικό και θέλω να ευχαριστώ για αυτό όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που υπερψήφισαν τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού για να δουν σήμερα πως υλοποιείται μια στρατηγική η οποία θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί πολύ πιο πριν. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες, είμαι βέβαιος ότι ο Υφυπουργός σας έχει εξηγήσει τις λεπτομέρειες έχετε ενώπιον σας την Εθνική Στρατηγική, όλα αυτά που λέγαμε για τον τουρισμό εμπεριέχονται και είναι επαναλαμβάνω εξαιρετικά σημαντικό.

Θα πω μόνο ότι μέσα από πολύ μετριοπαθείς εκτιμήσεις, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, αναμένεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν από τα 2,9 δις ευρώ που είναι σήμερα στα 4,4 δις το 2030. Η Επιτροπή έχει εκφράσει την ετοιμότητα της στο κομμάτι που την αφορά, που είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, ότι θα προχωρήσει είτε με προτάσεις νόμου είτε θα ψηφίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, νομοσχέδια που αφορούν την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει όλοι να στηρίξουμε, εκεί που καθυστερούν τα Υπουργεία να φέρουν νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση, τότε θα προχωρούμε με προτάσεις νόμου, δεν μπορεί από μόνο του το υφυπουργείο να υλοποιήσει  τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Υπάρχουν πολλές δράσεις που εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία αλλά επαναλαμβάνω εμείς ως κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι ήδη να ξεκινήσουμε να γράφουμε θέματα που αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για να μπορέσουμε εντός της δεκαετίας, χρόνο με χρόνο, διότι οι στόχοι είναι άμεσοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι να υλοποιήσουμε με επιτυχία αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε πλέον ενώπιον μας».
 
«Αυτή η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης της φορολογίας σε όλα»
 
 Όσον αφορά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της κυπριακής δημοκρατίας, τις γεωτρήσεις και τα άλλα που αφορούν την αποκλειστική οικονομική ζώνη πρέπει να σας πω ότι αυτή η ενημέρωση έχει αναβληθεί για την επόμενη Τρίτη στις 9 το πρωί και θα είναι σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής. Ο λόγος που αναβλήθηκε είναι διότι σήμερα επικεντρωθήκαμε σε σχέση με  όλα αυτά τα οποία  βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τη συζήτηση τη δημόσια που γίνεται για την πιθανή αύξηση της τιμής των καυσίμων γιατί ακριβώς έχει εκδοθεί διάταγμα για συμπερίληψη 7,3% βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα κίνησης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρέπει να πω ότι ήταν καθησυχαστικός ο Υπουργός, με στοιχεία μάλιστα, πρέπει να πω ότι ο στόχος ο κεντρικός, ο γενικός στόχος ή συνολικός όπως θέλετε πέστε το για 13% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  για το 2020 έχει ήδη επιτευχθεί από το τέλος του 2018, και μιλώ για τον συνολικό, υποχρεωτικό στόχο. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο μας. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο στόχο για 16% ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, η διαβεβαίωση του Υπουργού ήταν ότι και αυτός ο στόχος με την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων οι οποίες έχουν εγκριθεί θα υπερκαλυφθεί. Και το πρόβλημα είναι και παραμένει ο υποχρεωτικός στόχος για τις μεταφορές. Να πω απλά ότι ο στόχος που αφορά την ψύξη θέρμανση, ο υποχρεωτικός στόχος που αφορά την ψύξη και την  θέρμανση έχει υπερκαλυφθεί εδώ και καιρό και είμαστε σήμερα από το 23% που ήταν ο στόχος στο  37%.

Άρα μένει ο στόχος ο υποχρεωτικός για τις μεταφορές. Το διάταγμα του Υπουργού έχει εκδοθεί και με βάση τη δική του ενημέρωση η αύξηση στην τιμή των καυσίμων θα έχει ως εξής:  2,5 σεντ εκτιμά το Υπουργείο  ότι θα είναι η αύξηση στη βενζίνη και μηδενική θα είναι η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό γιατί έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες εκτιμήσεις και εγώ σας μιλώ για την επίσημη εκτίμηση του Υπουργείου, όπως αυτή εκφράστηκε  στη Επιτροπή Ενέργειας σήμερα. 2,5 σεντ συμπεριλαμβανομένων και των φόρων. Είναι από 2 μέχρι 2,5 σεντ με τους φόρους. Όσον αφορά το μέγα θέμα το οποίο ήταν στον δημόσιο διάλογο και αφορά την πιθανότητα προστίμου από την ΕΕ, μας έχει λεχθεί το εξής: ότι πιθανότατα με βάση τις υπερκαλύψεις των στόχων στα άλλα κεντρικά σημεία τα οποία σας ανέφερα, δηλαδή στον συνολικό στόχο αλλά και στον στόχο ψύξης –θέρμανσης, πιθανότατα θα μπορεί να γίνει μια στατιστική μεταβίβαση. Δηλαδή εκεί που έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους μας θα πουλήσουμε αυτή την υπερκάλυψη για να αγοράσουμε το έλλειμμά μας σε σχέση με τις μεταφορές. Έχει επίσης λεχθεί και είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι πολλές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όσον αφορά τους στόχους, δηλαδή στις μεταφορές οπόταν μπορεί να υπάρξει και μια συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ. Εν πάση περίπτωση, θεωρεί απομακρυσμένη πιθανότητα αυτήν της επιβολής προστίμου, θα γίνουν όλες οι ενέργειες μέχρι το τέλος του 2020 για να δούμε που ακριβώς θα είμαστε.

Επαναλαμβάνω ότι η πιθανότητα περισσότερης πρόσμιξης στα βιοκαύσιμα στα καύσιμα κίνησης είναι αδύνατη για την Κύπρο λόγω ακριβώς των ψηλών θερμοκρασιών άρα και αυτό θα ληφθεί υπόψη όπως μας λέχθηκε από την  ευρωπαϊκή επιτροπή. Όσον αφορά το άλλο και πρέπει να το πούμε, το θέμα της αισχροκέρδειας, ο Υπουργός έχει πει ότι παρακολουθείται συνεχώς με βάση τη συμφωνία που έγινε, η τιμή των καυσίμων, η τιμή δηλαδή των εταιρειών πετρελαιοειδών και δεν φαίνεται να  προκύπτει θέμα αισχροκέρδειας. Επειδή άκουσα και πριν την ερώτηση σε σχέση με την μείωση στη φορολογία κατά 5 σεντ για το 2019, να πω ότι ήταν ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να μειώσουμε την τιμή των καυσίμων κατά 5 σεντ. Αυτό μείωσε τα δημόσια οικονομικά κατά περίπου 45 εκατομμύρια.

Άρα είναι σημαντικό και ολοκληρώνω με αυτό και είναι ίσως το πλέον σημαντικό  που θα πω: αυτή η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης της φορολογίας σε όλα. Είναι ο βίος και η πολιτεία, είναι και η ιδεολογία αν θέλετε της φιλελεύθερης παράταξης και της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, η μείωση όλων των φορολογιών και είναι αυτό που παρακολουθείτε να συμβαίνει καθημερινά. Αντιλαμβάνεστε όμως  ότι πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και αν η Κύπρος συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία στην οικονομία, βεβαίως και θα βρεθούν οι τρόποι περαιτέρω μείωσης όλων των φορολογιών γιατί μείωση των φόρων σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει επιτυχημένη οικονομική δράση. Ευχαριστώ».

 
14191