ΔΚΤ: Αυτά είναι το κύρια στοιχεία της δυναμικής του πληθωρισμού

Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στο 13ο Οικονομικό Φόρουμ - Θα συνεχίσουν τη συζήτηση στη Φρανκφούρτη

Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής σε αυτή την δύσκολη περίοδο ψηλού πληθωρισμού και αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας συζητήθηκαν  στο 13ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Mário Centeno Διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας.

>>>Δείτε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Νιώθουμε περήφανοι για την οικονομία που παραδίδουμε

Στην εισαγωγή του στη συζήτηση  με τίτλο «Μια νομισματική πολιτική κατάλληλη για σήμερα και αύριο», ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε την χαρά του για τη συζήτηση για τις προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υψηλού πληθωρισμού και αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας με τους ομολόγους του στο λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση και επίσημα στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι έχει διαταράξει την επιστροφή στην κανονικότητα που αναμένετο μετά το τέλος των lockdown λόγω της  πανδημίας. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πρόκληση να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, είπε. Έτσι, πρόσθεσε, είναι χρήσιμο να δούμε τα κύρια στοιχεία αυτής της δυναμικής του πληθωρισμού.

Επεσήμανε ότι ο πόλεμος επιδείνωσε σημαντικά τον πληθωρισμό κυρίως μέσω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, προσθέτοντας ότι στη μέτρηση του ενεργειακού πληθωρισμού συμπεριλαμβάνουμε μεταξύ άλλων τις τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Αυτή η πληθωριστική δυναμική, είπε, συνεχίζει με τις πιέσεις στις τιμές της ενέργειας στον πιο πρόσφατο υπολογισμό τον περασμένο μήνα να είναι εξαιρετικά υψηλές στο 40,7% σε σύγκριση με 38,6% τον Αύγουστο. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στον πληθωρισμό είναι οι τιμές των τροφίμων που αυξήθηκαν κατά 11,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με με 10,6% τον Αύγουστο. Ο Διοικητής ανέφερε ότι και ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αυξάνεται και ότι οι παράγοντες ζήτησης συνέβαλαν όλο και περισσότερο στον πληθωρισμό των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και κατέληξαν να ξεπεράσουν τους παράγοντες που εξαρτώνται από την προσφορά το τρίτο τρίμηνο. Παρόμοια αυξανόμενη συμβολή των παραγόντων της ζήτησης έναντι των παραγόντων της προσφοράς παρατηρείται στον πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών το 2022, πρόσθεσε.

Οπως είπε, ο μετρικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω από τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα, κατά μέσο όρο στο 8,1% το 2022, στη συνέχεια θα μειωθεί στο 5,5% το επόμενο έτος και στο 2,3% το 2024.

Σημείωσε ότι αυτοί είναι ετήσιοι μέσοι όροι πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό γιατί για να φτάσουμε στο 5,5% του μέσου πληθωρισμού το επόμενο έτος, αφού ο πληθωρισμός ξεκινά το επόμενο έτος σε υψηλό επίπεδο, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι στο 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, υποθέτοντας, φυσικά,  ότι δεν υπάρχουν νέα εξωτερικά σοκ.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι στόχος της νομισματικής πολιτικής, μέσω των υψηλότερων επιτοκίων, είναι να στηρίξει τις αποπληθωριστικές πιέσεις μέσω πτωτικών πιέσεων στη ζήτηση. Έτσι, πρόσθεσε, η Νομισματική Πολιτική έχει μια πιο δύσκολη δουλειά από ό,τι όταν ασχολείται μόνο με τον τυπικό πληθωρισμό που βασίζεται στη ζήτηση.

Καταλήγοντας, είπε ότι δεδομένων των πιο πάνω εκτιμήσεων και του  εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, η εγγενής ευελιξία της προσέγγισης ανά συνάντηση που αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι κατάλληλη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές.

ΚΥΠΕ