ΔΗΣΥ: Ζητά δημόσια εξηγήσεις από Νίκο για ΙΜΟ - Ίσως το εγγράψει και Βουλή

Θέλουν απαντήσεις για τον λόγο που η Κύπρος δεν έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

UPD: 4/4 17:00: Β. Δημητριάδης: Ναι, υπάρχουν αποδείξεις ότι μας πλησίασαν για ΓΓ IMO

UPD 4/4 15:20: ΑΚΕΛ: Εγγράφει θέμα στην Βουλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον ΙΜΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ως σοβαρή αστοχία χαρακτηρίζεται από πολιτικούς κύκλους η μη υποβολή κυπριακής υποψηφιότητας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Μια απόφαση που έφερε μαζί της αρκετές αντιδράσεις από τον ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα λόγω των πληροφορίων που ήθελαν την Ευρώπη να προέκρινε την κυπριακή υποψηφιότητα και συγκεκριμένα του πρώην Υφυπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη και ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται το ζήτημα να εγγραφεί ακόμη και στη Βουλή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, σήμερα Τρίτη (4/4) αναμένεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, ωστόσο δεν αναμένεται να εγγραφεί στη Βουλή πριν να δοθεί η ευχέρεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις δεν αποκλείεται το ζήτημα τελικά να εγγραφεί στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή μετά το Πάσχα. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση ούτε από την Επιτροπή για να το εγγράψει, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο, τότε η Επιτροπή θα το δει μετά τις διακοπές του Πάσχα. 

Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος του Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου σε χθεσινές (3/4) τις δηλώσεις ζήτησε όπως δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα, ειδικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου, η κυβέρνηση θα  πρέπει να απαντήσει αν όντως επρόκειτο η επιλογή μας να είναι ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, αν όντως μπορούσε η Κύπρος να τύχει στήριξης και ανταπόκρισης γι’ αυτή την επιλογή. «Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει, να λογοδοτήσει για το συγκεκριμένο γιατί είναι θέμα που άπτεται και των διεθνών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προβαίνει σε παραβιάσεις κάθε δικαίου και κάθε νομιμότητας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τύχει στήριξης η επιλογή του Τούρκου υποψηφίου. Και αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας. Οπότε αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις γι’ αυτό το θέμα ειδικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας», τόνισε.  

Προεδρικό - Είχαν αξιολογηθεί όλα

Πάντως, την ίδια ώρα κύκλοι από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω πληροφορίες είχαν αξιολογηθεί και διερευνηθεί ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν. Δηλαδή ότι δεν προέκυπτε, όπως σημείωσαν, ότι η Ευρώπη ήθελε κυπριακή υποψηφιότητα και ότι υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες για εκλογή της υποψηφιότητας μας στη θέση του ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. 

Βολές από Καρούσο

Παράλληλα, για το όλο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος ο οποίος κάλεσε τον ΔΗΣΥ να εγγράψει το θέμα στη Βουλή. Ειδικότερα, μιλώντας στην Brief ο κ. Καρούσος ανέφερε πως η μη υποβολή υποψηφιότητας είναι μια χαμένη ευκαιρία και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που δεν υποβλήθηκε. 

«Είναι θέμα ανικανότητας ή λόγω εκδικητικής συμπεριφοράς εναντίον του πρώην Υφ. Ναυτιλίας λόγω της επιλογής του στις Προεδρικές;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για όλα αυτά ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και απαντήσεις. 

Όπως σημειώνει ο κ. Καρούσος από την απόφαση της Κυβέρνησης προκύπτουν πολλά ερωτήματα, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης χαίρει εκτίμησης και η Κύπρος είχε πολλές πιθανότητες να πάρει τη θέση, συμπληρώνοντας πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία αφού η υποψηφιότητα στηριζόταν από την ΕΕ. 

7 οι υποψηφιότητες 

Σύμφωνα με το skai.gr οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν πριν από την προθεσμία της Παρασκευής 31/3 για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO-International Maritime Organisation) είναι 7.

Η θητεία του Νοτιοκορεάτη Κιτάκ Λιμ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους μετά από οκτώ χρόνια στο πηδάλιο του οργανισμού που έχει την ευθύνη για το πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Αρσένιο Ντομίνγκεζ, Παναμάς - πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρα του στον IMO και νυν διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Οργανισμού
  • Νάνσι Καριγκίθου, Κένυα - Ειδική Αντιπρόσωπος της χώρας της για υποθέσεις Θαλάσσιας, Ναυτιλιακής και Γαλάζιας Οικονομίας
  • Μοΐν Αχμέντ, Μπανγκλαντές - Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Κινητών Δορυφόρων (IMSO) και πρώην στέλεχος του τεχνικού τμήματος του IMO
  • Σουάτ Χαϊρί Ακά, Τουρκία - πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στον Οργανισμό
  • Δρ Κλεοπάτρα Ντούμπια-Χένρι, Δομινίκα - Πρόεδρος Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας
  • Μίνα Κιβιμάκι, Φινλανδία - γενική γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας της
  • Ζιανγκ Ξιαοτζιέ, Κίνα - διευθυντής του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του IMO θα γίνει στις 18 Ιουλίου κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού στην έδρα του που βρίσκεται στο Λονδίνο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα υποβληθεί προς κύρωση στην 33η Συνέλευση της ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Λονδίνο στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει καθήκοντα με την αρχή του 2024.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου αξιωματούχου για τη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ στο πλαίσιο αμοιβαιότητας για την στήριξη που θα παράσχει η Τουρκία σε ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την πιθανότητα στήριξης του Τούρκου υποψηφίου.

Χαράλαμπος Ζάκος